ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Mănăstirea Dumbrava, un colţ de rai mângâiat de Maica Domnului

Mănăstirea Dumbrava, un colţ de rai mângâiat de Maica Domnului

Publicat în 18.06.2014 la ora 20:24

Manastirea DumbravaMănăstirea Dumbrava este un colţ de rai în care munca se îngemănează cu rugăciunea. Aici, slujirea lui Dumnezeu este întregită de slujirea semenilor, mai ales a celor cărora soarta le-a fost potrivnică.

Mănăstirea este construită pe terenul donat de locuitorii satului Dumbrava şi se află la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, între localităţile Unirea şi Turda. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă la data de 26 octombrie 1996, de ÎPS Andrei al Alba Iuliei, pe locul unde în anul 1703 preotul Ioan a fost martirizat pentru apărarea dreptei credinţe, fiind ars de viu într-o căpiţă cu fân.

Maica Domnului ocroteşte mănăstirea

Mănăstirea este construită în formă de cetate, cu clopotniţa la intrare şi biserica în centru. Biserica păstrează stilul românesc, având pridvor, pronaos, naos şi altar. Pictura a fost realizată în frescă, în stil neobizantin de soţii Crişan, în anul 2000. În biserică se află Icoana Maicii Domnului, care mângâie cu privirea sa blândă întregul lăcaş. Icoana a fost găsită în tencuiala bisericii din satul Dumbrava, fiind o mărtuire a istoriei zbuciumate de pe aceste meleaguri. “Icoana a fost ascunsă acolo probabil de credincioşi, din cauza prigoanei religioase din trecut. Aflându-se într-o avansată stare de degradare, biserica a fost supusă unei refaceri în proporţie de 80 la sută. La reparaţii lucra o echipă în care se aflau şi câţiva sectanţi. Ei au găsit icoana într-o zi în care şeful lor, creştin ortodox, nu se afla pe şantier. Când au descoperit-o, au băgat-o în moloz, cu gândul să o arunce. Dar nu au putut să scape de gunoi cu nici un chip. Li se tot spunea că va fi dus azi, că va fi dus mâine şi tot aşa. Era o zi frumoasă de mai când, aflându-mă şi eu acolo, am văzut ceva strălucind orbitor din moloz. Când m-am dus şi am îndepărtat cu mâna gunoiul, am văzut că era vorba despre colţul unei icoane a Maicii Domnului. Am ridicat-o, am curăţat-o şi am adus-o în biserica mănăstirii spre dreaptă cinstire. Se vede că Maica Domnului nu a vrut ca chipul ei să fie aruncat, pierdut. Icoana datează dinainte de anul 1700 şi de când am adus-o aici au început să curgă şi minunile. De aceea, la ea vine să se închine foarte multă lume”, spune părintele. Catapeteasma bisericii este lucrată în lemn de cireş de meşteri bistriţeni, în patru registre: icoane împărăteşti, praznical, apostoli şi prooroci. Sfinţirea bisericii a avut loc la 26 octombrie 2002 şi a fost săvârşită de ÎPS Andrei al Alba Iuliei şi PS Visarion Răşinăreanul, împreună cu un important sobor de preoţi. În sfântul lăcaş se oficiază zilnic Sfânta Liturghie şi cele şapte laude la care participă vieţuitorii mănăstirii şi creştinii veniţi din toate colţurile ţării pentru a se închina. Obştea mănăstirii este formată din 26 de monahi şi surori care se îngrijesc de bunul mers al mănăstirii sub îndrumarea Prea Cuviosului Arhimandrit Vasile. În anul 2009 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Arhimandritul Vasile a studiat la Roma, unde anul trecut a primit cel mai mare titlu din S-E Europei, a devenit doctor honoris causa în ştiinţe sociale.

• Mii de credincioşi trec pragul mănăstirii în fiecare săptămână

În fiecare duminică, la Mănăstirea Dumbrava vin peste 500 de credincioşi la slujbe, din judeţele Alba, Cluj, Mureş şi multe altele. Mii de persoane trec pragul mănăstirii în fiecare săptămână, din dorinţa de a se apropia de Dumnezeu. “O mare problemă a comunităţii de aici este apa menajeră. S-au făcut foraje la zeci de metri adâncime şi am găsit doar apă sărată. Avem noroc cu cei de la compania de apă, care ne aprovizionează zilnic. Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, ne-a ajutat ca mănăstirea să se racordeze la magistrala de apă. A alocat 5 miliarde de lei vechi pentru această lucrare, care s-a realizat până la Unirea, mai avem nevoie de un rezervor şi vom avea apă la robinete”, ne-a spus părintele arhimandrit Vasile. Potrivit ierarhului, Mănăstirea Dumbrava a devenit cunoscută în ţară şi datorită exigenţei din acest lăcaş de cult. Se oficiază zilnic slujbe şi Sfânta Liturghie. Aproape 8 ore în fiecare zi se ţin slujbe, dimineaţa şi seara, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă se oficiază Sfânta Liturghie. Arhimandritul Vasile şi cei care îl sprijină au în îngrijire aproape 100 de copii. Totodată, în grija părintelui se mai află 60 de vârst­nici, la cele două cămine de bătrâni, unul la Mănăstirea Dumbrava, iar cel de-al doilea la Teiuş. În obştea de la mănăstire sunt 250 de persoane, ne mărturisea părintele Vasile. “Zilnic, se pregătesc 750 de porţii de mâncare. Avem în construcţie o sală de mese cu o capacitate de 300 de locuri, pentru că nu mai facem faţă cu organizarea seriilor la masă”, ne-a declarat părintele arh. Vasile Crişan.
Nu poţi să treci pragul mănăstirii fără să remarci oaza de linişte şi frumuseţe de aici. Florile au rolul lor, completează imaginea unui loc magic. “La mănăstire e muncă şi rugăciune. De flori se ocupă 20 de maici, fiecare cu sectorul ei. Maica stareţă lucrează şi ea în rând cu celelalte maici. Şi eu am sectorul meu, plantez flori şi apoi le îngrijesc cu răbdare”, ne-a mărturisit părintele arhimandrit Vasile. La Mănăstirea Dumbrava, vârstnicii sunt îngrijiţi cu blândeţe, iar copiii se bucură că au avut şansa să ajungă într-un aşezământ în care este slujit în primul rând omul. Aici, părintele arhimandrit Vasile şi maicile îşi pun sufletul şi răbdarea în slujba celor aflaţi în grija lor. Ori de câte ori simţiţi că trebuie să vă regăsiţi, aveţi nevoie de linişte sau de un sfat bun, nu ezitaţi, treceţi pragul mănăstirii şi aici vă veţi deschide sufletul şi veţi găsi puterea de a merge mai departe. La Mănăstirea Dumbrava e o oază de linişte, aici intră în consonanţă oamenii, aerul, apa, cerul, florile, creând o atmosferă nepreţuită, pregătită cu grijă de Dumnezeu. Lucrarea de la Dumbrava se află sub ocrotirea Maicii Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni luminează aşezământul.

Acest articol a fost citit de 1451 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.