Rămâi conectat

Administrație

Primăria Ocna Mureș investește în reparația canalului de gardă de pe străzile Vadului, Abatorului, Simion Bărnuţiu și Stăvilarului

Publicat

în

Consilierii locali din Ocna Mureș au aprobat proiectul tehnic pentru investiţia de interes public ”Lucrări de reparaţie canal gardă de pe străzile Vadului, Abatorului, Simion Bărnuţiu, Stăvilarului din oraşul Ocna Mureş”, întocmit de S.C. MURO INSTAL S.R.L.

S-a propus realizarea unui sistem de preluare a apelor pluviale pe străzile în cauză şi conducerea acestora la un canal de gardă existent. Conductele din cadrul reţelei de canalizare vor fi montate îngropat sub adâncimea de îngheţ.

Reţeaua de canalizare pluvială va funcţiona gravitaţional și va fi pozată în afara carosabilului pe strada Vadului, care este asfaltată. La intersecţia străzilor Vadului cu Simion Bărnuțiu există o subtraversare existentă care va fi curățită pentru a deveni funcțională. De aici reţeaua va urma partea dreaptă pe strada Simion Bărnuțiu, în sensul de mers către strada Unirii. Deoarece lucrările vor afecta anumite accese în curţi, au fost prinse lucrări pentru aducerea acestora la starea iniţială.Toată cantitatea de pământ rezultată din săpături va fi transportată în afara localităţii într-un loc indicat de Primăria Ocna Mureş, umpluturile fiind realizate cu nisip și balast pe toată lungimea reţelei

Potrivit lui Silviu Vințeler, pentru aceste lucrări administrația publică are rezervată suma de 319.327 lei, sumă ce va fi cheltuită pentru proiectarea și repararea canalelor de gardă de pe străzile Vadului, Abatorului, Simion Bărnuțiu și Stăvilarului.

O altă parte din canalul de gardă ce va proteja oraşul Ocna Mureş de repetarea unui dezastru similar celui din 2010, care a condus la prăbuşirea unui întreg supermarket în adâncul unei gropi de sare, este gata. Canalul de gardă, pe un traseu de 1,5 kilometri, a fost amenajat tot pe cheltuiala administraţiei locale, respectiv pe banii ocnamureşenilor.

Proiectarea şi construcţia canalului de gardă s-a cifrat la aproape 5 milioane de lei. Cele trei canale de drenare (gardă) ale oraşului au fost reconstruite şi completate, iar canalele pluviale principale ale oraşului au fost şi ele refăcute sau sunt încă în renovare. Unul din canalele de gardă începe de pe Dealul Banţa (de la baraj), se continuă pe lângă cimitirul oraşului apoi pe strada Ştefan cel Mare şi ajunge în cartierul de romi, de unde se varsă în râul Mureş. Alt canal de gardă, mai scurt, porneşte de sub dealul Banţa, de pe strada Ştefan Augustin şi se uneşte lângă cimitir cu canalul de gardă care coboară de la baraj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Centru de colectare a deșeurilor, prin aport voluntar, la Ocna Mureș

Publicat

în

Un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar urmează să fie construit în Ocna Mureș. Suprafața acestuia o să fie de 4.450.00 m2, pe care urmează să fie amplasate aporximativ 15 containere.

„Este un proiect finațat prin PNRR. Noi facem doar platforma și împrejmuirea, spre exemplu casa portarului, iar licitația containerelor este făcută de către AFM. Proiectul este foarte necesar, nu necesar, sunt anumite deșeuri, precum cele din mobilă sau construcții, care nu sunt preluate de cei de la salubritate. Prin acest centru, omul poate să meargă să le depună acolo în fiecare zi, când are nevoie” a declarat, Silviu Vințeler, primarul din Ocna Mureș.

Conform documentației, prin acest proiect se intenționează construirea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar ce va asigura colectarea separată a deșeurilor. Amplasamentul în suprafața de 4 450.00 m2, aflat în proprietatea domeniului privat al orașului Ocna Mureș identificat cu CF 84021 este situat în extremitatea vestică a localității Ocna Mureș – intravilan, strada Mihai Viteazu, nr. 150, având categoria de folosință: neproductiv, mărginit de terenuri libere de construcții. Pe amplasament se vor executa următoarele lucrări:

– Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (cap tractor), care aduc/ridică containerele de mai sus;
– Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;
– Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;
– Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;
– Utilități: Alimentarea cu energie electrică – racord la rețeaua de electricitate existentă în zonă.
– Alimentarea cu apă – apă rece – racord existent la rețeaua de apă a localității – apă caldă – boiler electric – grupuri sanitare.
– Apele uzate fecaloid menajere rezultate de la grupurile sanitare vor fi colectate printr-o rețea internă de canalizare și descărcate într-un bazin betonat impermeabilizat vidanjabil V=8mc, amplasat în incintă.
– Accesul pe proprietate auto și pietonal se face pe zona de Sud-Est din drumul comunal DC3.

La finalizarea lucrărilor de construcție, prin grija beneficiarului se va realiza platforma carosabilă în interiorul proprietății, terenul rămas liber va fi amenajat parțial cu gazon, iar restul va fi plantat cu pomi, flori și arbuști decorativi.deșeurilor din containerele deschise înalte.

– Stâlpi de iluminat și camere de supraveghere (8 bucăți). Copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise;
– Împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;
– În zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor);
– Platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:
– Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;
– Container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);
– Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
– Trei containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;
– Trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn;
– Două containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente;
– Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc.);
– Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz;
– Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă;
– Două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea.

Utilități: Alimentarea cu energie electrică – racord la rețeaua de electricitate existentă în zonă.

Alimentarea cu apă – apă rece – racord existent la rețeaua de apă a localității – apă caldă – boiler electric – grupuri sanitare.
Apele uzate fecaloid menajere rezultate de la grupurile sanitare vor fi colectate printr-o rețea internă de canalizare și descărcate într-un bazin betonat impermeabilizat vidanjabil V=8mc, amplasat în incintă.

Accesul pe proprietate auto și pietonal se face pe zona de Sud-Est din drumul comunal DC3.

La finalizarea lucrărilor de construcție, prin grija beneficiarului se va realiza platforma carosabilă în interiorul proprietății, terenul rămas liber va fi amenajat parțial cu gazon, iar restul va fi plantat cu pomi, flori și arbuști decorativi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Conform ultimelor estimări, Băile Sărate Ocna Mureș vor fi pe profit și în anul 2024

Publicat

în

După ce, în 2023, în cele 7 luni şi jumătate de funcţionare, societatea „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” SA a înregistrat un profit brut de 4.049.000 de lei, în acest an se estimează că se va ajunge la 4.564.000 de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024 aprobat de către consilierii judeţeni.

Programul de investiții pentru anul 2024 prevede realizarea unor investiții în valoare de 540.000 de lei.
Societatea funcţionează ca persoană juridică cu capital deţinut de Judeţul Alba împreună cu UAT Orașul Ocna Mureș, în procent de 50% fiecare, şi are ca obiect de activitate principal administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

Potrivit prevederilor legale, societatea a prezentat spre aprobare Consiliului Judeţean Alba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024.

Veniturile totale prognozate sunt în sumă de 18.094.000 de lei (anul trecut au fost de 11.360.000 de lei), iar cheltuielile totale prognozate sunt în valoare de 13.530.000 de lei (în 2023, de 7.311.000 lei). Profitul brut estimat este mai mare cu 515.000 de lei faţă de cel realizat în perioada 13 mai – 31 decembrie 2023.

Potrivit notei justificative prezentate de către societate, pentru fundamentarea Bugetului de venituri și cheltuieli s-a avut în vedere activitatea realizată în anul 2023 (respectiv de la data de 13.05.2023), veniturile societății fiind din serviciile de agrement, iar cheltuielile au fost dimensionate în așa fel încât să asigure realizarea veniturilor propuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

A fost semnat contractul de achiziție a celor 3 autobuze electrice, finanțate integral prin PNRR

Publicat

în

Marți, 5 martie, primăria Ocna Mureș alături de comuna Unirea au achiziționat 3 autobuze electrice, trei stații de încărcare lente și a unei stații de încărcare rapidă. Proiectul este finanțat prin PNRR.

„Proiectul este făcut prin PNRR, valoarea acestuia fiind de 6,238,361,00 de lei, fără TV. Serviciul Public de Transport din Ocna Mureș, mai exact primăria Noșlac, primăria Fărău, primăria Hopârta și comuna Unirea, care este deja în parteneriat cu noi, oamenii din aceste locuri vin și își fac cumpărăturile la noi sau lucrează aici, de aceea este bine să avem un transport public integrat cu toate comunele din jur. Noi deja avem un serviciu public, pe care îl efectuăm cu 3 microbuze, însă acestea sunt mai vechi și costurile sunt ridicate pentru întreținerea lor, de aceea am optat să facem un transport public cu autobuze electrice. Avem Halta Unirea, Gara Războieni, astfel avem tot mai mulți clienți de când avem băile. Prin aceste autobuze legăm și Razboieniul și Halta Unirea de Băile Sărate și centrul orașului”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de 10,57 m, nearticulate, cu o capacitate de 50 de locuri din care 26 pe scaune plus scaun șofer. Autonomia unui astfel de autobuz electric va fi de 340km. Garanția oferită de producător este 9 ani sau 900.000km, iar pentru bateriile electrice garanția va fi de 8 ani.

Proiectul de achiziție total este de aproximativ 6.238.361 de lei, la care se adaugă T.V.A în valoare de 1.185.288 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures