Rămâi conectat

Știri din zonă

Povestea Susanei Gal, o femeie din comuna Hopîrta, ce a dat naștere la 15 copii și are 31 de nepoți

Publicat

în

Atunci când administratorii comunei Hopîrta mi-au spus că la ei, în unitatea administrativă pe care o conduc, trăiește o femeie – „mamă eroină”, care a născut 15 copii, am crezut că aceasta este de etnie romă. Am presupus acest lucru ştiut fiind faptul că romii sunt oameni iubitori de copii, care pe parcursul istoriei lor seculare au demonstrat o natalitate mare. Spre surprinderea mea, primarul comunei m-a contrazis și chiar m-a dus la poarta ei, pentru a mă convinge că nu este așa.

În satul Silivaș, sat în care comunitatea romă deține un procentaj mult mai mare în rândul populaţiei decât cititorii își pot ima­gina, într-o căsuță modestă cu două camere și un fel de hol-bucătărie am avut surpriza să o cunosc pe doamna Susana Gal, o româncă pensionară, în vârstă de 65 de ani, stabilită în sat în urmă cu câțiva ani. A venit aici pentru a-și trăi bătrânețea în liniște. S-a așezat la căsuța sa împreună cu mezinul Nicolae, în vârstă de 31 de ani. Când mi-a confirmat că, într-adevăr, a născut 15 copii, din care unul a murit, și că i-a crescut așa cum a putut, împreună cu soțul ei, parcă nu-mi venea să cred. Mi se părea foarte tânără pentru avea atâtea nașteri.

„Nu vă mirați. Primul copil l-am avut la vârsta de 15 ani. M-am căsătorit legal la 14 ani. Soțul meu avea 22 de ani atunci. Ne-am iubit mult, din această cauză am și avut mulți copii”, ne-a declarat doamna Susana Gal.

Femeia, mică de statură și cu o talie pierdută de mult, un fel de jertfă pe altarul dragostei și al nașterilor repetate, nu-și mai amintea exact ordinea în care a adus pe lume copiii și nici câți nepoți are.

„Primul copil l-am avut la 15 ani, la un an de la cununia civilă. L-am botezat Marius. Acum trăiește în Câmpia Turzii, are 50 de ani și șase copii. După el au venit toți ceilalți, rând pe rând. Regret că una dintre fetițe a murit. Să nu mă întrebați câți nepoți am, că nu prea știu. Oricum sunt mulți”, ne-a spus doamna Susana Gal.

Pentru a afla câți nepoți are, am apelat la mezinul Nicolae, cel care locuiește cu ea. Am făcut un adevărat „inventar” al nepoților și am ajuns la un număr destul de mărișor. Avea 31 de nepoți, aproape cât o clasă de elevi din școala unei localități urbane.

Când am întrebat-o cum s-a descurcat cu atâția copii pe cap, nu s-a plâns. A stat un pic și s-a gândit, apoi ne-a mărturisit: „Nu a fost ușor, dar nici greu. Am muncit și eu, și soțul meu, Dan, cât am putut. Eu la Gostat, Dan la Combinatul Industria Sârmei din Câmpia Turzii. Cu banii câștigați am asigurat hainele și mâncarea. Este adevărat că pe acea vreme statul și primăria aveau grijă de familiile cu mulți copii și te mai ajutau cu ce se putea. Nu pot să spun că a fost ușor, dar când te uitai la ei, la copii, uitai și-ți vedeai de treabă. Când au crescut, au început cei mari să aibă grijă de cei mici”.

Am întrebat-o dacă au reușit să facă o reuniune, să se strângă la un loc toți, copii și nepoți. A zâmbit și ne-a mărturisit că niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. „Nu am încercat așa ceva. Nici nu aș avea unde să-i primesc pe toți în casă. Așa cum vedeți, am doar două camere, și acestea mici. Nici la înmormântarea soțului nu au putut participa toți. Prea erau răspândiți departe”, ne-a spus zâmbind amar doamna Susana.

Prezent la discuție, primarul comunei, Augustin Popa, a spus că este de acord să-i pună la dispoziție căminul cultural al satului. Susana ne-a mărturisit că pe lângă faptul că nu ar avea unde să-şi găzduiască copiii și nepoții, nici nu ar putea să-i strângă la un loc pe toți deoarece sunt împrăștiați în patru vânturi.

„Care cum a crescut și a terminat școala și-a luat zborul. Sunt împrăș­tiați prin țară și prin străinătate. Acum stau cu Nicolae. Deocamdată este acasă, că în construcții nu se lucrează iarna, dar la primăvară va pleca și el, iar eu voi rămâne singură. Norocul este că Nicolae vine acasă în fiecare sâmbătă și mai aduce câte ceva de la oraș, că altfel nu m-aș descurca”, ne-a mărturisit doamna Susana Gal.

Problemele cu care se confruntă fiecare pensionar din România nu au ocolit-o nici pe Susana Gal. A ieșit la pensie în urmă cu câțiva ani și până nu demult a avut pensie „bunișoară”, adică în jur de 700 de lei. De câteva luni aceasta i-a scăzut la sub 500 de lei.

„Nu știu de ce, dar așa, dintr-o dată, fără să primesc o decizie, mi-au scăzut pensia cu peste 200 de lei”, ne-a spus cu regrete în glas doamna Susana. Am întrebat-o dacă nu primește de la stat ceva pentru faptul că a dat naștere la 15 copii. S-a uitat la noi și a spus că nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu, că mamele eroine erau atunci, acum nu mai există așa ceva. Când i-am spus că în Parlament există o inițiativă legislativă în acest sens, nu i-a venit să creadă și ne-a spus: „O fi, nu zic nu. Nu ar strica niște bani în plus. Eu m-aș mulțumi cu pensia mea, aia pe care am avut-o până nu mi-au redus-o”.

La plecare ne-a mulțumit că am vizitat-o, deoarece în afară de vecini, nu prea-i calcă nimeni pragul. Ne-a condus până la poartă. Curtea acoperită cu un strat subțire de zăpadă arăta în ordine, o ordine greu de întreținut pentru o femeie în vârstă și singură. Ne-am luat la revedere și ne-a rugat să-i mai facem câte o vizită, că nu i-ar strica să mai afle câte ceva de prin lume, adevăruri spuse de oameni, și nu de televiziuni.

Pe drum, vorbeam cu primarul comunei despre situația femeilor cu mulți copii și despre modul în care statul se implică în viața lor și am concluzionat că dacă nu se va face ceva în politica de încurajare a natalităţii, previziunile ca până în 2050 populația țării să scadă undeva în jur de 16 milioane vor fi certitudini.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

După luni de zile în care cuibul lor a fost gol, primele berze s-au întors în Unirea

Publicat

în

Vestitorii primăverii și-au făcut mult așteptata apariție și în județul Alba, în comuna Unirea. După luni de zile în care cuibul a fost gol, familia de berze s-a întors acasă.

Familia de berze a revenit la cuibul din Unirea, anunțând că primăvara se instalează în toată regula. Localnicii s-au bucurat de venirea berzelor, imortalizându-le în fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare.

În vârf de stâlp, cuibul imens, ca o umbrelă atrage privirile celor care trec prin zonă. După luni în care a stat gol, păsările călătoare au început să îl reamenajeze, să îl completeze cu nuielușe și bețișoare, care să asigure confortul puilor care vor ieși din ouă.

De regulă, aceasta este perioada în care berzele se întorc ”acasă”, când vremea începe să se încălzească.

Specialiștii spun că cuibul de barză este una dintre cele mai spectaculoase și complexe construcții realizate de regnul animal. Este construit din crengi, rădăcini, pământ, la care se adaugă paie, fân, iarbă, uneori chiar hârtie și cârpe.

Un cuib de barză care este folosit câțiva ani la rând poate ajunge, după numeroase reparații, la un diametru de 1 – 1,5 metri și o înălțime de 2 metri, iar prin adăugarea treptată de materiale poate cântări câteva sute de kilograme.

Berzele sunt ocrotite prin lege și pot să trăiască peste 30 de ani. Depun ouă în lunile aprilie-mai, iar puii ies din găoace în lune iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Veteranul de război Ioan Loghin, înmormântat astăzi la Fărău cu onoruri militare

Publicat

în

Veteranul de război Ioan Loghin, din Fărău, județul Alba, cunoscut ca eroul care avea corpul plin de schije, a părăsit această lume, marți, 12 martie 2024, la vârsta de aproape 103 ani.

Povestea de viață a bravului erou este una impresionantă, brăzdată de foarte multe încercări. În ultimii ani ai vieții sale și-a pierdut vederea, iar în urma implicării unui cunoscut medic albaiulian, și-a recăpătat-o chiar anul trecut.

Moșu’ Loghin s-a născut la 1 mai 1921, la Fărău, într-o familie numeroasă, cu unsprezece copii. Tatăl său a luptat în Italia, în Primul Razboi Mondial, fiind atins si el de o schijă la mâna dreaptă. Ioan Loghin era un om mărunțel, foarte călit de viață și împăcat cu toate. A avut zece copii. Nouă dintre ei ii trăiesc, fiind stabiliți în țară și străinătate.

Experiența sa de război poate fi oricând un scenariu de film. A fost încorporat în 1942, la Batalionul 5 Vânători de Munte „Avram Iancu” Abrud, în plutonul 3. Pe front a fost dus în vara lui 1942. A ajuns în Crimeea, iar de acolo în Taman și Abinskaia, în Cecenia de azi. În urma unui atac al partizanilor ruși, a fost grav rănit la picioare, în Crimeea. A fost abandonat de camarazii săi în groapa în care se refugiaseră și unde au fost atacați ulterior. Povestea el că era o zi călduroasă, nimeni nefiind în jurul său și îi era foarte sete. Picioarele ciuruite erau întoarse invers, în spate, cu tot cu bocanci. A stat acolo inert până spre seară. De sete și având dureri insuportabile, simțea cum i se usucă trupul și că moare.

Armata aduna noaptea în niște camioane morții și, eventual, și răniții. Așa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morților. În noapte aceea, a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină. Recuperarea a durat vreo cinci luni, în spitale din Crimeea, Corabia și Caracal, în funcție de cum rușii se apropiau. A îndurat chinuri inimaginabile până s-a vindecat. Nu a crezut vreodată că va mai putea umbla. De fapt, se aștepta să-i fie amputate picioarele, mai ales că mult timp tratamentul nu avea efect. Acasă s-a întors cu greu, din cauza lipsei transporturilor, liniile de cale ferată fiind distruse de armata germană. A ajuns în halta din Unirea, sus, urcat pe o locomotivă, nefiind vagoane disponibile, iar de acolo, pe jos, acasă la Fărău, unde îl asteptau frații mai mici, în număr de unsprezece, și mama, tatăl său decedând înainte de război la vârsta de 50 de ani, scrie dr. Petruța Pop, de la Cercul Militar Alba Iulia.

S-a căsătorit cu femeia lui, alături de care a trait din 1946, până anul trecut, în 2023, când a decedat, iar împreună au avut o familie numeroasă, cu zece copii. A lucrat toată viața la oi, iar din munca câmpului și-a făcut o gospodărie frumoasă, în care și-a crescut copiii.

Rănile din război nu i-au cauzat probleme de sănătate în viață, pentru că, povestea el, a ajuns să se obișnuiască cu ele. Schijele rămase în corp au devenit parte din viața lui. Pielea îmbătrânită și transparentă pe alocuri, scotea la lumină vene groase vizibile, dar și aceste dovezi ale suferinței: pe picior, în mai multe locuri, la degetul mic de la o mână, pe braț, în vreo trei locuri, pe umăr și coaste. Se pare că doctorul i-a scos schijele de la picioare și i-a tratat rănile, resturile de bombă, care i-au atins corpul, rămânând acolo.

Este o mare pierdere plecarea dintre noi a veteranului de război Ioan Loghin, din Fărău. Pentru jertfa sa de arme și pentru lupta continuă a vieții sale, Armata română îi va acorda ultimul onor. Astfel, eroul Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare, joi, 14 martie 2024, de la ora 13.00, la cimitirul din Fărău, de către un pluton de militari, din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Veșnică recunoștință veteranului de război Ioan Loghin și mulțumiri alese pentru lecția de viață oferită tuturor!

Dumnezeu să-l ierte și să-i așeze sufletul în Rai alături de ceilalți bravi ostași care au aparat neamul românesc!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Ioan Loghin, veteranul de război care a trăit 7 decenii cu schije în corp a plecat să lupte în armata cerului

Publicat

în

Ioan Loghin, veteranul de război care a trăit 7 decenii cu schije în corp a plecat să lupte în armata cerului. Mai avea 2 luni și ar fi împlinit 103 ani!

Ultimul veteran de război din Fărău, Ioan Loghin, s-a stins din viață luni, 11 martie 2024, la locuința sa din sat, cu mai puțin de două luni înainte de împlinirea vârstei de 103 ani! Fostul luptător din al Doilea Război Mondial avea corpul plin de schije de pe front, iar din iulie a rămas văduv.

Tot vara trecută fusese supus unei intervenții chirurgicale ce i-a readus vederea la ambii ochi, costurile operației fiind suportate de fiii veteranului, care i-au promis acest lucru la cea de-a 102-a aniversare a zilei de naștere a tatălui lor. Anul trecut, reprezentanții Filialei Alba a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza” și Sucursalei Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” l-au omagiat la ceas aniversar, alături de oficialitățile locale și numeroasa lui familie.

Maior în retragere, Moș Loghin a fost un bărbat mărunțel și foarte simpatic, fiind apreciat de întreaga comunitate. În cel de-al Doilea Război Mondial, a fost încorporat la Batalionul 5 Vânători de Munte Abrud, dar pe front a luptat până în Caucaz cu Batalionul 22 VM desprins din acesta. A fost grav rănit la picioare și la mâna stângă în urma unui atac al partizanilor ruși în 12 ianuarie 1944 și abia a scăpat cu viață. Întors acasă, s-a căsătorit în anul 1947, dar în 2023 soția sa a decedat după o lungă și grea suferință, fiind imobilizată la pat de 13 ani de zile. Împreună au avut 10 copii, din care mai trăiesc 9 copii, una dintre fiice fiind stabilită în Australia. Ceilalți și-au făcut un rost în țară sau în străinătate. Ioan Loghin a lăsat în urmă o adevărată avere care numără… 31 de nepoți și 45 de strănepoți.

• Slujba de priveghere va avea loc și astăzi, 13 martie 2024, de la ora 19.00

„La vârsta de aproape 103 ani, Omul iubit de Dumnezeu și de oameni a plecat la Cel pe care la slujit și prețuit, Isus Hristos. La revedere, ne vom vedea în slava cerească, tată iubit!”, a transmis fiul Liviu, împreună cu soția Aurica, nepoții și strănepoții.

Veteranul de război Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare, funeraliile urmând să aibă loc mâine, 14 martie, de la ora 13.00, la cimitirul din comună. Pe 1 mai ar fi împlinit 103 ani! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace pe bravul Moș Loghin. Eternă recunoștință și veșnică pomenire!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures