Știri din zonă
Rețeaua de apă potabilă și canalizare din comuna Noșlac va fi extinsă
Autoritățile locale au primit aviz de mediu pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în comuna Noșlac.
În prezent localitățile Căptălan, Copand, Stâna de Mureș și Găbud nu dispun de un sistem centralizat de canalizare, dar dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă. Este necesară conectarea localitătilor la un sistem de canalizare a apelor uzate menajere.
În prezent, pe unele strazi, apele uzate menajere provenite de la locuintele individuale, cele provenite de la unitățile social-culturale, mica industrie si din alimentatie publică precum și dejecțiile lichide provenite de la animale sunt deversate în fose septice sau direct în emisarul din zonă, ceea ce conduce la poluarea apelor de suprafață și a apelor din pânza freatică cu compusi de genul nitriților, nitraților si azotașilor.
Sistemul de canalizare menajeră va fi un sistem cu funcționare gravitațională si prin pompare acolo unde configuratia terenului nu permite funcționarea gravitațională a sistemului.
Prin intermediul statiilor de pompare apele uzate vor fi pompate până în cel mai înalt punct, de unde își vor uma cursul gravitațional. Toată apa uzată menajeră din localitățile Găbud, Stâna de Mureș, Copand și Căptălan va fi pompată spre stația de epurare din localitatea Noșlac.

Știri din zonă
Tânăr de 21 de ani din Unirea cercetat de polițiștii din Ocna Mureș, după ce a fost depistat în timp ce conducea pe DJ 107F, cu permisul suspendat
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.
FOTO: ARHIVĂ
Știri din zonă
Mănăstirea Dumbrava, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui
Mănăstirea Dumbrava este situată în comuna Unirea, aproape de granița cu județul Cluj, la circa 50 km de Alba Iulia, sfântul lăcaș de cult fiind păstorit de părintele arhimandrit Teodor Crișan, președintele Asociației „Sf. Veronica” Dumbrava.
De-a lungul vremii, cu voia lui Dumnezeu, în jurul așezării monahale și, prin grija acesteia, chiar și în alte localități din apropiere, s-au ridicat mai multe așezăminte sociale. În preajma mănăstirii din satul Dumbrava se află 5 case de tip familial „Sf. Ana”, „Sf. Vasile”, „Sf. Veronica”, „Sf. Elena” și „Sf. Damian”, aflate în administrarea Asociației „Sf. Veronica” Dumbrava, alte 7 case protejate cu câte 12 locuri fiecare urmând să fie acreditate în aproximativ o lună de zile pentru furnizarea de servicii sociale.
Tot la Dumbrava există un centru rezidențial pentru femei vârstnice, iar la Teiuș funcționează un azil de bătrâni, în cel mult 3 săptămâni urmând să fie deschis un cămin modern, care asigură – contra cost – condiții similare unui hotel de 4 stele. Astfel, acum în așezămintele sociale administrate de asociație sunt ocrotite două, trei cupluri mamă-copil, sunt crescuți și educați 120 de copii orfani și sunt îngrijiți zeci de vârstnici care fie nu mai au pe nimeni, fie au preferat să-și ducă povara bătrâneților departe de lume.
Pr. Teodor Crișan a declarat pentru ziarul „Unirea” că cei 120 de copii – fete, băieți și tineri cu vârste între 7 și 26 de ani – provin atât din județele Alba și Maramureș, cu care există un parteneriat, cât și din București și județe precum Cluj sau Teleorman. Cam 10 dintre ei au dizabilități, în special de natură psihică, fiind vorba de tineri care practic nu au avut unde să meargă după ce au ieșit din sistem, iar câțiva au handicap locomotor.
Pe lângă un acoperiș deasupra capului, copiii și tinerii beneficiază de tot ceea ce le este necesar traiului (n.a. – de la masă, haine și încălțăminte, la educație și recreere), conform standardelor impuse de legislația în vigoare, a precizat părintele arhimandrit. Cei de vârstă școlară frecventează Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea sau Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, iar unii sunt înscriși în învățământul special la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud.
Întrebat cum decurge o zi din viața acestor copii, pr. Teodor Crișan a spus că programul este unul obișnuit ca într-o familie: se trezesc, se spală, servesc masa, merg la școală, vin „acasă”, mănâncă, își fac temele – cei mici în sala de meditații, singuri sau ajutați de voluntari, iar liceenii, în camerele lor – așadar, un orar foarte asemănător cu cel al altor copii de vârsta lor. Totodată, copiii pot juca fotbal, pot urmări emisiuni la televizor, pot desfășura activități recreative. Duminica ei participă și la Sf. Liturghie! „Noi nu-i forțăm, dar vin pentru că le place, e o relaxare și pentru ei”, a accentuat părintele Crișan.
L-am întrebat cum se descurcă cu finanțarea? „Cum ajută Dumnezeu!”, a spus starețul. Preotul a precizat că asociația are încheiat un parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în baza căruia DGASPC Alba suportă 50% din costurile pentru îngrijirea copiilor, iar Asociația „Sf. Veronica” asigură fonduri pentru celelalte cheltuieli, dar și pentru ocrotirea vârstnicilor, pentru care ONG-ul nu primește subvenții de la stat. Nu în ultimul rând, există oameni cu suflet mare și binefăcători, care oferă donații și sponsorizări pentru funcționarea așezămintelor sociale de copii și bătrâni, astfel că orice sumă de bani este binevenită.
Dumnezeu să vă dea sănătate și putere să faceți bine în continuare celor cu care soarta nu a fost atât de darnică!
Știri din zonă
Tentativă de omor la Găbud: „A luat o bâtă și îl omoară pe băiat”
Trei bărbați acuzați de tentativă de omor au fost trimiși în judecată de magistrații Tribunalului Alba. Fapta a avut loc în 14 septembrie 2022, în satul Găbud, în zona bălții de pescuit de pe teritoriul localității.
Potrivit rechizitoriului, cei trei au mobilizat victima, un alt bărbat care se afla la pescuit, și au agresat-o prin aplicarea în mod repetat de lovituri cu o bâtă în zona capului, „cu suficientă intensitate cât să producă fracturarea antebrațului stâng, ridicat cu scopul protecției capului victimei”.
Persoana agresată a suferit leziuni la cap și la nivelul mâinilor, a căror gravitate a fost evaluată la 40-45 de zile de îngrijiri medicale. Inițial, cei trei (C. K., cu antecedente penale, Ș. N. și Ș. O.), cu domiciliul în Luduș, județul Mureș, au fost cercetați pentru lovire și alte violențe. Ulterior, după ce medicul legist a constatat că viața victimei a fost pusă în pericol, a fost schimbată încadarea juridică, în tentativă de omor, iar dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
Cei trei inculpați au încercat să obțină, pe parcursul analizei dosarului în camera preliminară, restituirea cauzei la Parchet, invocând administrarea nelegală a unor probe, precum și faptul că perosana agresată și-a retras plângerea. Retragerea plângerii preralabile a victimei s-a produs în 20 septembrie 2022, dar schimbarea încadrării juridice în tentativă de omor a anulat această probă favorabilă inculpaților. Dacă se păstra infracțiunea de lovire sau alte violențe, cei trei ar fi scăpat de răspunderea penală.
• Contestații formulate de inculpați
Unul dintre aceștia este administrator de firmă și a susținut, prin apărător, că ”nu a fost informat în niciun fel cu privire la existența unei activităţi de urmărire penală împotriva sa, precum şi de efectuarea de acte de urmărire penală, în sensul administrării probei cu martori, astfel încât sa îşi poată exercita dreptul procesual de apărare prevăzut de lege”. A contestat faptul că declaraţiile a doi martori „au fost administrate în cauză înainte să dobândească calitatea procesuală de suspect”. Agresiunea ar fi fost determinată de faptul că unul dintre cei trei inculpați revendica balta de pescuit și era nemulțumit de faptul că existau persoane care pescuiau.
Un martor, care se afla și el la pescuit, a declarat că a văzut venind o dubă albă, din care au coborât în viteză două persoane necunoscute, care l-a întrebat ce face acolo.
„Martorul s-a speriat, a fugit, nu înainte să fie lovit cu pumnul în cap de unul dintre ei, iar alți colegi erau în apropiere de containerele de cazare și se uitau. În timp ce fugea, martorul a văzut o altă mașină tip jeep, condusă de (…), care are o pescărie în vecinătatea locului respectiv, din care a coborât o persoană care a luat o bâtă din spatele mașinii, lungă de cca 1 metru, neprelucrată, din salcâm, cu care a pornit în fugă spre victima care între timp abandonase pescuitul. Speriat martorul a ajuns la locul de cazare spunându-le colegilor că «a luat o bâtă și îl omoară pe băiat», cu referire la victimă. Speriat, s-a băgat în containerul de cazare, fără să mai vadă ce se întâmplă”, a declarat martorul, potrivit încheierii pronunțate de judecătorul de cameră preliminară.
Atât magistratul de la Tribunalul Alba, când și cel de la Curtea de Apel, a respins toate motivele formulate de cei trei, aflați sub control judiciar, și a dispus începerea judecății cauzei.
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 4 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Anul Nou 2023: FELICITARI și URARI frumoase pe care le puteți trimite prietenilor | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
Mesaje de Paștele catolic și protestant. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 2 luni
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui: Care este semnificația fiecarei zile | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro