ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Băile Sărate – visul năruit al ocnamureşenilor

Băile Sărate – visul năruit al ocnamureşenilor

Publicat în 16.01.2014 la ora 10:00

baile sarateO noutate de interes, nu doar local ci şi naţional, ne-a anunţat-o domnul Silviu Vinţeler, primarul oraşului Ocna Mureş.

Potrivit acestuia, administraţia publică locală doreşte şi face pregătiri pentru reconstrucţia fostelor „Băi sărate”. În acest scop, administraţia locală va demara întocmirea unui studiu de fezabilitate, în urma căruia va încerca să obţină finanţarea necesară lucrărilor de reconstrucţie, dotare şi punere în exploatare a potenţialului turistic pe care acest obiectiv, odată refăcut, îl va avea. „La noi, în Ocna Mureş, în urmă cu ani veneau anual cel puţin 7.500-8.000 de oameni din întreaga ţară, fiind din acest punct de vedere a doua staţiune la nivel naţional, după Slănic Moldova”, ne-a declarat primarul Silviu Vinţeler. Acesta ne-a mai spus că este încrezător că odată puse în valoare apele clorosodice, inepuizabile, de care dispune oraşul, speră că acesta va avea o revenire economică rapidă. „Este normal să fie aşa deoarece, odată ce vor veni pacienţii la tratament, pe lângă activitatea strict legată de tratamentele balneare, în oraş se vor dezvolta, atât pe verticală cât şi pe orizontală, o multitudine de alte activităţi. Mă refer la serviciile hoteliere, servire publică, comerţ şi multe altele”, ne-a mai declarat primarul.
Pentru reconstrucţia băilor sărate ar fi nevoie de o sumă care depăşeşte mult cifra de 2.000.000 de euro. Odată ce studiul de fezabilitate şi proiectul vor fi finalizate, vor putea fi strânşi prin implicarea administraţiei locale şi judeţene şi prin accesarea unor finanţări ale Uniunii Europene. Proiectul administraţiei locale prevede, pe lângă construcţia complexului de tratament balnear şi agrement, sporirea potenţialului pe care-l oferă lacul de apă sărată cunoscut sub numele de „Lacul Ferdinand”. Aici, pe marginea lacului vor fi amenajate plaje, pontoane-bazin şi bineînţeles că împreună cu potenţialii mici întreprinzători, se doreşte amenajarea unor unităţi de alimentaţie publică. Nu a fost uitat nici dealul „Banţa”, pe care se vor amenaja alei şi trasee turistice de agrement şi un teren de sport multifuncţional. „Administraţia are un astfel de studiu de fezabilitate. Acum îl vom actualiza, vom face proiectul şi vom demara procedurile pentru obţinerea surselor de finanţare. Dacă totul merge bine, în curând vom putea să spunem că Ocna Mureş este din nou staţiune balneoclimaterică”, ne-a spus primarul Vinţeler.
Oraşul Ocna Mureş a fost până nu demult staţiune balneoclimaterică de interes local. Staţiunea Ocna Mureş dispune de un climat continental moderat, cu o temperatură medie anuală de 9 grade Celsius, cu veri calde şi cu ierni nu deosebit de reci, media temperaturilor minime multianuale fiind de minus 4 grade în luna ianuarie. Dintre factorii naturali de cură sunt demne de menţionat apele minerale clorurate şi sodice din lacurile existente în locul vechilor saline. Aceste ape au o concentraţie deosebit de mare: 266 grame/litru şi au fost utilizate, cu succes, în tratarea unor afecţiuni precum cele reumatismale, abarticulare şi degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele după poliomielită, pareze), ginecologice (metroanexită cronică, cervicită cronică, insuficienţă ovariană), posttraumatismale (stări după entorse, luxaţii, fracturi).
Conform planurilor, complexul balnear va avea obligatoriu în dotare un solariu cu amenajări pentru aeroterapie şi helioterapie, instalaţii pentru electroterapie, instalaţii pentru băi calde, instalaţii cu apă minerală sărată, concentrată. În fapt, visul ocnamureşenilor nu este nerealizabil. Pentru realizarea lui au mai fost făcute câteva încercări şi chiar şi primii paşi. Chiar s-a încercat revigorarea turistică a zonei prin intermediul unui program de finanţare pentru IMM-uri, rezultând o „măreaţă realizare”, construcţia unui hotel de trei stele având ca denumire „Europa” şi cam atât. Totul s-a oprit. În anul 2005, în jurul „afacerii” Europa s-au învârtit mai multe anchete privind schimbarea destinaţiei fondurilor europene. De atunci şi până acum, „marea realizare” a fost „raderea” de pe faţa pământului a clădirii în care, pe parcursul a zeci de ani, şi-au căutat alinarea suferinţelor zeci de mii de oameni. Acolo unde odată se alinau rănile, a rămas doar un morman de moloz, care cu siguranţă va dispărea şi el. În locul lui trebuie pus ceva şi acel ceva este un vis deocamdată, despre care primarul Vinţeler spune că este realizabil şi că odată înfăptuit, împreună cu alte câteva idei pe care le are, va duce la revigorarea urbei. Aşa să fie! Oamenii zonei privesc şi aşteaptă. Unii au încredere, alţii nu. „Ni
s-a mai spus aşa ceva de câteva ori şi nu s-a făcut nimic”, ne-a declarat un ocnamureşan cu care am stat de vorbă, şi tot el a adăugat: „Mai ştii? Poate, poate de data aceasta se va face ceva concret. Deocamdată, primarul acesta a făcut cam tot ceea ce a promis. Mai ştii, poate chiar o să apuc să fac baie în noile „Băi sărate”. Să dea Dumnezeu, dar…”
Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 1399 ori

Un Comentariu la Băile Sărate – visul năruit al ocnamureşenilor

  1. alex Răspunde

    16.01.2014 la 18:42

    Doamne ajuta ! Ar merita investitia ! Am fost acolo cand eram copil mic si era super frumos ! M-as bucura sa se redeschida !Felicitari domnului primar!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.