Rămâi conectat

Sport

Nou-promovata CS Ocna Mureș cu 5 juniori la startul pregătirilor

Publicat

în

După 11 ani, „Soda dragă” se pregătește de un nou sezon de Liga a 3-a a treia, CS Ocna Mureș promovând, fără baraj, în eșalonul superior. Dacă Ioan Paul a fost confirmat în funcția de președinte al secției de fotbal al clubului, important este și faptul că Ionuț Pereat va conduce efectiv, de pe banca tehnică, nou-promovata.

Absolvent recent al cursurilor pentru Licența B UEFA de la Alba Iulia, Pereat a primit de la FRF o derogare de un an de zile pentru a-și conduce echipa de la marginea terenului, urmând să fie ajutat în continuare de Ovidiu Maier. Astfel, CS Ocna Mureș nu va apela precum alte două conjudețene, Industria Galda (Silviu Miron, cu Paul Ciucă) și Performanța Ighiu (Ioan Ilie, cu Mihai Manea), la instalarea unui director tehnic care să dețină documentele necesare.

20 de jucători au răspuns „prezent” la prima strigare a verii, inclusiv golgheterul Vali Drăgan (trei ani la rând principalul marcator al Ligii a IV-a) și Cristian Ivașcu (i-a expirat împrumutul de la Viitorul Sîntimbru, dar are acceptul de a se pregăti cu divizionara terță). Noutățile propriu-zise sunt 5 juniori: portarul Decean (originar din localitate, a revenit de la „Ardealul” Cluj), S. Șimandi (Olimpia Aiud), G. Oltean (Sportul Petrești, în probe), Cimpoieșu (CFR Cluj, mijlocaș central) și Chiorean (LPS Cluj). „Am foarte mare încredere în efectivul cu care am lucrat, iar un obiectiv realist este o clasare pe locurile 9-12 în campionatul ce urmează. Ne-am stabilizat în proporție de 90 la sută în privința juniorilor, la seniori încă mai căutăm”, a spus antrenorul Ionuț Pereat. Acesta, împreună cu fundașul Viorel Rațiu și atacantul Alin Gherman (va reveni în weekend din Germania), face parte din grupul „supraviețuitorilor” campionatului 2006-2007, ultimul petrecut de Soda Ocna Mureș în Liga a 3-a (locul 4 într-o serie cu Inter Blaj sau CSM Sebeș). Sunt fixate și 4 întâlniri de verificare, cu Metalurgistul Cugir (21 iulie), Sticla Turda (28 iulie), Gloria Bistrița (4 august) și Sănătatea Cluj (11 august), până la Supercupa AJF Alba, din 18 august, cu Sportul Petrești, întâiul meci oficial al sezonului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Sport

Handbalista Teodora Damian, originară din Războieni-Cetate, în lotul naționalei României de junioare, la Trofeul Carpați

Publicat

în

Teodora Damian, talentata handbalistă din Războieni-Cetate, face parte din efectivul naționalei de junioare a României care în aceste zile dispută, la Sfântu Gheorghe, Trofeul Carpați Niro.

În „Sepsi Arena” reprezentativa „tricoloră”, pregătită din noiembrie de Carmen Cartaș-Cuibar, va juca în ordine cu Spania (1 martie, ora 15.00), Polonia (2 martie, ora 15.00) și Ungaria (3 martie, ora 13.00), partide transmise de Pro Arena.

Teodora Damian este legitimată la Potaisa Turda (în colaborare cu Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”), a împlinit 17 ani în 9 decembrie 2023 și evoluează pe postul de inter sau centru. Anul trecut a fost principala marcatoare a României la Campionatul European Under 17 din Muntenegru (locul 11). Reprezentativa de tineret s-a calificat astfel la Campionatul Mondial din China (Chuzhou, 10-27 august). Anterior, la precedenta competiție, Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Maribor (Slovenia), handbalista din Alba a fost golgheterul turneului (cu 42 de reușite) și portdarapelul delegației noastre la ceremonia de închidere, România cucerind medaliile de argint.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sport

„Soda dragă”, echipa iubită a ocnamureșenilor aniversează 90 de ani de existență

Publicat

în

Gruparea “alb-albastră” care de-a lungul vremii a dat jucători emblematici pentru fotbalul românesc a ajuns la 9 decenii, oficialii clubului plănuind o serie de momente speciale în această perioadă pentru a celebra evenimentul.

Brandul SODA Ocna Mures a fost creat în anul 1933, continuator al echipei Solvay Uioara, formată în 1913 din pasiunea baronului belgian Solvay, proprietarul de atunci al fabricii de sodă din localitate. La câțiva ani după creearea cunoscutului brand sportiv, orașul a fost în centrul unei alte premiere în sportul românesc al epocii: pe data de 30 august 1936 inaugurându-se pe stadionul Solvay Ocna Mureș, prima instalație de nocturnă din fotbalul românesc, eveniment sărbătorit printr-un meci de gală desfășurat în compania formației IAR Brașov. Condițiile moderne pentru acea vreme si nocturna existentă a atras inclusiv echipa națională de fotbal a României a acelor vremuri să desfășoare aici o serie de cantonamente. De altfel, în 2016, la împlinirea a 80 de ani de la acel moment al aprinderii nocturnei, pe stadion a fost sărbătoare din toate punctele de vedere, o asistență record la meciul de old boys cu Dinamo București.

• 30 august, ziua când s-a aprins nocturna!

Soda Ocna Mures este una dintre echipele de fotbal cu cea mai veche tradiție din întreg fotbalul românesc, în Alba, la capitolul longevitate, fiind depășită doar de Unirea Alba Iulia care în 2024 va avea Centenarul.

Ocna Mures este locul de unde au plecat Bazil Marian, Iosif Lengheriu și Ioachim Moldoveanu (participant la Mondialul din Franta din 1938). Tot de aici au plecat viitorii mari jucători ai CCA-ului Cornel Cacoveanu, născut la Ocna Mures, dar si Ion Voinescu care, deși bucureștean de origine, a jucat la Solvay Ocna Mures sezonul 1946-1947, acela care l-a propulsat în stralucita sa cariera viitoare de la Steaua București. Traditia de club formator istoric din fotbalul românesc al echipei din Ocna Mureș nu s-a pierdut nici după 1945. De la Soda au luat drumul gloriei jucători ca Alexandru Moldovan (Dinamo București), Sorin Corpodean (“U” Cluj si CFR Cluj) – ajuns apoi arbitru FIFA, Ovidiu Maier (Rapid), Mircea Stanciu (Steaua) sau Tiberiu Balan (Rapid, Sportul, Steaua).

Actualmente CS Ocna Mureș, echipa de fotbal a localității saline, activează în Liga 4, după 3 ani consecutivi petrecuți pe a treia scenă. În toamna trecută, ocnamureșenii au avut un parcurs de senzație în Cupa României, calificându-se în grupele competiției “KO” unde au obținut rezultate remarcabile cu prim-divizionarele Chindia Târgoviște (1-0) și CS Universitatea Craiova (1-1, la Zlatna).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sport

Teodora Damian, originară din Războieni-Cetate, principala marcatoare a României la Europenele Under 17

Publicat

în

În aceste zile, la Podgorica, în Muntenegru, se dispută Campionatele Europene Under 17 la handbal feminin. Teodora Damian, talentata jucătoare din Războieni-Cetate, este principala marcatoare a naționalei de juniori, cu 25 de reușite în 4 partide, în ultima confruntare, cu Norvegia, nefiind folosită din pricina unei accidentări suferite în întâlnirea anterioară, cu Portugalia.

Reprezentativa României a susținut 5 întâlniri, reușind să se califice la Campionatele Mondiale de anul viitor, în vreme ce la competiția continentală va continua în turneul pentru locurile 9-12, vineri, 11 august fiind semifinala cu Suedia (în cazul unui succes adversar va fi învingătoarea dintre Cehia și Norvegia).

În grupe, România a debutat cu dreptul, succes contra Macedoniei de Nord, scor 40-27, meci în care Damian a punctat în 6 rânduri. Au urmat însă înfrângerile cu Franța, scor 23-27 (5 goluri pentru Teo) și Ungaria, scor 27-29 (Damian, principala realizatoare, cu 7 goluri). România a ajuns în grupele secundare unde a trecut de Portugalia (victorie cu 31-24, iarăși Damian a înscris de 7 ori, prima pe lista marcatoarelor “tricolore”) – succes care a asigurat calificarea la mondiale, respectiv Norvegia, scor 33-27, terminând pe primul loc al grupei.

La precedenta competiție, Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Maribor, Slovenia, handbalista din Alba și-a demonstrat clasa, fiind golgheterul turneului, cu 42 de reușite. România și-a adjudecat medaliile de argint, iar Teodora Damian a fost portdrapelul delegației noastre la ceremonia de închidere, alături de înotătorul Robert Badea. Handbalista de numai 16 ani, împliniți în 9 decembrie, este legitimată la formația AHC “Potaissa” Turda/ Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” Turda. La fel ca în 2022, Teodora este din nou în această vară practic fără vacanță, motivul fiind unul onorant: convocarea la echipa națională a României de junioare (jucătoare din anii 2006 și 2007).

FOTO: fb/federatiadehandbal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures