ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Din Județ » Sergiu Paşca – Cel mai bun Student Român al Anului din Străinătate

Sergiu Paşca – Cel mai bun Student Român al Anului din Străinătate

Publicat în 09.01.2013 la ora 0:24

Aiudeanul Sergiu Paşca, cecrcetător la Universitatea Stanford din SUA a câştigat aseară Marele Premiu al Galei LSRS 2013 –  “Studentul Român al Anului din Străinătate”.  Liga Studentilor Români din Străinătate şi-a desemnat marţi seara premiile pentru cei mai buni studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, în cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate ce a avut loc, începând cu ora 18.00, la Palatul Parlamentului, în Bucureşti.

Concursul “Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate” s-a desfăşurat pe 8 categorii, iar din cei peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi, doar 40 au ajuns în marea finală, printre aceştia numărându-se şi Sergiu. Juriul a fost format din personalităţi consacrate din zona academică, cea culturală şi cea publicistică: Ionel Haiduc – preşedintele Academiei Române şi membru corespondent  în cadrul Academiei Muntenegrene de ştiinţe; Eugen Simion – critic şi istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru al Academiei Române şi preşedinte al acestei instituţii din 1998 până în aprilie 2006; George Ivaşcu – actor şi director al Teatrului Metropolis,  în prezent conferenţiar universitar doctor la U.N.A.T.C Bucureşti şi la Universitatea de Litere „Lucian Blaga” din Sibiu; Sandra Pralong – consultant independent, preşedinte al Asociaţiei Române de Relaţii Publice şi fondator al Fundaţiei Synergetica; Radu Dudău – conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti; Raed Arafat  – secretar de stat la Ministerul Sănătăţii; Liviu Mureşan – fondatorul şi preşedintele executiv al Fundaţiei EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării şi profesor asociat la Academia de Studii Economice, Bucureşti; Napoleon Pop – economist şi politician român, membru al Parlamentului României şi  George Butunoiu, cel care a fost printre primii români care au înfiinţat o firmă de recrutare executivă în 1992.

Au urcat pe podium tineri remarcabili, care se bucură de succes peste hotare, dar care au nevoie de afirmare şi de recunoaştere publică în România. Ei sunt exemple fireşti ale generaţiei actuale, care se disting prin curaj şi creativitate în comunităţi academice şi culturale dintre cele mai diverse din străinătate.

Deşi nu a fost prezent la eveniment,  Sergiu Paşca a ţinut să le mulţumească, printr-un mesaj video, tuturor mentorilor săi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

În discursul său, el a menţionat: “Aceşti români care se pregătesc la facultăţile din străinătate trebuie să se întoarcă în ţară, pentru a-şi valorifica cunoştinţele dobândte în mediul universitar şi în politica românească”.

Sergiu Paşca are 30 de ani şi este cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. În ultimul an de facultate, Sergiu şi-a încercat norocul şi a aplicat pentru o poziţie postdoctorală la Universitatea Stanford din America, după care a fost chemat la interviu şi a primit o bursă (IBRO Outstanding Research Fellowship) oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat, iar în ianuarie 2009 a plecat spre California.  În 2011 a publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine un studiu despre autism, care a fost considerat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.

Ce  spune Sergiu Paşca despre el:
„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în Nature Medicine. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD.”

Jurizarea celor peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi în cele opt categorii s-a desfăşurat la sfârşitul lunii decembrie. În primă etapă, laureaţii ediţiilor precedente ale Galei au făcut preselecţia candidaţilor, iar selecţia finală a fost realizată de către un juriu prestigios. Categoriile pentru care s-au  acordat premii sunt: “Studentul Român al Anului din America de Nord” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul postuniversitar), “Studentul Român al Anului din Europa” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul postuniversitar), “Studentul Român al Anului de pe alte Continente”, “Studentul Român Erasmus al Anului”, “Studentul Anului în România”, “Premiul Special în Arte” (categorie inaugurală) şi Marele Premiu, câştigat de Sergiu Paşca, “Studentul Român al Anului”.

Aşa cum am anticipat într-un articol precedent, perseverenţa, ambiţia şi eforturile deosebite depuse de Sergiu pe tărâmul cercetării la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Stanford din SUA, ajungând să se situeze pe unul din primele locuri din peste 1400 de cercetători postdoctorali din cadrul prestigioasei instituţiei, i-a adus iată şi recunoaşterea în ţara mamă-ROMÂNIA. Domeniul cercetării, respectiv aplecarea sa asupra problemelor celor cu probleme de autism, reflectă esenţa sufletului său sensibil profund uman, dobândit mai la început în familie şi în comunitatea în care a crescut – oraşul Aiud, respectiv de a veni în sprijinul semenilor cu nevoi speciale, pe care nu i-a uitat nici când a ajuns la Stanford.

Felicitări Sergiu pentru prestigiosul premiu obţinut la tine acasă, chiar dacă vine după consacrarea ta internaţională. Îl meriţi din plin, iar cu siguranţă  toţi românii sunt mândrii de tine!!!  Mult succes în continuare!

Acest articol a fost citit de 284 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.