ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » În sfârşit, vor fi apăraţi de inundaţii: canalul de gardă al oraşului Ocna Mureş va fi reconstruit

În sfârşit, vor fi apăraţi de inundaţii: canalul de gardă al oraşului Ocna Mureş va fi reconstruit

Publicat în 30.09.2013 la ora 10:00

sedinta-cl-ocna-muresConsilierii locali au aprobat ieri documentaţia lucrării „Reconstrucţie canale de gardă” din oraş şi au decis lansarea spre achiziţie publică în vederea atribuirii contractului de execuţie a lucrării.

Se pare că lucrarea care îi va feri pe viitor pe ocnamureşeni de inundaţiile teribile – (cu care s-au confruntat ultima oară în 2010) ar fi în jur de 5 milioane de lei. În primăvara acestui an, profesorul universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, a dezvăluit în şedinţa „de îndată” a Consiliului Local Ocna Mureş că adevăratul „cancer” al oraşului Ocna Mureş este reprezentat de foarte proasta reţea de canale colectoare, amenajate de-a lungul timpului, cu 1,5-2 metri mai jos decât nivelul râului Mureş, deci fără nicio posibilitate de deversare a apelor dulci, acestea întorcându-se spre subteranele oraşului. Rămânând în oraş, apele dulci se scurg prin terenul format din magmă, aluviuni şi ajung la blocurile de sare solidă pe care le erodează. Profesorul i-a avertizat pe edilii locali că trebuie regândit sistemul de canale colectoare din oraş, pentru a preveni alte incidente pe viitor.
Există trei şanţuri de drenaj care preiau apa pluvială de pe dealul Banta şi din oraş, cu tot cu izvoarele de pe Banta şi ajung în Mureş ocolind masivul de sare. Unul este cel care porneşte de sub Hăgău, de lângă vechiul depozit de mobilă şi ajunge până lângă vechea autoservire, pe lângă liniile ferate de manevră a UPSOM, şi apoi în Mureş. Celălalt începe tot de sub Banta, se continuă pe lângă cimitir apoi pe strada Rât, ţigănime şi apoi Mureş. Al treilea şanţ de gardă, mai mic, vine de pe Banta pe Ştefan Augustin şi se uneşte cu celălalt lângă cimitir. Cel puţin teoretic, prin aceste canale de gardă ar fi trebuit să se evite contactul apei dulci cu masivul de sare. În timp, aceste şanţuri s-au colmatat. În perioada inundaţiilor din iunie 2010, canalul de gardă de pe Rât nu a preluat apa pluvială şi a deversat prin ţigănime apă, inundând străzile Cloşca, Mihai Viteazul şi Avram lancu. Atunci au căzut 70 l/mp. Iar în decembrie acelaşi an, subsolul sătul de apă, a înghiţit „Plusul”. Străzile cu pricina sunt „inundatele de serviciu” de fiecare dată când plouă torenţial la Ocna Mureş. Canalul de gardă al oraşului a fost deja regândit şi reproiectat iar acum urmează refacerea lui.

Acest articol a fost citit de 423 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.