ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » Aurel Cristian Ungurean, consiler local în comuna Noșlac, condamnat la închisoare pentru obținerea prin fals de fonduri europene de la APIA

Aurel Cristian Ungurean, consiler local în comuna Noșlac, condamnat la închisoare pentru obținerea prin fals de fonduri europene de la APIA

Publicat în 16.11.2017 la ora 19:33

Un consilier local din comuna Noșlac, trimis în judecată pentru infracțiuni de fraudă din fonduri europene și fals material în înscrisuri oficiale, a fost condamnat la 1 an, 6 luni și 20 de zile de închisoare.

Decizia a fost pronunțată la Tribunalul Alba în 13 noiembrie 2017. Aurel Cristian Ungurean este acuzat că , în perioada 2009-2013, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (adeverințe având ca emitent Primăria Noșlac și contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. Prin acest demers, inculpatul a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 43.977,11 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul județean Alba s-a constitut parte civilă în procesul penal.

Instanța a contopit condamnările și a decis că alesul local PSD trebuie să meargă la închisoare pentru o perioadă de 1 an, 6 luni și 20 de zile. Dosarul trimis în judecată de Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia este în rejudecare.

În iunie 2017, Aurel Cristian Ungurean a primit 2 ani cu suspendare, dar cauza a revenit la instanța de fond ca urmare a unei decizii luate la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpatul a plătit în cursul cercetării penale întreaga sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă, dar pe parcursul cercetării judecătorești instituția a mai descoperit daune de peste 40.000 de lei.

”Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 522,94 lei, reprezentând accesorii aferente debitului principal în cuantum de 43.977,04 lei, care a fost achitat de inculpat. Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 17.304,76 lei, reprezentând plăţi acordate în campania 2010, sumă ce va fi actualizată cu dobânda. Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 24.835,13 lei, reprezentând plăţi acordate în campania 2011, sumă ce va fi actualizată cu dobânda. Desfiinţează în întregime adeverinţa nr. 2194/08.06.2012 şi adeverinţa nr. 2022/14.05.2013, eliberate de Primăria Comunei Noşlac şi falsificate de inculpat”, potrivit deciziei de la Tribunalul Alba. Instanța a menținut măsurile asiguratorii dispuse de DNA prin sechestre pe bunuri ale inculpatului, printre care se află și un număr de 625 de oi.

Hotărârea Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel.

Până la pronunțarea unei decizii definitive, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Acest articol a fost citit de 336 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.