Ocnamureșeni
O familie de ocnamureșeni face bani frumoși din culturi de gălbenele, salvie și lavandă
O familie de ocnamureșeni face profit frumos din culturi de gălbenele, salvie și lavandă, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.
„Avem cultură de gălbenele, de salvie și de lavandă pe o suprafață totală de un hectar. Am început acum șase ani cu gălbenele. Am văzut că merge afacerea foarte bine, e o cultură profitabilă și ne-am gândit să punem lavandă, pe urmă salvie. Sunt culturi medicinale, plante aromatice, foarte bune, profitabile”, a declarat, pentru AGERPRES, Lidia Olar, prezentă, alături de soțul său, cu un stand la „Târgul Grădinarului”, desfășurat de vineri până duminică la Alba Iulia.
La un moment dat, soții Olar au cultivat și echinacea, însă la un moment dat cineva a trecut cu tractorul peste suprafața respectivă și le-a distrus-o.
Cea mai profitabilă este cultura de gălbenele, dar și cel mai greu de întreținut, a menționat femeia. „Și lucrul e pe măsură, și câștigul e pe măsură”, a subliniat aceasta.
„De exemplu, la gălbenele, anul trecut pe 15 arii am scos profit de 24.000 de lei. E și cea mai grea cultură, fiindcă trebuie adunată tot a doua zi, nu ca lavanda sau salvia care înfloresc de două ori pe an și le tai manual. Trebuie adunată floare cu floare tot a doua zi în perioada de înflorire. Se adună de când înfloresc de primăvara până vine bruma”, a precizat Lidia Olar.
Toată munca este efectuată doar de cei doi soți și e de menționat că Lidia lucrează și la o croitorie.
Investiția inițială la gălbenele a fost de 3.000 de lei. „Ne-a costat sămânța, dar a fost câștigul pe măsură”, a spus femeia.
Familia Olar prepară acasă din gălbenele cremă, săpun și ulei, valorificând, de asemenea, produsul și sub formă de flori pentru ceai.
„Crema este cicatrizantă, uleiul de gălbenele e bun la înțepături de insecte. Săpunul de gălbenele tot eu îl fac. E cu unt de shea, unt din nucă de cocos, ulei din sâmburi de struguri”, a precizat Lidia Olar.
Salvia și lavanda sunt culturi mai ușor de întreținut decât cea de gălbenele, a explicat aceasta.
În ceea ce privește salvia, aceasta este valorificată sub formă de pulbere, sirop, tinctură și apă. ‘Pulberea e folosește ca și condiment la mâncare. E foarte bună. Avem sirop de salvie, tinctură de salvie, indicată pentru durerile de gât, afte bucale, apă de salvie, bună pentru femeile aflate la menopauză. Trebuie puse câteva picături în apa de baie’, a explicat aceasta.
Din lavandă, familia produce tinctură, sirop, cremă, ulei, apă, oțet, acesta din urmă fiind indicat, a menționat Lidia Olar, pentru stări febrile și dureri de cap, dar și pentru salate. De asemenea, lavanda este vândută și ca buchet sau în săculeți, care pot fi puși în șifonier, pentru a îndepărta moliile.
„În primii ani am predat (producția — n.r.) la fabrici de medicamente. Pe urmă am încercat să procesăm noi acasă, pentru că e cu mult mai profitabil. Ne-am gândit să facem noi acasă. Am cumpărat o distilerie, micuță, pentru noi. Am început să facem ulei, pe urmă cremă de gălbenele, pe urmă am încercat să facem tinctură, am văzut că e foarte bună, oțetul de lavandă. Deci sunt toate făcute de noi acasă. Se vând foarte bine la piață. Mergem și în orașe mai mari, la Deva, la Sibiu. Și la târguri de profil”, a spus Lidia Olar. Ea a menționat că nu vinde și online, deoarece reușește să facă acest lucru la piață și târguri.
Cei doi nu fac parte din nicio asociație, fiind pe cont propriu. ‘E o afacere de familie’, a conchis Lidia Olar.
Sursa: AGERPRES

Ocnamureșeni
Ocnamureșanca Ioana Damian, sărbătorită la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani
Sărbătoare cu totul și cu totul specială în orașul Ocna Mureș unde localinica Ioana Damian a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.
Ioana Damian a fost felicitată cu acest prilej inclusiv de autoritățile locale.
„Sănătate, bucurii și numai bine vă dorim, doamna Ioana Damian!”, este mesajul transmis de reprezentanții administrației locale din Ocna Mureș.
Este al patrulea centenar marcat în 2025 în orașul salin.
Ocnamureșeni
Ocnamureșanca Aurica Roșca, sărbătorită și premiată de autoritățile locale, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani
Moment cu totul și cu totul special la Ocna Mureș, unde doamna Aurica Roșca a fost sărbătorită ți premiată de autioritățile locale, la împlinirea vârstei de 100 de ani.
Între cei care au vizitat-o pe doamna Aurica Roșca în zi aniversară s-a numărat și primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.
În numele Primăriei și Consiliului Local Ocna Mureș acesta i-a oferit aniversatei o diplomă, o plachetă și suma de 1.000 de lei.
Este al treilea centenar marcat până acum în Ocna Mureș în anul 2025. Primele au fost Maria Horja și Lucreția Deteșan.
Ocnamureșeni
Tânăr originar din Ocna Mureș, campion mondial la un concurs de design seismic desfășurat în SUA
Echipa SDC UTCN 2025, formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul UTCN Cluj-Napoca, între care și un tânăr din Ocna Mureș, Horațiu Arion, a câștigat locul întâi la Seismic Design Competition 2025, un concurs internațional de design seismic, desfășurat în perioada 31 martie – 3 aprilie 2025, la Berkeley, California, SUA.

Acesta reprezintă cel de-al șaptelea titlu de campioni pentru echipa UTCN. Pe podium, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost urmată de echipele Universității din Toronto și ale Universității din California de Sud, pe locurile doi și trei.
Nu doar performanța tehnică excepțională i-a făcut remarcați pe studenții universității noastre, ci și abilitățile remarcabile de comunicare. În cadrul competiției, aceștia au câștigat și premiul „Best Communication Skills”.
„Acest premiu reflectă munca intensă și pasiunea echipei noastre. Suntem onorați și mândri să reprezentăm Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la un nivel atât de înalt și să aducem acasă acest titlu”, a declarat Cosmin Chiforescu, căpitanul echipei.
În afară de ocnamureșeanul Horațiu Arion și căpitanul Cosmin Chiforescu, din echipa campioană a UTCN Cluj au mai făcut parte Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă
Aceștia au fost îndrumați de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.
- Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 3 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro