ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Luni, 4 decembrie 2017, va fi anunțat executantul lucrărilor de amenajare a Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș

Luni, 4 decembrie 2017, va fi anunțat executantul lucrărilor de amenajare a Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș

Publicat în 27.11.2017 la ora 8:07

Procedura de atribuire a lucrărilor, în valoare de peste 6 milioane de euro pentru amenajarea Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș, a ajuns în faza evaluării ofertelor, urmând ca în 4 decembrie 2017 să fie anunțat câștigătorul.

Valoarea mare a contractului estimată la 26.832.324 de lei, fără TVA (5.847.605 euro, fără TVA) și complexitatea lucrărilor au atras firme din țară și străinătate (Italia) sub formă de asocieri.

În cursă au rămas 3 asocieri care însumează 9 firme: 1. Asocierea S.C. Contrascom Construcții Bența SRL din Tîrgu Mureș – S.C. Concelax SRL din București împreună cu subcontractanții S.C. Consus Electric SRL din Tîrgu-Mureș și S.C. Instarom SRL din Tîrgu Mureș; 2. Asocierea formată din societățile S.C. Frimat SPA (Italia) – S.C. Scotta SRL (Italia) – S.C. Scotta Timiș SRL; 3. Asocierea S.C. TCI Contractor General S.A. (Cluj-Napoca) – S.C. Iasicon S.A. (Iași).

Operatorii economici participanți la procedură au fost nevoiți să prezinte o listă a lucrărilor executate în ultimii 5 ani, pentru cele mai importante lucrări, din care să rezulte că s-au executat și dus la bun sfârșit la nivelul a maximum 3 contracte, lucrări similare a căror valoare cumulată a fost de minimum 26.800.000 de lei exclusiv T.V.A.

• Acord între Primăria Ocna Mureș și Consiliul Județean Alba pentru amenajarea stațiunii Băile Sărate

Prin revitalizarea stațiunii balneo-climaterice se urmărește revigorarea întregului oraș și a zonei Ocna Mureș în ansamblul ei, care după închiderea combinatului UPSOM a intrat într-un declin economic și demografic accentuat. În acest sens, între Primăria Ocna Mureș și Consiliul Județean Alba a fost încheiat la începutul acestui an un acord pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, obiectivul principal al acordului fiind tocmai realizarea în comun a obiectivului „Staţiune balneo-climaterică Ocna Mureş”, ce include realizarea investiţiei „Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş”. Aceasta urmează să fie amenajată pe terenul în suprafaţă totală de 10.656 mp, situat pe strada Fabricii, F.N. în Ocna Mureş.

Va fi construit un complex turistic cu spaţii cu destinaţii multiple, printre care bază de agrement, sală de fitness, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii şi altele. Baza de tratament cuprinde spaţii cu diferite funcţiuni, cum sunt: centrul de sănătate, pentru aplicarea unor cure de sănătate; centrul de recuperare, pentru aplicarea unor cure profilactice secundare, terapeutice și de recuperare medicală – centrul de bunăstare, înfrumusețare; centrul de primire, divertisment și cultural, sinergic cu activități de recepție, relaxare, bar/ restaurant, magazine, inclusiv cu produse balneare și cosmetice; bază proprie de cură balneară cu: săli de tratament, piscine de tratament, săli de consultaţii medicale și masaj etc.; spaţii pentru practicarea de activităţi sportive: piscină, saună, săli de gimnastică, bar etc.; spaţii tehnice aferente construcţiei. De altfel, costurile amenajării bazei de tratament sunt asumate în cotă egală de cele două entități, unitatea administrativ-teritorială Ocna Mureș și Consiliul Județean Alba.

• La Ocna Mureș ajungeau în anii ‘80 mii de turiști pentru a se trata de reumatism

Ocna Mureş s-a remarcat pe harta turistică a României prin Băile Sărate, momentul de glorie fiind atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice. În 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de regimul comunist. Aici, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie.

Băile Ocna Mureș au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din întreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Acest articol a fost citit de 994 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.