Rămâi conectat

Administrație

Băile Sărate Ocna Mureș, aproape independente energetic

Publicat

în

Societatea care administrează Băile Sărate Ocna Mureș a investit aproximativ 550.000 de lei din profitul realizat de la deschiderea bazei de agrement pentru montarea unor panouri solare heliomate și a unor panouri fotovoltaice, realizând astfel economii de 7 – 800.000 de lei/an la plata facturilor, astfel că investiția va fi amortizată în circa 6 luni.

„Panourile solare care încălzesc apa pentru dușuri sunt niște panouri speciale (…), care au o sticlă heliomată, iar în momentul care apa ajunge la temperatura stabilită ele se închid la culoare și blochează radiația solară. Ele funcționează până la minus 20 de grade, doar să fie soare, chiar nu este căldură, dar să fie radiație solară. Panourile de încălzit apa se supraîncălzesc pe timp de vară și atunci am mers pe varianta asta cu sticlă heliomată, pentru că ele reglează temperatura și radiația solară.

Acestea au fost montate în noiembrie 2023 și funcționează de atunci. Totodată, avem panourile fotovoltaice cu o putere instalată de 190 kW. Noi consumăm foarte mult curent pe timp de zi, circa 150 – 160 kW, și atunci oarecum nici nu mai dăm în rețea, consumăm tot curentul în sistem. Ele sunt gândite ca prosumatori, dăm în rețea și ne compensăm, dacă avem surplus.

Probabil pe timp de vară o să fie surplus, pe timp de iarnă nu prea, pentru că noi consumăm tot curentul pe care-l producem la Băile Sărate. Făcând media vară-iarnă, ar trebui să ajungem undeva la o economie de 75-80% din curentul electric și o parte din gaz”, ne-a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

El a spus că printre investițiile prioritare viitoare se află montarea unor panouri solare pentru a încălzi și apa din bazine, nu doar pe cea de la dușuri, și extinderea vestiarelor pentru femei și bărbați, care au devenit insuficiente pe fondul afluxului foarte mare de turiști.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

3 autobuze electrice și stații de încarcare, achiziționate cu finanțare prin PNRR în cadrul parteneriatului Orașul Ocna Mureș – Comuna Unirea

Publicat

în

Trei autobuze electrice, trei stații de încărcare lente și o stație de încărcare rapidă în urma lansării anul trecut a proiectului PNRR „Achiziția de mijloace de transport public – autobuze electrice în cadrul parteneriatului Orașul Ocna Mureș – Comuna Unirea”

Contractul în valoare de peste 7 milioane lei a fost semnat între Orașul Ocna Mureș și firma furnizoare câștigătoare ATP MOTORS RO SRL.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de 10,57 m, nearticulate și vor avea capacitatea de 50 de locuri din care 26 pe scaune plus scaun șofer. Autonomia unui astfel de autobuz electric va fi de 340km. Garanția oferită de producător 9 ani sau 900.000 km, iar pentru bateriile electrice garanția va fi 8 ani.

Prețul de achiziție total: 6.238.361 lei la care se adaugă T.V.A în valoare de 1.185.288 lei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Centru de colectare a deșeurilor, prin aport voluntar, la Ocna Mureș

Publicat

în

Un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar urmează să fie construit în Ocna Mureș. Suprafața acestuia o să fie de 4.450.00 m2, pe care urmează să fie amplasate aporximativ 15 containere.

„Este un proiect finațat prin PNRR. Noi facem doar platforma și împrejmuirea, spre exemplu casa portarului, iar licitația containerelor este făcută de către AFM. Proiectul este foarte necesar, nu necesar, sunt anumite deșeuri, precum cele din mobilă sau construcții, care nu sunt preluate de cei de la salubritate. Prin acest centru, omul poate să meargă să le depună acolo în fiecare zi, când are nevoie” a declarat, Silviu Vințeler, primarul din Ocna Mureș.

Conform documentației, prin acest proiect se intenționează construirea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar ce va asigura colectarea separată a deșeurilor. Amplasamentul în suprafața de 4 450.00 m2, aflat în proprietatea domeniului privat al orașului Ocna Mureș identificat cu CF 84021 este situat în extremitatea vestică a localității Ocna Mureș – intravilan, strada Mihai Viteazu, nr. 150, având categoria de folosință: neproductiv, mărginit de terenuri libere de construcții. Pe amplasament se vor executa următoarele lucrări:

– Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (cap tractor), care aduc/ridică containerele de mai sus;
– Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;
– Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;
– Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;
– Utilități: Alimentarea cu energie electrică – racord la rețeaua de electricitate existentă în zonă.
– Alimentarea cu apă – apă rece – racord existent la rețeaua de apă a localității – apă caldă – boiler electric – grupuri sanitare.
– Apele uzate fecaloid menajere rezultate de la grupurile sanitare vor fi colectate printr-o rețea internă de canalizare și descărcate într-un bazin betonat impermeabilizat vidanjabil V=8mc, amplasat în incintă.
– Accesul pe proprietate auto și pietonal se face pe zona de Sud-Est din drumul comunal DC3.

La finalizarea lucrărilor de construcție, prin grija beneficiarului se va realiza platforma carosabilă în interiorul proprietății, terenul rămas liber va fi amenajat parțial cu gazon, iar restul va fi plantat cu pomi, flori și arbuști decorativi.deșeurilor din containerele deschise înalte.

– Stâlpi de iluminat și camere de supraveghere (8 bucăți). Copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise;
– Împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;
– În zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor);
– Platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:
– Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;
– Container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);
– Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
– Trei containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;
– Trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn;
– Două containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente;
– Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc.);
– Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz;
– Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă;
– Două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea.

Utilități: Alimentarea cu energie electrică – racord la rețeaua de electricitate existentă în zonă.

Alimentarea cu apă – apă rece – racord existent la rețeaua de apă a localității – apă caldă – boiler electric – grupuri sanitare.
Apele uzate fecaloid menajere rezultate de la grupurile sanitare vor fi colectate printr-o rețea internă de canalizare și descărcate într-un bazin betonat impermeabilizat vidanjabil V=8mc, amplasat în incintă.

Accesul pe proprietate auto și pietonal se face pe zona de Sud-Est din drumul comunal DC3.

La finalizarea lucrărilor de construcție, prin grija beneficiarului se va realiza platforma carosabilă în interiorul proprietății, terenul rămas liber va fi amenajat parțial cu gazon, iar restul va fi plantat cu pomi, flori și arbuști decorativi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Conform ultimelor estimări, Băile Sărate Ocna Mureș vor fi pe profit și în anul 2024

Publicat

în

După ce, în 2023, în cele 7 luni şi jumătate de funcţionare, societatea „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” SA a înregistrat un profit brut de 4.049.000 de lei, în acest an se estimează că se va ajunge la 4.564.000 de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024 aprobat de către consilierii judeţeni.

Programul de investiții pentru anul 2024 prevede realizarea unor investiții în valoare de 540.000 de lei.
Societatea funcţionează ca persoană juridică cu capital deţinut de Judeţul Alba împreună cu UAT Orașul Ocna Mureș, în procent de 50% fiecare, şi are ca obiect de activitate principal administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

Potrivit prevederilor legale, societatea a prezentat spre aprobare Consiliului Judeţean Alba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024.

Veniturile totale prognozate sunt în sumă de 18.094.000 de lei (anul trecut au fost de 11.360.000 de lei), iar cheltuielile totale prognozate sunt în valoare de 13.530.000 de lei (în 2023, de 7.311.000 lei). Profitul brut estimat este mai mare cu 515.000 de lei faţă de cel realizat în perioada 13 mai – 31 decembrie 2023.

Potrivit notei justificative prezentate de către societate, pentru fundamentarea Bugetului de venituri și cheltuieli s-a avut în vedere activitatea realizată în anul 2023 (respectiv de la data de 13.05.2023), veniturile societății fiind din serviciile de agrement, iar cheltuielile au fost dimensionate în așa fel încât să asigure realizarea veniturilor propuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures