ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Omul de afaceri ocnamureşan Vasile Vasilca, condamnat iniţial la 10 ani cu executare, scapă de închisoare!

Omul de afaceri ocnamureşan Vasile Vasilca, condamnat iniţial la 10 ani cu executare, scapă de închisoare!

Publicat în 31.05.2014 la ora 11:00

ciocan-judecatorEl a beneficiat de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal care pedepseşte mai blând frauda din fondurile UE.

Omul de afaceri ocnamureşan Vasile Vasilca, administrator la S.C. Băile Sărate Ocna Mureş S.A., scapă de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat ieri sentinţa definitivă în dosarul de corupţie în care era judecat Vasilca pentru deturnare de fonduri europene, condamnându-l pe acesta la 3 ani cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Infracţiunile reţinute în sarcina lui sunt cele de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora şi săvârşirea infracţiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora. Iniţial, Judecătoria Aiud îl condamnase pe Vasile Vasilca la 10 ani de închisoare cu executare pentru aceleaşi fapte însă omul de afaceri a beneficiat de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal potrivit căruia limitele pentru infracţiunile săvârşite de Vasilca au scăzut considerabil. În ceea ce priveşte latura civilă, administratorul S.C. Băile Sărate Ocna Mureş S.A. este obligat de instanţă să plătească despăgubiri de 59.401 euro şi cheltuieli judiciare în cuantum de 10.960 de lei. De asemenea, s-au menţinut măsurile asiguratorii asupra unui imobil aflat în proprietatea societăţii al cărei administrator este inculpatul, în valoare de 451.000 lei.
Vasile Vasilca a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în aprilie 2008. Potrivit rechizitoriului, în calitate de administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA, Vasilca a devenit responsabil al Proiectului „Hotel Europa***, creşterea calităţii serviciilor turistice în vederea valorificării potenţialului turistic remarcabil în Regiunea Centru, zona industrial extractivă a Munţilor Apuseni”. Scopul proiectului era oferirea unui pachet de servicii turistice de calitate în zona respectivă, cu potenţial turistic foarte mare, dar insuficient exploatat. Cu prilejul obţinerii avansului cât şi cu ocazia acordării plăţilor intermediare şi finale, Vasilca a prezentat documente false, inexacte şi incomplete obţinând pe nedrept suma de 84.961,5 euro, susţin procurorii. Mai mult, ar fi schimbat destinaţia unei părţi din această sumă, utilizând 10.530 euro în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. De asemenea, Vasile Vasilca ar fi prezentat în mod fals suma de 59.401,56 euro drept contribuţie proprie la realizarea proiectului.

Acest articol a fost citit de 326 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.