ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Economie » La Ocna Mureş s-ar putea amenaja cel mai mare parc logistic pentru containere din România

La Ocna Mureş s-ar putea amenaja cel mai mare parc logistic pentru containere din România

Publicat în 27.07.2013 la ora 14:08

containere-marfaGrupul de firme care a cumpărat UPSOM intenţionează să creeze aici o afacere unică în România, ca dimensiune

Primăria Ocna Mureş intenţionează să redea utilitatea vechiului pod de cale ferată ce permitea, până prin 2012, accesul garniturilor de tren în uzina de produse clorosodice din Ocna Mureş. Acestuia i se va conferi o triplă utilitate, aşa cum a fost proiectat iniţial, acum mai bine de 100 de ani: acces CFR, acces rutier şi acces pietonal. Potrivit administraţiei locale, a fost obţinut acordul de la CFR pentru transferul obiectivului în proprietatea primăriei, astfel încât în perioada următoare acesta să fie reparat şi consolidat pentru a permite accesul traficului de mare tonaj.
O intenţie de ultimă oră a cumpărătorului UPSOM a reconfigurat proiectele administraţiei locale în legătură cu utilitatea podului CFR. Mai exact, acesta trebuie neapărat să-şi păstreze utilitatea şi de pod CFR pentru viitoarea investiţie ce se proiectează la Ocna Mureş (ba chiar reabilitarea ar trebui extinsă şi pe linia CFR Războieni-Ocna Mureş).

Astfel, se pare că grupul de firme care a cumpărat UPSOM-ul are în plan amenajarea unui mare parc logistic pentru containere, transformând astfel oraşul într-un important nod economic al Comunităţii Europene. Se pare că un asemenea parc logistic pentru containere de mari dimensiuni mai există doar pe teritoriul Ungariei. Se preconizează ca TIR-urile să încarce sau să descarce containerele goale sau pline cu marfă din acest parc logistic de pe teritoriul oraşului Ocna Mureş iar de aici să se răspândească în toată Europa.
De fapt acest proiect investiţional a fost unul care a atârnat greu în decizia ministrului Dan Şova, a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine al Guvernului României, de a aproba la începutul acestei luni includerea în proiectul de implementare a Autostrăzii Sebeş-Turda a nodului rutier din zona localităţii Decea, la iniţiativa primarului din Ocna Mureş, Silviu Vinţeler.
Cine ar putea crea parcul logistic de la Ocna Mureş.
Cumpărătorul platformei industriale UPSOM Ocna Mureş este firma “Govcrest International” SRL Bucureşti, în asociere cu societatea “Aloref” SRL Alba Iulia (care are obiect de activitate comerţul cu deşeuri metalifere). Firma din Bucureşti are ca asociat majoritar Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco SA), cu 51 la sută din părţile sociale. Al doilea asociat important este Ştefan Boghiu, cu 47,45 la sută din părţile sociale. Acesta conduce afacerile societăţii în calitate de director general.
Platforma industrială din Ocna Mureş a fost scoasă la licitaţie de patru ori, dar nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere. Motivul principal a fost preţul solicitat de administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania. GHCL Upsom are datorii de aproximativ 25 de milioane de euro. Govcrest Internaţional a fost înfiinţată în anul 1991 şi se ocupă cu comerţul intern şi internaţional de produse chimice şi echipamente utilizate în acest domeniu de activitate. Planurile cumpărătorului au fost încă de la început acelea de a transforma zona în parc industrial, prin promovarea unei hotărâri de Guvern.
Crearea unui asemenea parc logistic pentru containere ar însemna pentru Ocna Mureş, pentru şomerii oraşului, un semn providenţial: noua afacere ar atrage după sine câteva sute de noi locuri de muncă.

 

Acest articol a fost citit de 1450 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.