Rămâi conectat

Administrație

Silviu Vințeler: „Bugetul orașului Ocna Mureș pentru anul 2023 este aproape dublu față de anul trecut”

Publicat

în

Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș, aflat în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM a abordat subiectul bugetului de venituri și cheltuielor pentru anul 2023.

Este mult mai mare decât anul trecut, aproape dublu față de anul trecut. Bugetul de anul acesta se bazează foarte mult pe fondurile europene, pe programul operațional, cât și pe PNRR și Anghel Saligny.

Avem două proiecte, unul deja este aprobat. Acesta nu este încă trecut în buget, dar suma respectivă va crește și mai mult bugetul orașului Ocna Mureș.

Bugetul orașului Ocna Mureș se ridică undeva la 75 de milioane de lei, din care funcționale 22.132.000 de lei, adică 29.42%, restul este tot pe investiții undeva la 70.57%, iar din suma acesta, 53 de milioane de lei, 45 de milioane de lei reprezintă fondurile europene, atât prin PNRR, cât și prin programul operațional, iar investiții din bugetul local sunt de 7.500.000, undeva la 10% sunt investiții din bugetul local”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Băile Sărate de la Ocna Mureș, inaugurate în prezența oficialităților

Publicat

în

Astăzi a avut loc inaugurarea oficială în prezența oficialităților din Alba, dar și a invitaților din alte județe, a băilor de la Ocna Mureș.

Pe lângă primarul Silviu Vințeler au fost prezenți europarlamentarul Rareș Bogdan, Prefectul județului Alba, Nicolae Alba, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și cei doi vicepreședinți, Marius Hațegan și Dumitru Fulea, Horațiu Clepan, secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, parlamentari din Alba, foarte mulți primari din județ atât din partea PNL cât și PSD.

Ceremonia a debutat cu slujba de sfințire, după care oficialitățile au ținut discursuri. Reamintim că mâine, 13 mai, începând cu ora 11.00 va avea loc inaugurarea oficială, când Băile Sărate de la Ocna Mureș vor fi deschise publicului larg.

 

Băile Sărate Ocna Mureș sau Uioara pe vremea aceea, au apărut în jurul anului 1870, când se puteau face băi de apă sărată în „putini”, niște butoaie mari de lemn aflate în aer liber . Prima apariție în presă a unor informații despre Băile Sărate apar în 1888 în ziarul Ellenzek din 14 iulie 1888, în urma consemnării unor spectacole ale unei trupe de teatru ungurești.

Spre sfârșitul secolului XIX apar în același ziar și primele reclame ale Băilor Sărate, care între timp au primit o construcție din lemn care a rezistat până prin 1918. Ele erau localizate undeva în zona intersecției străzilor George Coșbuc și Digului de acum.

În 1910, așa cum ne amintește Nicolae Pintea în Monografia sa, începe construcția unui nou local al Băilor Sărate, construcție din cărămidă, cu ziduri groase și cu mult mai multe dotări. Această construcția a fost dată în folosință în 1917 și a fost un simbol al orașului până în 2012.

În 2015 s-au pus bazele voinței comune a Consiliului Județean Alba și a Consiliului Local Ocna Mureș de a construi din nou Complexul de tratament și Agrement Băile Sărate Ocna Mureș. În 2018 s-a pus piatra de temelie pentru noile Băi Sărate, iar la sfârșitul lui 2022 construcția lor a fost finalizată.

Acum, în 2023, visul devine realitate. Băile Sărate Ocna Mureș își deschid din nou porțile într-o înfățișare nouă, dar cu același scop: tratament și agrement.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Cum arată complexul balnear din Ocna Mureș, cu patru zile înainte de marea DESCHIDERE din 13 mai 2023

Publicat

în

Baza de Tratament și Agrement de la Ocna Mureș, Alba, a fost construită de la zero după o investiție de aproape 8 milioane de euro și este la un pas de marea deschidere de sâmbătă, 13 mai.

Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum: bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spații pentru proceduri de fizioterapie, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara.

Complexul beneficiază de mai multe cabinete medicale și de vestiare pentru medici și asistente. La bazinul mic de saramură, salinitatea va fi aproape de saturație și o temperatură mai mare, iar pentru cei care vor veni la tratament există și cameră cu băi galvanice, impachetări cu parafină și cu nămol.

Atracția principală sunt cele două bazine mari, unul cu apă dulce, unul cu apă sărată și o temperatură a apei între 28 și 30 de grade. Bazinele sunt impresionante, cel cu apă dulce având o suprafață de 25 pe 25 de metri, iar cel cu apă sărată de 15 pe 25 de metri.

Complexul balnear va continua tradiţia balneo-climaterică a oraşului, tradiţie începută în 1897 prin ridicarea primelor băi sărate de către baronul Solvay, deţinătorul uzinei de produse sodice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Sâmbătă, 13 mai 2023: Deschiderea oficială a Băilor Sărate de la Ocna Mureș

Publicat

în

Băile Sărate din Ocna Mureș se vor deschide oficial sâmbătă, 13 mai 2023, după ce ISU Alba a emis avizul de funcționare pentru acestea.

Prin adresa nr. 6146/24.04.2023 înregistrată la registratura Consiliului Județean Alba cu nr. 9164/24.04.2023, UAT Orașul Ocna Mureș arată că deschiderea oficială a activității Bazei de tratament a fost stabilită la data de 13 mai 2023, prin urmare solicită inițierea unui proiect de hotărâre pentru modificarea sediului social al Societații „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș SA”.

Societatea „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș SA” a primit de la UAT Ocna Mureș prin concesiune, delegarea gestiunii serviciului public de administrare si exploatare a Bazei de tratament și agrement Băile sărate Ocna Mureș. De asemenea prin contract de împrumut și folosință gratuită-comodat, a primit în folosință gratuită imobilele aflate în Orașul Ocna Mureș, str.Fabricii, nr.12, județul Alba, unde dorește să își stabilească sediul social al societății.

În vederea stabilirii sediului social la noua adresă, se impune actualizarea Articolului 3, punctual 3.1. din Actul constitutiv – Sediul social a societății.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures