ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Raport ISU Alba, nu există niciun pericol de prăbuşire, surpare sau scufundare în oraşul Ocna Mureş!

Raport ISU Alba, nu există niciun pericol de prăbuşire, surpare sau scufundare în oraşul Ocna Mureş!

Publicat în 16.12.2015 la ora 10:00

sonda-refulare-distrugere-magazin-plus-ocna-muresComitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba prin ISU Alba a făcut publice concluziile situației semnalate de directorul Salina SA din Ocna Mureș, la începutul acestei săptămâni.

Pe de-o parte, alerta a pornit dinspre Salina după ce angajații de aici au observat că apa din groapa PLUS a scăzut 52 de centimetri în două săptămâni iar la începutul acestei săptămâni a refulat neprogramat apa dintr-o sondă aflată în conservare. De înțeles, după incidentul nefericit din decembrie 2010, alerta a ajuns până la Regia Națională a Sării, prim-ministrul, trecând prin activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba. Pe de altă parte, administrația locală din Ocna Mureș consideră nejustificată alerta Salinei și o condamnă deoarece ”pune pe fugă populația și investitorii” după ce în oraș au început să prindă rădăcini unele mici afaceri. De asemenea, administrația locală din Ocna Mureș insistă asupra faptului că nu există nici un pericol pentru populație, pe strada Mihai Eminescu fiind impuse restricții de circulație pentru tonajul de 3,5 tone, încă din 2011, după incidentul de la Plus.
Iată Raportul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, semnat în calitate de președinte de către prefectul Gheorghe Feneșer: ”Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a fost convocat și are în atenție situația semnalată de către Societatea Națională a Sării SA, referitor la scăderea nivelului apei din Lacul Plus, ca urmare a extragerilor anterioare de sare din zona câmpului de sonde din orașul Ocna Mureș. Ca efect al exploatării de sare, posibilitatea apariției unor surpări de teren a apărut pentru prima dată în anul 2010, însă, pentru prevenirea oricărei situații de risc, în urma analizei realizate cu operatorul economic, s-a delimitat o zonă de influență care, începând de astăzi, se află în monitorizarea permanentă a specialiștilor din cadrul Societății Naționale a Sării SA și a ISU Alba. La nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ocna Mureș au fost luate toate măsurile legale cu caracter preventiv pentru informarea și protejarea populației din zona de influență, dar și de identificare a unor soluții alternative de cazare, în cazul apariției vreunei situații iminente care să impună evacuarea preventivă. Totodată, pe strada Mihai Eminescu a fost restricționat accesul autovehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone. Precizăm că în zona de influență sunt 24 de case locuite, 3 operatori economici și un imobil în care locuiesc 6 familii, protejarea acestora fiind o prioritate a autorităților. În perioada imediat următoare în zona de exploatare a sării operatorul economic Societatea Națională a Sării SA va realiza o analiză și o evaluare exactă a situației existente și a măsurilor tehnice care se impun a fi luate. La acest moment nu sunt indicii concrete privind iminența producerii unor surpări de teren în zonă, însă evoluția situației se află în atenția domnului prefect Gheorghe Feneșer, care este informat permanent de către Primăria Ocna Mureș și instituțiile care alcătuiesc comitetul pentru situații de urgență local.”
Ce spune primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler: ”Au apărut în ultimele 2 zile zvonuri de genul „orașul se prăbușește”, „nivelul în lacuri scade, ne prăbușim” și altele în același ton. Aceste zvonuri au apărut în urma afirmațiilor „sigure și precise” despre geologia solului din Ocna Mureș și despre efectele evoluției nivelului lacurilor din câmpul de sonde făcute de câțiva mari „geologi” cu calificare de mecanici, tractoriști sau electroniști. Aceste zvonuri sunt false. Geologii, și ca meserie, și ca pregătire, care țin sub observație câmpul de sonde și sonda limitrofă au dat și înainte, dau și acum asigurări că nu există niciun pericol de prăbușire, scufundare a orașului sau a zonelor din apropierea câmpului de sonde (SC MINESA SA prin directorul Mihai Giurgiu, inginer geolog).
Structura solului lângă câmpul de sonde este bazat în principal pe marnă, rocă cu stabilitate mare, care oferă siguranță orașului. Să nu uităm că toate prăbușirile au avut loc în zona zăcămintelor de sare, niciuna în zona de marnă. Faptul că lacurile vechi nu comunică cu lacul format în urma prăbușirii magazinului PLUS nu afectează  nici structura marnei și nici stabilitatea orașului. De asemenea, nu există niciun fel de exploatare de suprafață în zona câmpului de sonde sau altundeva în oraș, așa cum a apărut în diverse zvonuri. Ședința cu reprezentanții ISU din seara zilei de 8 decembrie a confirmat cele spuse mai sus. Nu există niciun pericol de prăbușire, surpare sau scufundare în orașul Ocna Mureș. Faptul că anumite personaje își permit să facă afirmații, fără a se informa mai întâi la specialiști în domeniul în care își lansează „perlele”, nu fac decât să demonstreze, dacă mai era nevoie, că numirile în funcții de conducere pe baza carnetului de partid dăunează grav societății civile.”

Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 104 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.