ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » O ţintă precisă în 2015 pentru administraţia locală Ocna Mureş – Proiect de revigorare, pe fonduri europene, a Băilor Sărate, în valoare de 7,5 milioane de euro

O ţintă precisă în 2015 pentru administraţia locală Ocna Mureş – Proiect de revigorare, pe fonduri europene, a Băilor Sărate, în valoare de 7,5 milioane de euro

Publicat în 09.01.2015 la ora 11:00

ocna muresPentru prima parte a anului 2015, administraţia locală din Ocna Mureş are în plan finalizarea asfaltării străzilor cuprinse între cartierul Soda şi primărie, lucrare demarată în toamna anului trecut şi intrată în conservare din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Anul trecut a demarat modernizarea străzilor 9 Mai, Avram Iancu, Memorandumului, Mihai Viteazu, Şt. O. Iosif, Vadului, Râului şi Digului din localitate. Deocamdată doar prin proiectarea lucrărilor necesare. Achiziţia de proiect a fost una directă, iar valoarea sa a fost estimată la 7249,63 euro, fără TVA. Achiziţia era una necesară pentru întocmirea unui proiect tehnic în baza căruia să se execute lucrări care să permită îmbunătăţirea legăturilor cu străzile adiacente şi să elimine disconfortul produs de degradarea actuală a respectivelor căi de acces, care au denivelări şi gropi. Lucrările au fost aşteptate cu sufletul la gură şi de riverani deoarece, conform motivării proiectului, „până la data prezentei, în anul 2014, nu s-au organizat proceduri de achiziţie pentru produse similare”. Au fost montate indicatoare rutiere pe şase străzi din oraş, pentru fluidizarea circulaţiei autovehiculelor pe artere care au fost supuse unor lucrări de modernizare, respectiv pe Ion Raţiu, Vasile Alecsandri, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Brazilor şi Nicolae Iorga.

Tot în anul 2014, în oraşul Ocna Mureş au fost finalizate o serie de lucrări de infrastructură, parte din ele finanţate din fonduri europene. Astfel, proiectul judeţean „Extindere şi reabilitare infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Alba” a avut incluse pentru Ocna Mureş  lucrări de extindere a reţelei de canalizare pe o lungime de 19,751 km, reabilitare a acestei reţele pe o lungime de 6,717 km, conducte de refulare pentru staţiile de pompare în lungime de 3,967 km şi reabilitarea şi instalarea de noi staţii de pompare. În final vor fi 12 noi staţii de repompare apă uzată. Valoarea totală a acestor lucrări a fost de aproximativ 4 milioane de euro, din care 85% fonduri europene, 13% fonduri guvernamentale şi 2% din bugetul local. Pe străzile unde a fost refăcută alimentarea cu apă şi canalizarea se va turna covor asfaltic imediat ce vremea o va putea permite. Sunt vizate străzile: Lungă, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Brazilor, 1 Mai. De asemenea, conex cu proiectul de mai sus, a fost schimbată staţia de epurare a oraşului. Au fost efectuate lucrări de canalizare şi reţea de apă potabilă în Uioara de Sus. Tot în această zonă au fost modernizate parţial căile de acces rutier şi pietonal.
l2015 – an decisiv pentru proiectul Băilor Sărate din Ocna Mureş
Evident că cel mai important proiect de atins pe 2015, proiect de care  depinde toată dezvoltarea ulterioară a zonei – este cel de revigorare a Băilor Sărate din Ocna Mureş. Primăria Ocna Mureş a terminat anul trecut în septembrie studiile de prefezabilitate pentru construirea bazei de tratament. Investiţia pentru Băile Sărate de la Ocna Mureş se ridică la 7,5 milioane de euro. Primarul oraşului, Silviu Vinţeler, spune că această valoare „este peste puterea Consiliului Local Ocna Mureş de a o susţine”, motiv pentru care administraţia locală vrea să acceseze fonduri europene pentru realizarea investiţiei. Primarul Vinţeler preconizează, totuşi, că mai repede de 2016 investiţia nu va începe. „Este un proiect foarte frumos, care include bazine, săli de tratament, pentru că se doreşte îmbinarea agrementului cu tratamentul. Include inclusiv amenajarea unui drum de 1,5 km până la aceste băi. Să sperăm că vom putea finanţa pe următoarea secţiune de fonduri europene”, a spus edilul oraşului Ocna Mureş.
Băile Sărate au fost demolate în 2011, de investitorul care le-a cumpărat. Acestea au fost construite în 1896, prima dată fiind construcţii de lemn, apoi în 2000 au fost făcute din cărămidă. Băile Sărate nu au fost clasificate ca monument istoric, nici de inters local sau naţional, motiv pentru care investitorul privat le-a putut demola.
„Dacă apar ghidurile undeva în septembrie – octombrie, vedem pe ce ghid ne pliem. Studiul de fezabilitate pentru depunerea proiectului se va face în maxim 3 săptămâni. Avem deja toată baza de date, studii geo. În trei săptămâni putem să perfectăm un studiu de fezabilitate, să depunem acest proiect. Dacă vom reuşi să depunem proiectul în 2015, mai repede de 2016 nu putem începe investiţia. Investiţia se va derula pe o perioadă de cel puţin doi ani”, a precizat Silviu Vinţeler.
Nicoleta IDITA -TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 1342 ori

Un Comentariu la O ţintă precisă în 2015 pentru administraţia locală Ocna Mureş – Proiect de revigorare, pe fonduri europene, a Băilor Sărate, în valoare de 7,5 milioane de euro

  1. Rodica Enache Răspunde

    11.01.2015 la 11:07

    Asteptam demult reabitarea bailor Ocna-Mures ; am vazut ultima data ce mai ramasese din constructie in anul 2006 ; deja se vedea dezinteresul si incepuse sa arate a jaf si ruina ; mare pacat, concurau ca stil si frumusete cu Carlo Vivary; reconstructia bailor si a bazei de tratament este vitala pentru oras si oamenii lui ; SUCCES !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.