ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Primăria Ocna Mureş dă asigurări că intersecţia refăcută din zona fostului Plus este trainică

Primăria Ocna Mureş dă asigurări că intersecţia refăcută din zona fostului Plus este trainică

Publicat în 17.07.2013 la ora 22:31

Primăria Ocna Mureş dă asigurări că şoseaua recent refăcută – respectiv intersecţia străzii Mihai Eminescu cu Nicolae Iorga, afectată de alunecarea de teren din decembrie 2010 – nu va mai fi afectată de eventualele modificări ale conformaţiei scoarţei terestre în zonă.

primaria oc muresPotrivit studiului efectuat de societatea Minesa (care a studiat groapa Plus), în Ocna Mureş sunt două lucruri care cumulate dau senzaţia că pământul se mişcă: terenul nisipos – argilos şi pânza freatică, foarte aproape de suprafaţă. Vremea secetoasă sau dimpotrivă ploioasă duce la apariţia unor tasări sau “umflări” ale terenului şi acestea afectează construcţiile cu fundaţie deficitară precum şi tencuielile zidurilor. Pe o secetă cum a fost anul trecut, pânza freatică de suprafaţă aproape a dispărut iar solul “se lasă” acolo unde este mai nisipos. Dacă elas­ticitatea construcţiei nu permite preluarea acestor deplasări atunci apar crăpături în ziduri. Pe de altă parte, dacă este un an cu ploaie în exces, solul “se umflă”, cauzând aceleaşi probleme.
În Ocna Mureş,  pânza freatică la suprafaţă şi solul nisipos fac ca acele construcţii ce nu pot prelua prin elasticitate aceste “mişcări” să sufere deteriorări ale tencuielilor sau, mai grav, ale zidurilor. Clădirea fostei administraţii financiare are o fundaţie rigidă, dură, iar crăpăturile apărute cu ocazia scufundării Plus-ului au fost amplificate de doi ani secetoşi şi două ierni bogate în precipitaţii.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 424 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.