ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Începutul sfârşitului pentru halda de gunoi din Ocna Mureş

Începutul sfârşitului pentru halda de gunoi din Ocna Mureş

Publicat în 07.07.2013 la ora 22:31

Închiderea şi ecologizarea rampei îi bagă în şomaj pe termen nelimitat pe căutătorii printre resturile civilizaţiei

halda gunoi Ocna MuresLunga şi haotica existenţă a gropii de gunoi din Ocna Mureş se apropie de sfârşit. Cel puţin teoretic, potrivit normativelor în vigoare, groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş trebuie închisă până sâmbătă, 14 iulie, operaţiune desfăşurată în cadrul proiectului judeţean „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” (implementat de către Consiliul Judeţean Alba, cu o valoare totală de 60 de milioane de euro). Costurile estimate pentru această operaţiune se ridică la 3.700.000 de euro cu TVA. În Ocna Mureş nu se va face nicio rampă de transfer a deşeurilor, aceasta urmând a fi realizată la Aiud, investiţia fiind deja demarată în această localitate.
Prin Hotărârea de Guvern 349 se prevedea închiderea în judeţul Alba a unui număr de 8 halde de gunoi, din tot atâtea oraşe. Este vorba despre cele din Baia de Arieş, Abrud, Zlatna, Câmpeni, Teiuş, Sebeş, Blaj şi Cugir. În aceste oraşe, gropile de gunoi neconforme au fost deja închise. Cele din oraşele Aiud şi Ocna Mureş au termenul de graţie 14 iulie anul acesta. Cea din Alba Iulia va trebui închisă până în 2015.
Gropa de gunoi din Ocna Mureş a fost gazdă primitoare pentru deşeurile menajere provenite din mai multe localităţi ale judeţului Alba, până în septembrie anul trecut când mişcarea a fost stopată prin hotărâre de consiliu local. De ani de zile, groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş a funcţionat fără a avea vreo reglementare, aici depozitându-se haotic, fără discernământ, de­şeuri de orice fel, periculoase sau nu. Până în octombrie 2012, aici veneau camioane şi deversau deşeuri aduse din Baia de Arieş, Blaj, Câmpeni, Sebeş, inclusiv deşeuri de turnare (zgură) de la Aiud. Prin HCL 126/27.09.2012  s-a stabilit regulamentul de funcţionare al haldei, inclusiv tarifelele de depozitare a deşeurilor nepericuloase. Bazându-se pe antecedentele existente, de gazdă primitoare, halda de gunoi din Ocna Mureş a fost asaltată din nou, anul trecut, de solicitări de “cazare a deşeurilor” din partea Luduşului, a Câmpiei Turzii etc. Se pare însă că protestele societăţii civile din Ocna Mureş vizavi de această invazie au influenţat pozitiv deciziile administraţiei locale şi ale consilierilor. Astfel, în halda de la Ocna Mureş s-au adus de mai bine de jumătate de an doar deşeuri din oraş şi localităţile înconjurătoare.

Închiderea haldei de deşeuri menajere din Ocna Mureş îi bagă în… şomaj pe căutătorii prin gunoaie

Micşorarea debitului cu care deşeurile sunt deversate în haldă a condus la păstrarea dimensiunilor acesteia în limite… rezonabile, dacă ar exista asemenea limite pentru gunoi. Acest lucru l-am constatat zilele trecute, în urma unei escapade în această oază de relaxare şi aromoterapie (?!). Pe rampă, gunoiul nu mai dă pe dinafară, lucru ce nu pare însă să-i bucure pe cei care-şi duc veacul aici, scormonind după PET-uri şi alte materiale reciclabile, pe care să le revândă apoi la centrele de colectare. La ora la care am ajuns în zonă, oamenii îşi strânseseră deja doi saci mari cu PET-uri, cam cât să se hrănească două familii (sau, alternativ, să se îmbete pulbere doar unul dintre capii celor două familii). Tineri, cu copii în cărucioare, căutătorii în haldă îşi încropiseră şi câteva adăposturi provizorii în zonă, semn că ploile din ultimele zile tot acolo îi prinseseră, la “serviciu”. Ei sunt singurii dezamăgiţi că li se va închide “firma” şi vor fi disponibilizaţi, şi de aici. Cu o undă de speranţă în glas, căutătorii în gunoi s-au arătat circumspecţi în legătură cu data avansată de autorităţi pentru închiderea haldei: “Au tot spus că o închid, şi au amânat mereu. Noi unde mai mergem?” Femeile tinere care căutau în gunoi au avut o singură problemă la vederea aparatului de fotografiat: “Vai de mine, ne daţi la televizor şi nu suntem deloc aranjate…!” În rest, toate bune, după cum au fost, pentru fiecare, extragerile la loteria destinului….
Există şi un responsabil de haldă, care şi-a făcut cunoscută prezenţa în zonă. O femeie care are în atribuţii notarea cu fidelitate a numerelor de înmatriculare a tuturor maşinilor care pătrund pe rampa de gunoi şi deversează aici deşeuri.  Nu de alta, dar şi aici trebuie surprinşi ilegaliştii…

Acest articol a fost citit de 534 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.