ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Subsolul sărat al oraşului Ocna Mureş a înghiţit iarăşi apă, la greu!

Subsolul sărat al oraşului Ocna Mureş a înghiţit iarăşi apă, la greu!

Publicat în 23.06.2013 la ora 13:35

• După “ruperea de nori” de miercuri
”Cancerul” diagnosticat de profesorul Florian Zamfirescu a fost din nou “alimentat” de apele pluviale

plus1Atenţionarea de cod galben de miercuri după-amiaza s-a concretizat, în jurul orei 18.00, sub forma unei furtuni puternice, cu grindină de mărime medie şi vijelie ce s-a abătut asupra oraşului Ocna Mureş şi comunele din jur. Zeci de gospodării din zona Ocna Mureş au rămas fără curent electric circa trei ore, străzile au fost inundate iar două maşini au fost avariate de acoperişul unui bloc, ce s-a prăbuşit peste două maşini staţionate.
La Noşlac au fost înregistrate precipitaţii cu un debit de 45 de litri pe metrul pătrat. La Ocna Mureş, acoperişul blocului nr. 35 de pe strada Nicolae Iorga a fost smuls de vijelie şi aruncat peste două autovehicule parcate. Canalizarea a refulat iar străzile Horea şi Cloşca, dar şi o porţiune din strada Mihai Viteazul au fost inundate de apele pluviale venite, ca de obicei, de pe dealul Banţa, iar membrii serviciului voluntar de protecţie civilă din Ocna Mureş au acţionat pentru scoaterea apei din curţile oamenilor. Restul apelor pluviale s-au infiltrat din nou în subteranul oraşului, căutându-şi loc de scurgere spre lacurile saline deja formate în vechiul câmp de sonde.
În timpul furtunii, au rămas fără curent electric localităţile Ocna Mureş, Noşlac, Copand, Căptălan, Găbud. În jurul orei 21.00, alimentarea cu energie electrică a fost reluată.

Canalizarea prost dimensionată şi greşit gândită rămâne cancerul care roade subsolul oraşului
În luna martie 2013, profesorul universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, a dezvăluit în şedinţa “de îndată” a Consiliului Local Ocna Mureş că adevăratul “cancer” al oraşului Ocna Mureş este reprezentat de foarte proasta reţea de canale colectoare, amenajate de-a lungul timpului, cu 1,5-2 metri mai jos decât nivelul râului Mureş, deci fără nicio posibilitate de deversare a apelor dulci, acestea întorcându-se spre subteranele oraşului. Rămânând în oraş, apele dulci se scurg prin terenul format din magmă, aluviuni şi ajung la blocurile de sare solidă pe care le erodează. Profesorul i-a avertizat pe edilii locali că trebuie regândit sistemul de canale colectoare din oraş, pentru a preveni alte incidente pe viitor.
Pentru anul 2013, Primăria Ocna Mureş a alocat bani pentru urmărirea şi monitorizarea topografică a zonei intersecţiei străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga, pentru porţiunea afectată de scufundarea de teren din 2010 (42.000 de lei).  Pentru reconstruirea unui canal de gardă, menit să protejeze localitatea de apele pluviale care macină subsolul, a fost alocată suma de 1.160.000 de lei

• Canalele de gardă trebuie refăcute pentru a prelua apa scursă de pe dealul Banţa
Există trei şanţuri de drenaj care preiau apa pluvială de pe dealul Banţa şi din oraş, cu tot cu izvoarele de pe Banţa şi ajung în Mureş ocolind masivul de sare.
Unul este cel care porneşte de sub Hăgău, de lângă vechiul depozit de mobilă ajunge până lângă vechea autoservire pe lângă liniile ferate de manevră a UPSOM şi apoi în Mureş. Celălalt începe tot de sub Banţa, se continuă pe lângă cimitir apoi pe strada Rât, ţigănime şi apoi Mureş. Al treilea şanţ de gardă, mai mic, vine de pe Banţa pe Ştefan Augustin şi se uneşte cu celălat lângă cimitir. Cel puţin teoretic, prin aceste canale de gardă ar fi trebuit să se evite contactul apei dulci cu masivul de sare. În timp, aceste şanţuri s-au colmatat. În perioadainundaţiilor din iunie 2010, canalul de gardă de pe Rât nu a preluat apa pluvială şi a deversat prin ţigănime apă, inundând străzile Cloşca, Mihai Viteazul şi Avram Iancu. Atunci au căzut 70 l/mp. Iar în decembrie acelaşi an, subsolul sătul de apă, a înghiţit Plusul.
De fapt, se pare că străzile cu pricina sunt “inundatele de serviciu” de fiecare dată când plouă torenţial la Ocna Mureş. Şi vor rămâne aşa până la refacerea canalelor de gardă ale oraşului.

Acest articol a fost citit de 677 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.