ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Maidanezii, o nouă problemă pentru ocnamureşeni

Maidanezii, o nouă problemă pentru ocnamureşeni

Publicat în 28.02.2014 la ora 13:00

Caini-comunitariDin ce în ce mai puţin circulat de către cetăţenii săi din cauza stării economice în care se află, centrul oraşului Ocna Mureş, la fel ca şi cartierele mai mărginaşe, este invadat de câinii fără stăpân.

Ocnamureşenii spun că s-au săturat şi că nu mai vor să ocolească temători haitele flămânde care atacă tomberoanele şi mârâie la tine în momentul în care te apropii. Mai mult de atât, aceştia afirmă că mai nou, dat fiind numărul mare de câini maidanezi care au invadat oraşul, le este frică să-şi lase copiii afară la joacă. „Avem o mulţime de câini care parcă se înmulţesc peste noapte. Pe unii îi ştim de luni de zile, „sunt de-ai casei”, cum s-ar zice. Alţii sunt mai noi. Problema este că nimeni nu îi strânge de pe străzi şi că nimeni nu se interesează de ei, nici primăria. Cred că pe cei de la primărie nu-i doare capul de câini, ei sunt ocupaţi probabil cu alte jocuri, mai interesante”, spunea miercuri, 19 februarie 2014, supărat din cauza numărului mare de câini maidanezi, Ioan M. Acesta ne-a mai declarat că din cele constatate de domnia sa, cei mai mulţi câini s-au aciuat pe lângă blocurile din centrul oraşului şi cele din cartierul Uioara de Sus.
Aşa cum am constatat şi noi, în oraşul sodarilor fenomenul este unul care ar trebui să dea de gândit administraţiei locale, care se pare că nu este pregătită pentru a face faţă acestei situaţii cu care se confruntă cam toate administraţiile locale din România. Deşi legea prevede luarea măsurilor necesare pentru a nu se ajunge la cazuri dramatice, la fel ca şi cel petrecut în urmă cu ceva vreme la Bucureşti, primăria şi consiliul local încă nu au făcut nimic în acest sens.
Interpelat de noi, primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, a dat din umeri şi ne-a declarat senin: „Ştim care este situaţia. Ne gândim la modul serios să încheiem un contract cu unul dintre ONG-urile care se ocupă cu strângerea şi îngrijirea câinilor maidanezi. Noi nu avem în oraş o entitate de acest fel şi nici nu ştiu să existe aşa ceva în judeţ, dar există la Turda şi la Cluj. Vom face o hotărâre de consiliu local şi vom licita această activitate”. În contradicţie cu primarul Vinţeler, Ioan M. ne-a spus că se pare că primarul nu citeşte presa şi că vrea să „îngraşe” buzunarele unor oameni care au transformat situaţia câinilor maidanezi într-o adevărată afacere: „Ce vrea Vinţeler este o prostie. Un fel de a cheltui mai mulţi bani fără a da rezultate. Ce Turda? Care Cluj? Am văzut câini cu crotalii pe care scria clar că sunt din Turda. Ăia prind câinii cu o anumită sumă de bani, îi ţin două sau trei zile, dacă-i ţin atât, şi-i duc în altă localitate. Apoi, după câteva zile de linişte aduc alţi câini de prin alte localităţi, îi lasă aici şi la telefonul primăriei vin după câteva zile să-i prindă şi să-i ducă, alţi bani, altă distracţie. De ce nu face un serviciu în subordine? Oare-i mai ieftin aşa cum vrea să facă?”.
Nu putem să-i contrazicem pe cei doi, nici pe primar şi nici pe cetăţeanul cu care am stat de vorbă, însă putem spune că problema cu câinii maidanezi a devenit o adevărată afacere.  Câinii fără stăpâni pot fi prinşi – asta costă bani, pot fi sterilizaţi, vaccinaţi, duşi în adăposturi şi hrăniţi sau pot fi adoptaţi – exportaţi în străinătate şi din aceste operaţiuni se fac bani frumoşi. Sau câinii pot fi omorâţi şi, de aici, la fel, se pot face bani mulţi. Ori pot fi mutaţi dintr-un loc în altul şi apoi, la cererea administraţiilor, reprinşi, lucru care iarăşi costă bani. Afacerea câinilor maidanezi este o mega-combinaţie prin care se cheltuie sume importante de bani de la stat sau de la iubitorii de animale prin manipularea emoţiilor oamenilor.
Toate primăriile din România au alocat bani pentru soluţionarea situaţiei, unii chiar pentru soluţia finală – eutanasierea maidanezilor, iar „băieţii deştepţi” sunt cei care câştigă. Deocamdată administraţia locală din Ocna Mureş nu are padocuri de adăpostire a câinilor maidanezi, nu are serviciu de ecarisaj şi nici bani prea mulţi, dar aşa cum spunea primarul Vinţeler, se gândeşte la o soluţie, fapt care ar părea îmbucurător pentru populaţia care se teme să-şi lase copiii afară la joacă.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 364 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.