ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Economie » Ultimul iaz de decantare activ de pe fosta platformă UPSOM Ocna Mureș va fi închis și transformat în depozit de deșeuri nepericuloase

Ultimul iaz de decantare activ de pe fosta platformă UPSOM Ocna Mureș va fi închis și transformat în depozit de deșeuri nepericuloase

Publicat în 03.09.2017 la ora 18:16

Iazul de decantare Valea Socşoara, din Războieni – Cetate, ultimul depozit activ al fostei Uzine de Produse Clorosodice din Ocna Mureș, va fi închis, ecologizat și transformat într-un depozit de deşeuri solide nepericuloase (exclus deşeuri menajere).

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de Asocierea: S.C. Aloref S.R.L. şi S.C. Ascom Internaţional S.R.L. (firmele care au cumpărat ce a mai rămas din Soda), autoritatea competentă pentru protecţia mediului Alba a decis că proiectul se supune evaluării impactului asupra mediului.

În 2007, fosta SC GHCL Upsom Romania SA Ocna Mureș a sistat de urgență depozitarea în 3 bataluri: nr.5, nr.6 și 7, depozitarea deșeurilor făcându-se de atunci pe Valea Socșoara. Batalurile 1, 2, 3 și 4, în suprafață totală de 60,69 ha, din care 21 ha teren arabil, au fost predate Primăriei Ocna Mureș prin Protocolul din data de 17.02.1994, fiind acoperite cu strat de pământ vegetal. Circa 6 ha din batalul nr. 4 a fost utilizat atunci ca depozit menajer pentru oraș.

Pentru batalurile nr. 5 și 6, de 35,5 ha, respectiv 38,6 ha, și batalul de urgență de 18 ha s-a sistat depunerea de deșeuri din 2007, fiind întocmite proiecte tehnice de închidere și ecologizare. Iazul Valea Socșoara, în suprafață de 65 ha, este activ începând cu data de 29.01.2008, dată de la care a început depunerea continuă de deșeu industrial.

Proiectul actual propune transformarea unui iaz de decantare existent (Valea Socșoara) într-un depozit de deşeuri solide nepericuloase, exclus deşeuri menajere. Volumul total al depozitului de deşeuri nepericuloase este de circa 1.336.950 mc, respectiv circa 1.871.730 tone. Din acest volum, cantitatea de circa 175.000 mc (245.000 tone) material drenat a fost depus în perioada funcționării ca iaz de decantare, până la data sistării activității Uzinei de Produse Sodice Ocna Mureş. Cantitatea de deşeuri nepericuloase care mai poate fi depozitată aici este de circa 1.161.950 mc, respectiv 1.626.730 tone. Cantitatea anuală de deşeuri nepericuloase ce se va depozita este de circa 70.000 tone, iar depozitul va avea o durată de funcționare de circa 23 de ani.

Depunerea deşeurilor nepericuloase se va face în fâşii cu lățimea de circa 90 de metri dispuse transversal (în lungul digului). Impermeabilizarea cuvei depozitului (bază şi taluzurile interioare ale digurilor de protecție) şi modul de protecție a sistemului de impermeabilizare a fost realizată la construirea iazului de decantare în perioada anterioară. Va fi completat sistemul de drenaj existent pentru preluarea şi drenarea levigatului de pe toată suprafaţa depozitului. Sistemul de drenaj va funcționa până la realizarea impermeabilizării şi ecologizării întregii suprafețe a depozitului.

Va fi reabilitat drumul de acces existent, va fi amenajată o incintă de preluare deşeuri şi parcare utilaje, va fi instalat un sistem de cântărire vehicule rutiere. Pentru monitorizarea apelor subterane pe perioada de execuție a lucrărilor, pe perioada de operare şi respectiv pe perioada post închidere, se vor realiza 4 puțuri de hidro-observație, unul amonte de depozit şi trei aval de depozit. Conform proiectului, închiderea şi ecologizarea depozitului de deşeuri nepericuloase presupun noi lucrări de impermeabilizare şi ecologizare a suprafeței depozitului. ”În acest iaz ne vom putea depozita și noi, orașul Ocna Mureș, ba chiar și Aiudul, șlam-ul rezultat de la stațiile de epurare. Societatea de salubritate se va ocupa, probabil, de contractul de depunere a șlamului în acest iaz.

Tot ce rezultă din demolările de la fosta Soda va fi depozitat acolo. Primăria a mai avut câteva discuții cu câteva firme, pentru valorificarea batalurilor închise care s-au întărit de poți circula cu mașina pe el. Avem o ofertă de la o firmă care să monteze acolo panouri fotovoltaice”, a explicat pentru ziarul „Unirea” Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de 422 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.