ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Primăria Ocna Mureş obligată să plătească două facturi de peste 200.000 de lei emise de furnizorul de energie termică pentru fostul spital orăşenesc

Primăria Ocna Mureş obligată să plătească două facturi de peste 200.000 de lei emise de furnizorul de energie termică pentru fostul spital orăşenesc

Publicat în 14.01.2019 la ora 17:58

Consiliul local Ocna Mureş a fost acţionat în judecată de către lichidatorul judiciar al SC Prego SA, fosta societate furnizoare de utilităţi publice din oraş, aflată din 2015 în procedură judiciară de faliment. Părţile se judecă din 2014, dosarul fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Instanţele anterioare, Judecătoria Alba Iulia şi Tribunalul Alba au dat dreptate reclamantului, respectiv lichidatorului care reprezintă interesele firmei Prego SA. Instanţele au dispus, astfel, obligarea Consiliului local Ocna Mureş la plata către reclamantă a sumei de 55.974,26 lei cu titlu de contravaloare a energiei termice (gigacalorie) consumată de Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş în lunile februarie şi martie 2011, actualizată cu indicele inflaţiei de la data plăţii, precum şi a sumei de 173.292,65 lei cu titlu de penalităţi de întârziere în cuantum de 0,3% pe zi de întârziere, calculate la valoarea debitului principal.

Magistraţii au reţinut că în urma desfiinţării Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş, drepturile şi obligaţiile ale acestuia au fost preluate în integralitate de către Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş, în bugetul local anume constituit în acest sens, prin hotărârile de Consiliu Local cu nr. 74 şi nr. 89, preluându-se astfel şi obligaţia rezultată din contractul cadru de prestări servicii cu nr. 956 din data de 31.12.2004 şi din cele două facturi care generează debite restante. Astfel, se condsideră că administraţia locală a operat şi o preluare de datorie pe care spitalul o mai avea faţă de terţi.

”Instanţa reţine că reclamanta este îndreptăţită să solicite şi să obţină suma pretinsă de la pârâtul Consiliul Local Ocna Mueş, fiind îndeplinite condiţiile răspunderii civile contractuale. Constată faptul că pârâtul a fost pus în întârziere în mod corespunzător de către societatea reclamantă prin notificarea transmisă acesteia şi prin invitaţia la conciliere, invitaţie care a rămas fără rezultat. Astfel, noul debitor nu s-a conformat şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, neachitând valoarea facturilor depuse de către creditoare la dosarul cauzei”, se precizează în conţinutul deciziei judecătoreşti.

În dosar a fost reclamată şi Casa de Asigurări de Sănătate Alba, însă, judecătorii au considerat că această instituţie nu are calitate procesuală. Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş a fost desfiinţat în anul 2013.

În ultimii ani, administraţia locală, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă au iniţiat demersuri pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional de sănătate.

Acest articol a fost citit de 722 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.