ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Primăria Ocna Mureş a cumpărat Stadionul „Soda”

Primăria Ocna Mureş a cumpărat Stadionul „Soda”

Publicat în 24.02.2014 la ora 10:00

stadion-sodaViitorul sună bine pentru viaţa sportivă din Ocna Mureş. Visul ocnamureşenilor de redeschidere şi reactivare a vieţii sportive de pe Stadionul „Soda” devine realitate.

Începând de joi, 20 februarie, cel mai vechi stadion din ţară ce a fost dotat cu nocturnă revine în patrimoniul oraşului Ocna Mureş. Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş au reuşit să câştige licitaţia pentru cumpărarea stadionului scos la vânzare de Casa de Insolvenţă Transilvania. Potrivit primarului oraşului Ocna Mureş, jurist Silviu Vinţeler, stadionul a fost achiziţionat cu aproape 45.000 de euro (35.000 plus TVA).
Ocna Mureş era odinioară renumit prin faptul că avea stadion de fotbal cu nocturnă, ridicat încă din anul 1936. De mai bine de un deceniu însă, nimeni nu a mai aprins nocturna de la stadion, pentru că nu mai existau bani pentru plata facturii la curent electric, iar cei ce au cumpărat Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş nu au fost interesaţi de mişcarea sportivă, sau dacă se arătau interesaţi o făceau doar de faţadă, să dea bine la public.
Cel mai vechi stadion cu instalaţie de nocturnă din România a fost ridicat în oraşul Ocna Mureş. În anul 1936, baronul belgian Solvay, proprietarul uzinelor de sodă din localitate, singurele de acest fel din Europa de Est, a aprins luminile pe stadion. Baronul Solvay era mare amator de fotbal şi a decis să construiască stadionul, peste râul Mureş, în faţă şi în apropierea fabricii sale, pentru ca angajaţii uzinelor să aibă unde să practice acest sport. Potrivit mărturiilor rămase din acea perioadă, seară de seară, inginerii şi muncitorii de la uzinele de sodă veneau să joace câte o partidă de fotbal, pe stadion făcându-şi stagii de pregătire inclusiv echipa naţională de fotbal. De fapt, mulţi dintre componenţii echipei României erau jucători legitimaţi la echipa din Ocna Mureş. Baza sportivă ce intră în patrimoniul Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş este întinsă pe 45.000 de metri pătraţi şi are în dotare tribună, case de bilete şi o platformă betonată pentru parcare.

FOTO: facebook.com

Acest articol a fost citit de 483 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.