ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Remember Ioan Sângereanu

Remember Ioan Sângereanu

Publicat în 08.11.2013 la ora 10:00

ion singereanu confidenteOraşul Ocna Mureş a gazduit duminică, 3 noiembrie 2013 festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de a doua ediţii a ceea ce iniţiatorii au numit „Festivalul Naţional de Poezie „Ion Sângereanu”, o manifestare dedicată poeţilor mai tineri sau mai bătrâni care nu fac parte din Uniunea Scriitorilor din România.

Organizată de Casa de Cultura “Ion Sângereanu” Ocna Mureş şi Primăria oraşului Ocna Mureş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeana “Lucian Blaga”, Alba şi Uniunea Scriitorilor din România, manifestarea s-a vrut a fi un festival, numai că nu a prea a semănat cu un festival. Toată stima pentru iniţiativă şi dorinţa de bine a celor care s-au implicat, dar cele întâmplate la Ocna Mureş, au fost mai degrabă elementele caracteristice unui fel de „Remember Ioan Sângereanu” şi o premiere de la care au lipsit majoritatea premianţilor. Din cei cinci tineri participanţi care au demonstrat că au tot ceea ce trebuie pentru a putea fi premiaţi şi a li se poate spune „poeţi” doar unul, cel din frunte, cel care a ocupat locul întâi, domnişoara Adelina Georgeta Dozescu din Timişoara, s-a prezentat la Ocna Mureş. Deh, Banatu-i frucea, nu?!
Cu toate că, aşa cum am mai afirmat, manifestarea nu întruneşte atributele unui festival, este de lăudat faptul că s-a făcut remarcată în lume iubitorilor de literatură şi în mod special de poezie, fapt pentru care la startul celei de a doua ediţii a concursul de poezie de la Ocna Mureş s-au strâns peste 50 de concurenţi mai talentaţi, sau mai puţin talentaţi, care să aspire la unul din premiile acordate. Remarcabil este faptul că prin strădania prietenilor lui Ioan Sângereanu, a poeţilor Ioan Dăncilă şi Nicolae Dobra, a fratelui poetului Gheorghe Sângereanu, a domnului Constantin Sârbu prieten bun al poetului şi a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” a fost tipărit şi lansat volumul de poezie „Confidenţe”, cuprinzând o serie de versuri pe care, în dărnicia sa, Ioan Sângereanu le-a scris şi le-a dăruit prietenilor.
Unul dintre cele mai impresionante momente a fot recitalul de poezie semnată Ioan Sângereanu, recital susţinut de inegalabilii Constantin Sârbu, Ioan Josan, Felicia Colda şi un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” şi ai Liceului „Petru Maior” din Ocna Mureş. Printre cei maximum 50 de persoane aflate în sala de spectacole a Casei de Cultură ce poartă numele poetului Ioan Sângereanu, s-au numărat personalităţi ale vieţii culturale şi politice din judeţ dintre care amintim poeţii şi scriitorii Ioan Bâscă, Mircea Stâncel, Gheorghe Dăncilă, Virgil Todeasă, Ştefan Dinică, Ancuţa Şerpe, prof. Elena Cărunta din Ocna Mureş, Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba, Silviu Vinţeler şi Claudiu Mărean, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 519 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.