Știri din zonă
Povestea Susanei Gal, o femeie din comuna Hopîrta, ce a dat naștere la 15 copii și are 31 de nepoți
Atunci când administratorii comunei Hopîrta mi-au spus că la ei, în unitatea administrativă pe care o conduc, trăiește o femeie – „mamă eroină”, care a născut 15 copii, am crezut că aceasta este de etnie romă. Am presupus acest lucru ştiut fiind faptul că romii sunt oameni iubitori de copii, care pe parcursul istoriei lor seculare au demonstrat o natalitate mare. Spre surprinderea mea, primarul comunei m-a contrazis și chiar m-a dus la poarta ei, pentru a mă convinge că nu este așa.
În satul Silivaș, sat în care comunitatea romă deține un procentaj mult mai mare în rândul populaţiei decât cititorii își pot imagina, într-o căsuță modestă cu două camere și un fel de hol-bucătărie am avut surpriza să o cunosc pe doamna Susana Gal, o româncă pensionară, în vârstă de 65 de ani, stabilită în sat în urmă cu câțiva ani. A venit aici pentru a-și trăi bătrânețea în liniște. S-a așezat la căsuța sa împreună cu mezinul Nicolae, în vârstă de 31 de ani. Când mi-a confirmat că, într-adevăr, a născut 15 copii, din care unul a murit, și că i-a crescut așa cum a putut, împreună cu soțul ei, parcă nu-mi venea să cred. Mi se părea foarte tânără pentru avea atâtea nașteri.
„Nu vă mirați. Primul copil l-am avut la vârsta de 15 ani. M-am căsătorit legal la 14 ani. Soțul meu avea 22 de ani atunci. Ne-am iubit mult, din această cauză am și avut mulți copii”, ne-a declarat doamna Susana Gal.
Femeia, mică de statură și cu o talie pierdută de mult, un fel de jertfă pe altarul dragostei și al nașterilor repetate, nu-și mai amintea exact ordinea în care a adus pe lume copiii și nici câți nepoți are.
„Primul copil l-am avut la 15 ani, la un an de la cununia civilă. L-am botezat Marius. Acum trăiește în Câmpia Turzii, are 50 de ani și șase copii. După el au venit toți ceilalți, rând pe rând. Regret că una dintre fetițe a murit. Să nu mă întrebați câți nepoți am, că nu prea știu. Oricum sunt mulți”, ne-a spus doamna Susana Gal.
Pentru a afla câți nepoți are, am apelat la mezinul Nicolae, cel care locuiește cu ea. Am făcut un adevărat „inventar” al nepoților și am ajuns la un număr destul de mărișor. Avea 31 de nepoți, aproape cât o clasă de elevi din școala unei localități urbane.
Când am întrebat-o cum s-a descurcat cu atâția copii pe cap, nu s-a plâns. A stat un pic și s-a gândit, apoi ne-a mărturisit: „Nu a fost ușor, dar nici greu. Am muncit și eu, și soțul meu, Dan, cât am putut. Eu la Gostat, Dan la Combinatul Industria Sârmei din Câmpia Turzii. Cu banii câștigați am asigurat hainele și mâncarea. Este adevărat că pe acea vreme statul și primăria aveau grijă de familiile cu mulți copii și te mai ajutau cu ce se putea. Nu pot să spun că a fost ușor, dar când te uitai la ei, la copii, uitai și-ți vedeai de treabă. Când au crescut, au început cei mari să aibă grijă de cei mici”.
Am întrebat-o dacă au reușit să facă o reuniune, să se strângă la un loc toți, copii și nepoți. A zâmbit și ne-a mărturisit că niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. „Nu am încercat așa ceva. Nici nu aș avea unde să-i primesc pe toți în casă. Așa cum vedeți, am doar două camere, și acestea mici. Nici la înmormântarea soțului nu au putut participa toți. Prea erau răspândiți departe”, ne-a spus zâmbind amar doamna Susana.
Prezent la discuție, primarul comunei, Augustin Popa, a spus că este de acord să-i pună la dispoziție căminul cultural al satului. Susana ne-a mărturisit că pe lângă faptul că nu ar avea unde să-şi găzduiască copiii și nepoții, nici nu ar putea să-i strângă la un loc pe toți deoarece sunt împrăștiați în patru vânturi.
„Care cum a crescut și a terminat școala și-a luat zborul. Sunt împrăștiați prin țară și prin străinătate. Acum stau cu Nicolae. Deocamdată este acasă, că în construcții nu se lucrează iarna, dar la primăvară va pleca și el, iar eu voi rămâne singură. Norocul este că Nicolae vine acasă în fiecare sâmbătă și mai aduce câte ceva de la oraș, că altfel nu m-aș descurca”, ne-a mărturisit doamna Susana Gal.
Problemele cu care se confruntă fiecare pensionar din România nu au ocolit-o nici pe Susana Gal. A ieșit la pensie în urmă cu câțiva ani și până nu demult a avut pensie „bunișoară”, adică în jur de 700 de lei. De câteva luni aceasta i-a scăzut la sub 500 de lei.
„Nu știu de ce, dar așa, dintr-o dată, fără să primesc o decizie, mi-au scăzut pensia cu peste 200 de lei”, ne-a spus cu regrete în glas doamna Susana. Am întrebat-o dacă nu primește de la stat ceva pentru faptul că a dat naștere la 15 copii. S-a uitat la noi și a spus că nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu, că mamele eroine erau atunci, acum nu mai există așa ceva. Când i-am spus că în Parlament există o inițiativă legislativă în acest sens, nu i-a venit să creadă și ne-a spus: „O fi, nu zic nu. Nu ar strica niște bani în plus. Eu m-aș mulțumi cu pensia mea, aia pe care am avut-o până nu mi-au redus-o”.
La plecare ne-a mulțumit că am vizitat-o, deoarece în afară de vecini, nu prea-i calcă nimeni pragul. Ne-a condus până la poartă. Curtea acoperită cu un strat subțire de zăpadă arăta în ordine, o ordine greu de întreținut pentru o femeie în vârstă și singură. Ne-am luat la revedere și ne-a rugat să-i mai facem câte o vizită, că nu i-ar strica să mai afle câte ceva de prin lume, adevăruri spuse de oameni, și nu de televiziuni.
Pe drum, vorbeam cu primarul comunei despre situația femeilor cu mulți copii și despre modul în care statul se implică în viața lor și am concluzionat că dacă nu se va face ceva în politica de încurajare a natalităţii, previziunile ca până în 2050 populația țării să scadă undeva în jur de 16 milioane vor fi certitudini.

Știri din zonă
Două premii I obținute de Radu-Petru Stanciu, din Inoc, la Festivalul-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”
Radu-Petru Stanciu, din Inoc, a avut o prestație remarcabilă la ediția 2025 a Festivalului-concurs „Cântec din Ardealu’ nost”, de la Chintelnic (Bistrița-Năsăud).
El a obținut premiul I la secțiunile cântec popular și instrumental. Bucuria tânărului din Inoc a cu atât mai mare cu cât aceste succese le-a obținut chiar de ziua lui, sâmbătă, 28 iunie 2025.
Radu-Petru Stanciu a reprezentat Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, unde o are ca profesor coordonator de canto popular pe Leontina Fărcaș, iar la instrument este instruit de Marius Ienciu.
Știri din zonă
Tânăr de 21 de ani din Fărău reținut de polițiști, după ce a agresat un bărbat și i-a furat telefonul mobil
La data de 30 iunie 2025, polițiștii din Ocna Mureș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din localitatea Fărău, județul Alba, cercetat pentru tâlhărie.
Din verificări a reieșit că, în seara zilei de 29 iunie 2025, tânărul de 21 de ani, în timp ce se afla în locul denumit „Valea Agrilor”, în afara localității Ciugudu de Sus, județul Alba, l-ar fi agresat fizic pe un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din municipiul Beiuș, județul Bihor, în urma unui conflict spontan, provocându-i leziuni corporale pentru a căror îngrijire ar fi necesare 7-8 zile de îngrijiri medicale.
De asemenea, tânărul de 21 de ani i-ar fi sustras bărbatului, în vârstă de 50 de ani, telefonul. Telefonul sustras a fost recuperat și restituit persoanei vătămate.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie.
Știri din zonă
Roxana Maria Mihu, din Hopârta, câștigătoarea trofeului Festivalului de muzică pentru copii de la Gilău
Cea de-a II-a ediție a Festivalului de muzică pentru copii „Pro Music & Arts Competition”, care a avut loc la Casa de Cultură „Dumitru Sopon” Gilău în județul Cluj, unde au concurat peste 250 de tinere talente din țară, a fost un succes pentru tânăra Roxana Maria Mihu, membră a Ansamblului Folcloric „Hopârteanca” din comuna Hopârta, care a adunat nu mai puțin de trei premii la fiecare dintre categoriile de concurs pentru care a urcat pe scenă.
Roxana Maria Mihu este deja cunoscută în comuna Hopârta și nu numai, pentru vocea și talentul ei. Este vorba despre premiul doi la secțiunea „Priceasnă”, premiul întâi la secțiunea „Doină” și trofeul festivalului la secțiunea „Muzică populară”, care certifică talentul tinerei hopârtence.
„Am bucuria de a aduce Premiul Trofeul de la Gilău, la Hopârta, la mine acasă! Acest premiu reprezintă o recunoaștere a muncii și a efortului depus de-a lungul timpului! Sunt extrem de recunoscătoare pentru sprijinul și încurajările părinților mei cât și ale domnului Samoilă Oltean, cel care se ocupă de ansamblul nostru”, a declarat tânăra Roxana Maria Mihu.
Roxana a început cariera muzicală în urmă cu doar câțiva ani în cadrul ansamblului care fiinţează pe lângă primăria și Consiliul local Hopârta.
În paralel urmează și cursurile Liceului Tehnologic Aiud și așa cum ne-a declarat, aceste trei diplome au venit ca un fel de cadou pentru ea deoarece nu peste mult timp va împlini vârsta majoratului, mai ales că juriul a fost unul deosebit de exigent și competent, din el făcând parte, printre alții: conf.univ. dr. Mariana Simionescu și președinții juriilor de specialitate Ileana Șipoteanu și Mariana Anghel.
- Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 3 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 3 luni
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro