ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Spitalul din Ocna Mureş trebuie închis ca să poată fi… redeschis!

Spitalul din Ocna Mureş trebuie închis ca să poată fi… redeschis!

Publicat în 19.06.2013 la ora 20:04

Spital Ocna MuresSunt necesare două hotărâri de guvern pentru ca unitatea sanitară să reintre în circuitul legal

În martie 2011, Guvernul Boc a emis HG 212 prin care se aproba Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice“, prin care 67 de spitale ar fi trebuit să se închidă şi să se redeschidă sub forma unor cămine pentru persoane vârstnice. Programul se adresa autorităţilor administraţiei publice locale care, prin hotărâre a consiliului local/judeţean, urmau să decidă concomitent înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice prin reorganizarea unor unităţi sanitare cu paturi aflate în reţeaua proprie a acestora, care se desfiinţează în condiţiile prevăzute de lege.
Se pare însă că la Ocna Mureş, consiliul local şi primăria au ignorat această hotărâre de guvern iar după intrarea acesteia în vigoare, prin Hotărârea nr.76 din 31 mai 2011, au aprobat “Proiectul de hotărâre privind preluarea unităţii sanitare Spitalul orăşenesc Ocna Mureş de către S.C Hospital Clinic Dr. Filip S.R.L Bucureşti, reprezentată prin domnul profesor doctor Filip Constantin Titian, precum şi aprobarea încheierii unui contract de parteneriat între Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş şi S.C Hospital Clinic Dr. Filip S.R.L Bucureşti, reprezentată prin domnul profesor doctor Filip Constantin Titian, având ca obiect furnizarea de servicii medicale, pentru organizarea şi conducerea de asistenţă medicală, spitalicească şi asistenţă paraclinică de ambulatoriu, pentru locuitorii arondaţi oraşului Ocna Mureş, servicii furnizate şi realizate de această societate, care la rândul ei are Contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.”
Hotărârea de consiliu s-a bazat pe H.G. nr 345/2011 (privind aprobarea pentru anul 2011 a raportului comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare) fără a fi luată în calcul însă HG 212 din aceeaşi lună martie a anului 2011.
Un pas spre clarificarea statutului Spitalului Orăşenesc din Ocna Mureş a fost făcut în toamna anului trecut, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care s-a judecat legalitatea acestei hotărâri din 2011 a consiliului local. Magistraţii au respins recursul formulat de firma Hospital Clinic Dr. Filip SRL Bucureşti. O altă solicitare a firmei private din Bucureşti prin care solicita respectarea contractului încheiat cu Primăria Ocna Mureş, în legătură cu fostul spital, a fost respinsă de Tribunalul Alba.
Hotărârea Consiliului Local prin care clădirea spitalului a fost concesionată firmei din Bucureşti a fost contestată în instanţă şi de Instituţia Prefectului pe motiv de nelegalitate, demers la care a aderat ulterior şi Primăria Ocna Mureş. Justiţia a pronunţat sentinţe favorabile Prefecturii şi Primăriei, atât la Tribunalul Alba cât şi la Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinţa definitivă, prin care a fost respins recursul formulat de firma Hospital Clinic Dr. Filip SRL Bucureşti, a fost pronunţată în octombrie 2012, de Curtea de Apel Alba Iulia. Decizia din justiţie permite Primăriei, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean de Urgenţă să înceapă demersurile pentru reînfiinţarea spitalului sub forma unui centru multifuncţional. Pentru ca centrul multifuncţional să devină realitate era nevoie de un ordin emis de Ministerul Sănătăţii.
Având în vedere toate aceste aspecte, Consiliul Judeţean Alba a solicitat, în luna ianuarie a acestui an, de la Ministerul Sănătăţii programul de redeschidere a două unităţi spitaliceşti, din Zlatna şi din Ocna Mureş pentru a putea stabili într-un mod coerent strategia de sănătate a Consiliului Judeţean Alba pentru anul în curs şi pentru perioada 2013-2016, precum şi modul în care trebuie dimensionate investiţiile în sănătate. De la Ministerul Sănătăţii a venit un răspuns surpriză, confirmat luni, 17 iunie, de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Spitalul din Ocna Mureş nu este închis legal pe baza acelei HG 212 din 2011 deoarece lipsesc unele acte la dosar. Şi la urma urmei, HG 212 se pare că nici nu a fost aplicată la Ocna Mureş, din moment ce consiliul local a driblat-o şi a emis propria hotărâre de concesionare a unităţii medicale firmei din Bucureşti.  În consecinţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să promoveze acest dosar din nou la Guvern pentru a putea fi emisă o hotărâre de… închidere a Spitalului din Ocna Mureş. O hotărâre de închidere a spitalului necesară… redeschiderii Spitalului Ocna Mureş, printr-o altă hotărâre de Guvern!
Din cauza bâlbâielilor decizionale care au necesitat implicarea justiţiei pentru dreapta soluţionare, circa 30.000 de locuitori din oraş şi din comunele Noşlac, Unirea, Lunca Mureşului, Hopârta, Fărău au fost văduviţi de servicii medicale de specialitate, de vreo doi ani încoace. Pentru că, să fim serioşi, nici protestele anti-închiderea spitalului… neînchis, nici promisiunile sforăitoare din campaniile electorale trecute vizavi de funcţionalitatea spitalului, nu mai întorc morţii de la groapă. Poate doar sub formă de fantome neîmplinite, care bântuie visele unora…
În prezent, la Ocna Mureş funcţionează un centru de permanenţă, unde 16 medici acordă asistenţă medicală de urgenţă pacienţilor. Pe viitor, actuala administraţie locală va încerca transformarea spitalului (închis şi redeschis, vai de Caragiale!) într-un centru medical cu profil balneo-climateric. Până atunci, noi să fim sănătoşi!

Acest articol a fost citit de 646 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.