ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Pentru că asociaţiile de proprietari din oraş au dispărut din 1995, blocurile din Ocna Mureş vor rata şi noua ofertă de cofinanţare a Guvernului pentru izolarea termică

Pentru că asociaţiile de proprietari din oraş au dispărut din 1995, blocurile din Ocna Mureş vor rata şi noua ofertă de cofinanţare a Guvernului pentru izolarea termică

Publicat în 20.01.2017 la ora 10:00

O parte dintre blocurile realizate după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 au fost izolate cu bani europeni și în județul Alba, în Alba Iulia.

Conform legii, schema de finanțare, care se referă atât la lucrările de intervenție, cât și la realizarea auditului energetic și a expertizei tehnice, a fost următoarea: l60% din finanțare a fost asigurată din fonduri structurale și de coeziune ale Uniunii Europene și din alocații de la bugetul de stat; l40% a reprezentat contribuția însumată a consiliilor locale și a asociațiilor de proprietari.

În general, contribuția proprie a autorităților administrației publice locale s-a stabilit pe baza unor criterii socio-economice, în limita a maximum 30% din valoarea lucrărilor, iar în completare, din fondul de reparații al asociației de proprietari constituit în acest sens. Cota de contribuție a proprietarilor nu a fost mai mică de 10% din valoarea lucrărilor.

Blocurile supuse reabilitării termice au fost prioritizate în funcție de nivelul de performanță energetică, numărul mare de apartamente, anul construirii, începând cu blocurile de locuințe cu vechimea cea mai mare.

O situație probabil unică pentru o zonă urbană din județul Alba am întâlnit-o la Ocna Mureș unde, din 1995, nu mai există asociații de proprietari. „O situație care este cauzată de desfiinţarea, de prin 1995 încoace, a asociațiilor de proprietari. Atunci locatarii au fost profund nemulțumiți de cum erau gestionați banii lor, plătiți asociațiilor de proprietari, de faptul că unii președinți de asociații nu au mai putut justifica diferite cheltuieli, diferite sume. Așa că oamenii au preferat să încheie contracte individuale cu furnizorii de apă, de gaz etc. Din păcate, această stare de fapt a condus și la situația în care Primăria Ocna Mureș să nu aibă cu cine să se asocieze, și pentru acea contribuție de 10 la sută, pentru a accesa fonduri europene pentru izolarea termică a blocurilor de locuințe. Așa că am ratat această oportunitate, oamenii izolându-și blocurile doar pe banii personali”, a explicat pentru Ziarul ”Unirea” primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Faptul că nu există asociații de proprietari conduce și la situații limită atunci când unul dintre furnizorii de utilități trebuie să intervină la țevile comune din bloc. Apa CTTA Alba a soluționat această problemă, cu un abonament de 1,8 lei/persoană, cu care se acoperă cheltuielile și mentenanța la țevile comune din blocuri. Cu gazul, pe țevile comune, soluțiile și facturarea se rezolvă ad-hoc.

În această situație, pe lângă blocurile din Ocna Mureș (acolo unde nu se vor încropi între timp rapid asociații) va trece o nouă ofertă de cofinanțare pentru izolarea termică a locuințelor. Persoanele fizice care vor să-și izoleze termic locuința vor putea cere de la stat o sumă nerambursabilă de până la 40.000 de lei, în cadrul programului „Casa Verde Plus”, se arată într-un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ce a fost publicat zilele trecute în Monitorul Oficial. Totuși, pentru a putea beneficia efectiv de bani, cetățenii trebuie să aștepte stabilirea sesiunii de înscriere.

Nicoleta IDITA – TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 300 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.