ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » O parte din canalul de gardă al oraşului Ocna Mureş va fi reconstruită pe banii localnicilor

O parte din canalul de gardă al oraşului Ocna Mureş va fi reconstruită pe banii localnicilor

Publicat în 04.11.2013 la ora 10:00

primaria oc muresConsilierii locali au aprobat scoaterea la licitaţie a „dirigenţiei de şantier” pentru lucrarea „Reconstrucţie canale de gardă” din oraş. Lucrarea îi va feri pe viitor pe ocnamureşeni de inundaţiile teribile – (cu care s-au confruntat ultima oară în 2010).

Fostul (şi actualul) canal de gardă al oraşului are puţin peste 7 kilometri.  Conform proiectului de reconstrucţie şi completare, sunt necesare lucrări la: *Canalul principal Sud-Vest, pentru protecţia străzilor Vasile Lupu, Ştefan Augustin, Tudor Vladimirescu, Ştefan Cel Mare până la râul Mureş, cu o lungime de 4081,24 metri; *Canalul de Sud-est care protejează străzile Ştefan Augustin şi ţine piept scurgerilor de pe dealul Banţa, în lungime de 1148,03 metri; *Canalul pluvial de pe strada Mihai Viteazul, strada Horea, strada 9 Mai, strada Axente Sever, în lungime de 1495,05 metri; *Canalul din zona cimitirului, în lungime de 165, 99 metri; *Rigola carosabilă de pe strada Vasile Lupu, în lungime de 223,84 metri.

Primăria Ocna Mureş a alocat pentru anul 2013, din resurse bugetare proprii, suma de 2000 de lei pentru reconstrucţia unei porţiuni din canalul de gardă al oraşului. Începând din noiembrie acest an se va interveni pentru reconstrucţia canalului pluvial de pe străzile Mihai Viteazul, Horea, 9 Mai şi Axente Sever, în lungime de aproximativ 1,5 km.

În primăvara acestui an, profesorul universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, a declarat că adevăratul „cancer” al oraşului Ocna Mureş este reprezentat de foarte proasta reţea de canale colectoare, amenajate de-a lungul timpului, cu 1,5-2 metri mai jos decât nivelul râului Mureş, deci fără nicio posibilitate de deversare a apelor dulci, acestea întorcându-se în subteranele oraşului. Rămânând în oraş, apele dulci se scurg de fiecare dată prin terenul format din magmă, aluviuni şi ajung la blocurile de sare solidă pe care le erodează. Profesorul i-a avertizat pe edilii locali că trebuie regândit sistemul de canale colectoare din oraş, pentru a preveni alte incidente pe viitor.

Acest articol a fost citit de 374 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *