ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » O nouă… rază de speranţă pentru sănătatea ocnamureşenilor

O nouă… rază de speranţă pentru sănătatea ocnamureşenilor

Publicat în 10.02.2018 la ora 10:30

În cursul zilei de miercuri, 7 februarie 2018, unitatea nucleară X-Ray Digital din cadrul Policlinicii Ocna Mureş a primit ultimele autorizaţii pentru a funcţiona.

Astfel, după 7 ani de la închiderea unităţii sanitare, există în Ocna Mureş din nou un aparat de radiologie, şi nu unul oarecare, ci un sistem radiologic de ultimă generaţie, complet digitizat, comparabil cu alte sisteme radiologice din marile centre universitare. Aparatul este nou, produs în Germania în 2017. Acest sistem transformă radiaţiile X, cu ajutorul plăcilor fosforice, în informaţie digitală care poate fi vizualizată şi implicit citită mult mai uşor de medicul radiolog, deoarece imaginea se poate mări în zonele care prezintă interes. De pe monitor, cu ajutorul softului dedicat, se poate îmbunătăţi calitatea imaginii sau se poate trimite prin poşta electronică.

Prin acest proces se elimină developarea filmelor, iar doza de iradiere este mai mică decât în cazul radiografiilor clasice. Odată primită prin poşta electronică, imaginea poate fi interpretată de un specialist în câteva minute de când a fost realizat. De asemenea, pacientul primeşte rezultatul radiografiei pe CD, pe care orice calculator îl poate citi, datorită softului implementat pe CD odată cu imprimarea radiografiei. Acest sistem radiologic este o investiţie 100% privată, realizată de S.C. X-Ray Digital, în valoare de 96.500 de euro. Interpretarea radiografiilor va fi făcută de medici primari radiologi, iar rezultatele vor fi disponibile în 24 de ore, şi vor fi înmânate personal pacientului sau transmise pe mail medicului trimiţător.

Silviu Vinţeler, primarul oraşului Ocna Mureş, spune că: ”Efortul făcut de S.C. X-Ray Digital este o continuare firească a demersurilor făcute de Primăria oraşului Ocna Mureş şi de Consiliul Judeţean Alba pentru deschiderea Centrului Multifuncţional de Sănătate. Dorinţa de a avea în comunitate un act medical cât mai înalt în standardele medicale poate fi realizată numai prin colaborarea dintre mediul privat de specialitate şi factorii decidenţi”. „Acest laborator radiologic este o consecinţă firească a investiţiilor făcute atât de autorităţile locale ale oraşului, cât şi de Consiliul Judeţean Alba, pentru ca asistenţa medicală în Ocna Mureş să fie realizată de medici specialişti şi cu aparatură performantă.

Este un bun exemplu în care colaborarea dintre mediul economic şi administraţie are efecte extrem de benefice asupra comunităţii”, spune Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. „Astfel de investiţii private, susţinute de autorităţile locale şi judeţene, nu pot decât să demonstreze concret faptul că intenţia de a dezvolta asistenţa medicală, nu numai pentru locuitorii oraşului Ocna Mureş, ci şi pentru cei din localităţile limitrofe, este o realitate şi nu o promisiune deşartă, fără acoperire. Rezultatul acestei colaborări dintre mediul economic privat, Primăria oraşului Ocna Mureş şi Consiliul Judeţean Alba are un impact deosebit pentru comunitate, sănătatea oamenilor este un scop comun care nu poate fi negociat”, spune Alexandru Pereş, senator PNL de Alba. „Acest laborator radiologic completează, din punct de vedere medical, laboratoarele şi cabinetele de specialitate deja existente, cabinetele medicilor de familie din împrejurimi, oferind un sprijin consistent pentru serviciile medicale din cadrul Policlinicii oraşului Ocna Mureş şi pentru viitorul Centru Multifuncţional de Sănătate”, adaugă administratorul X-Ray Digital, David Adrian-Ioan.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 224 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.