Rămâi conectat

Administrație

Primăria Ocna Mureș devine independentă energetic: Energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei și serviciilor aferente, asigurată din panouri fotovoltaice

Publicat

în

Administrația locală din Ocna Mureș a început montarea panourilor fotovoltaice în cadrul proiectului „Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș”, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul ”Programului de energie din România”. Valoarea grantului aprobat prin acest proiect este de 559.100 de euro.

Execuția lucrărilor este supervizată de Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș, care estimează că montarea se va încheia în aproximativ două săptămâni. Scopul principal al proiectului este reducerea costurilor cu consumurile de energie electrică, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, estimând o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri norvegiene, 20% din bugetul local. El (sistemul fotovoltaic) este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică (n.a. – subordonată administrației locale), chiar și  o parte din consum va fi folosită pentru Băile Sărate”, declară primarul Silviu Vințeler.

În Ocna Mureș funcționează Liceul Teoretic „Petru Maior”, Liceul Tehnologic, Școala Gimanzială „Lucian Blaga” și 5 grădinițe, Casa de Cultură „Ioan Sângerean” și Biblioteca Orășenească „Mircea Cenușă”.

Parcul fotovoltaic cuprinde aproximativ 1.500 de panouri și 5 invertoare amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 mp, situat lângă Liceul Tehnologic Ocna Mureș.

Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică, Primăria orașului Ocna Mureș devenind astfel prima din România independentă energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei și serviciilor aferente, precum și tuturor instituțiilor publice subordonate administrației locale.

În România mai există comune care își asigură energia electrică din panouri fotovoltaice, dar Ocna Mureș e primul oraș care a realizat un proiect de amploare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Conform ultimelor estimări, Băile Sărate Ocna Mureș vor fi pe profit și în anul 2024

Publicat

în

După ce, în 2023, în cele 7 luni şi jumătate de funcţionare, societatea „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” SA a înregistrat un profit brut de 4.049.000 de lei, în acest an se estimează că se va ajunge la 4.564.000 de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024 aprobat de către consilierii judeţeni.

Programul de investiții pentru anul 2024 prevede realizarea unor investiții în valoare de 540.000 de lei.
Societatea funcţionează ca persoană juridică cu capital deţinut de Judeţul Alba împreună cu UAT Orașul Ocna Mureș, în procent de 50% fiecare, şi are ca obiect de activitate principal administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

Potrivit prevederilor legale, societatea a prezentat spre aprobare Consiliului Judeţean Alba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024.

Veniturile totale prognozate sunt în sumă de 18.094.000 de lei (anul trecut au fost de 11.360.000 de lei), iar cheltuielile totale prognozate sunt în valoare de 13.530.000 de lei (în 2023, de 7.311.000 lei). Profitul brut estimat este mai mare cu 515.000 de lei faţă de cel realizat în perioada 13 mai – 31 decembrie 2023.

Potrivit notei justificative prezentate de către societate, pentru fundamentarea Bugetului de venituri și cheltuieli s-a avut în vedere activitatea realizată în anul 2023 (respectiv de la data de 13.05.2023), veniturile societății fiind din serviciile de agrement, iar cheltuielile au fost dimensionate în așa fel încât să asigure realizarea veniturilor propuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

A fost semnat contractul de achiziție a celor 3 autobuze electrice, finanțate integral prin PNRR

Publicat

în

Marți, 5 martie, primăria Ocna Mureș alături de comuna Unirea au achiziționat 3 autobuze electrice, trei stații de încărcare lente și a unei stații de încărcare rapidă. Proiectul este finanțat prin PNRR.

„Proiectul este făcut prin PNRR, valoarea acestuia fiind de 6,238,361,00 de lei, fără TV. Serviciul Public de Transport din Ocna Mureș, mai exact primăria Noșlac, primăria Fărău, primăria Hopârta și comuna Unirea, care este deja în parteneriat cu noi, oamenii din aceste locuri vin și își fac cumpărăturile la noi sau lucrează aici, de aceea este bine să avem un transport public integrat cu toate comunele din jur. Noi deja avem un serviciu public, pe care îl efectuăm cu 3 microbuze, însă acestea sunt mai vechi și costurile sunt ridicate pentru întreținerea lor, de aceea am optat să facem un transport public cu autobuze electrice. Avem Halta Unirea, Gara Războieni, astfel avem tot mai mulți clienți de când avem băile. Prin aceste autobuze legăm și Razboieniul și Halta Unirea de Băile Sărate și centrul orașului”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de 10,57 m, nearticulate, cu o capacitate de 50 de locuri din care 26 pe scaune plus scaun șofer. Autonomia unui astfel de autobuz electric va fi de 340km. Garanția oferită de producător este 9 ani sau 900.000km, iar pentru bateriile electrice garanția va fi de 8 ani.

Proiectul de achiziție total este de aproximativ 6.238.361 de lei, la care se adaugă T.V.A în valoare de 1.185.288 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Economistul Corneliu Engi, numit director general interimar la Baza de tratament și agrement Baile Sărate Ocna Mureș

Publicat

în

Fostul director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba, Corneliu Engi este începând din această lună, director general interimar la Baza de tratament și agrement Baile Sărate Ocna Mureș.

Baza a fost deschisă în luna mai 2023, iar până în prezent au beneficiat de avantajele aceteia peste 250 de mii de persoane.

De formațiune economist, Corneliu Engi va avea o misiune tot mai importantă în contextul în care baza va evolua, urmare a vizitelor tot mai multe din partea celor care vor să beneficieze de efectele apei sărate.
Primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler afirmă că realizarea acestei locațiii este un proiect de succes, care generează dezvoltare.

„Deja sunt mai multe firme care au cumpărat terenuri și vor să dezvolte tot felul de spații de cazare, chiar și mici spa-uri. Suntem într-o continuă dinamică și feedback-ul este foarte bun. Sunt foarte multe apartamente care se închiriază, sunt complexuri de apartamente care deja funcționează la capacitate”, a spus edilul.

El a precizat că administrația locală și Consiliul Județean Alba vor ca Băile Sărate să aibă propriul hotel, propriile spații de cazare, astfel încât în viitor pensionarii să poată beneficia de bilete de tratament gratuite.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures