ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Politică » Deputatul Cornel Comşa – şeful delegaţiei parlamentare române la Adunarea Uniunii Interparlamentare de la Geneva

Deputatul Cornel Comşa – şeful delegaţiei parlamentare române la Adunarea Uniunii Interparlamentare de la Geneva

Publicat în 05.10.2013 la ora 12:00

Cornel-George-ComsaDeputatul PP-DD de Alba, Cornel Comşa a fost ales marţi, în şedinţa Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, şef al delegaţiei care va reprezenta Parlamentul României la cea de-a 129-a Adunare a Uniunii Interparlamentare de la Geneva (Elveţia), din 6 – 10 octombrie.

Din delegaţia parlamentară română mai fac parte senatorul Augustin Mitu, deputaţii Sanda Maria Ardeleanu, Mihai Aurel Donţu, Horia Grama şi secretara delegaţiei, Daniela Georgian. Uniunea Interparlamentară este organizaţia internaţională a parlamentelor statelor suverane, a fost înfiinţată în anul 1889 şi reprezintă un forum al dialogului parlamentar pentru pace, cooperare între popoare şi democraţie. UIP încurajează schimburile de experienţă între parlamente şi parlamentari, abordează problemele de interes internaţional şi îşi exprimă punctul de vedere cu privire la aceste chestiuni, în scopul de a stimula implicarea activă a parlamentelor şi parlamentarilor. De asemenea, contribuie la apărarea şi promovarea drepturilor omului, care constituie un factor esenţial pentru democraţia parlamentară şi dezvoltare, în general. Organizaţia are 162 de state membre, împărţite în 6 grupuri geopolitice, România fiind parte a grupului 12 Plus, având două voturi în toate deciziile care se vor aplica la nivel mondial, unul dintre voturi fiind al deputatului albaiulian Cornel Comşa. Strategia UIP 2012-2017, intitulată „Parlamente mai performante, democraţie mai solidă”, stabileşte 3 direcţii de acţiune prioritare: creşterea performanţei parlamentelor, ca modalitate de consolidare a democraţiei; creşterea implicării parlamentelor în relaţiile internaţionale; creşterea eficienţei UIP, ca instrument al cooperării parlamentare.  Reuniunea de la Geneva va lua în discuţie probleme de interes mondial, cum ar fi descurajarea deţinerii şi folosirii armelor de distrugere în masă, chimice şi biologice, situaţia din Orientul Mijlociu, dezvoltarea durabilă, comerţul şi finanţele, trendurile demografice şi constrângerile naturale ale Terrei. Deputatul Cornel Comşa va avea luări de cuvânt în reuniunile grupului 12 Plus şi la seminariile Comitetului pentru pace şi securitate internaţională, precum şi la lucrările ce vor închide reuniunea de la Geneva, joi, 10 octombrie.

R. G.

Acest articol a fost citit de 423 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.