ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » La Măhăceni, Dumbrava, Ciugudu de Jos și Ciugudu de Sus, apa potabilă e, deocamdată, în… probe!

La Măhăceni, Dumbrava, Ciugudu de Jos și Ciugudu de Sus, apa potabilă e, deocamdată, în… probe!

Publicat în 29.10.2016 la ora 11:00

primaria-unirea-2016Pe adresa electronică a ziarului Unirea a fost expediată următoarea sesizare: ”Vă rog din suflet să realizați o anchetă cu privire la racordarea satului Măhăceni, comuna Unirea, la rețeaua de apă. Este inadmisibil ca, de mai bine de 2 ani, să fim duși cu zahărul! Toată instalația e făcută, mai este nevoie doar de racordarea fiecărei gospodării. Anul acesta, din primăvară, ni se tot promite că se va realiza, însă trece lună după lună, și… tăcere. Nu se întâmplă nimic. De ce în celelalte sate ale comunei se poate iar Măhăceni este lăsat de izbeliște? Nici cea mai mică urmă de modernizare. Cu stimă, vă mulțumesc, anticipat!”

L-am contactat pe primarul comunei Unirea, Gheorghe Alba, care ne-a informat că în prezent se fac probe de presiune la apă pentru bazinul din ”deal” situat între cele patru sate pe care le va alimenta: Ciugudu de Sus, Ciugudu de Jos, Dumbrava și Măhăceni. Proiectul integrat de investiții a fost finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Finanțarea a fost atrasă pe proiectul depus pe Măsura 322 – ”Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 1.846.429 de euro, nerambursabili. Proiectantul lucrării a fost Muro Instal SRL, iar executanții au fost OMA Grup SRL, Compact Construct SRL și Albanic Service SRL. Primarul Alba a explicat că inițial, în proiectul din 2008, era prevăzută o aducțiune de apă pe Măhăceni și Dumbrava, cu amenajarea unui bazin alimentat din izvoare subterane, cu foraje și stații suplimentare de pompare. În 2012 a  fost modificat proiectul, cu unul mai simplu, respectiv un bazin comun de apă alimentat din magistrala de apă dinspre Sebeș. Din rezervorul de distribuție, de 200 de metri cubi, cu pricina vor fi alimentate satele Ciugudu de Sus și de Jos, Dumbrava și Măhăceni. Stația de pompare are un rezervor tampon de 24 metri cubi. Termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit cu acordul ADR Centru, până în toamna anului 2017, deoarece acesta a primit punctajul necesar de la AFIR abia în 2014, lucrările efective fiind demarate abia în decembrie 2014. ”Am fost în zonă și le-am explicat oamenilor, care păreau că au înțeles problema. În Dumbrava și Măhăceni am reușit să prind în proiect, pe lângă aducțiunea de apă principală, și branșamentele individuale, care se fac pe rând. Deocamdată se fac probe de presiune la bazin, ca să putem face recepția lucrărilor de la bazin. Niciunul dintre cele patru sate nu are încă apă pe rețea, decât cea care curge la probe. Termenul de finalizare a acestei lucrări este în septembrie 2017, dar eu nu mă iau după termene, încerc să urgentez lucrările, după cum sunt alocate și fondurile de pe PNDR. Cred că totuși este ceva, după ce în 2012, când am ajuns la Primăria Unirea, am găsit comuna fără nici un kilometru de canalizare!”, explică Gheorghe Alba.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 133 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.