ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » În Ocna Mureș impozitele se măresc din cauza firmei Prego care are datorii la Stat

În Ocna Mureș impozitele se măresc din cauza firmei Prego care are datorii la Stat

Publicat în 28.01.2013 la ora 17:58

Taxele și impozitele din Ocna Mureș se vor mări cu 16,06%. La mai puțin de două săptămâni de când consilierii locali din Ocna Mureș au hotărât să mențină și în acest an taxele și impozitele locale la valoarea din 2012, din cauza datoriilor către Stat, acumulate de firma Prego SA, administrația locală este nevoită să revină și să ”ajusteze” respectivele biruri.

Potrivit reprezentantului primăriei, Iulian Olariu, cetățenii din Ocna Mureș vor fi obligați să plătească taxe și impozite mai mari pentru că, în cei 10 ani în care firma Prego SA a avut contract de concesionare pentru prestarea mai multor servicii, a acumulat datorii de peste 5 miliarde de lei vechi. Purtătorul de cuvânt precizează că până acum Consiliul Local Ocna Mureș a fost unic acționar al respectivei firme, astfel că datoriile ar putea fi considerate arierate iar la un eventual control al Curții de Conturi a-ar putea considera că administrația locală a încălcat prevederea aprobata de Guvern la începutul acestui an, conform căreia autoritățile locale pot reduce taxele prevăzute în hotărârea de indexare aprobată anul trecut numai dacă îndeplinesc cumulativ două condiții: nu au înregistrate arierate la 31 decembrie 2012 și respectiva măsură nu afectează veniturile proprii ale bugetelor locale.

Pentru a evita orice fel de interpretare a legii de către cei abilitați să controleze, cu părere de rău, suntem nevoiți să revenim la hotărârea inițială, prin care, conform Hotărârii de Guvern 1309 din 27 decembrie 2012, taxele, impozitele și amenzile trebuie indexate în acest an cu 16,05%. Ne cerem scuze cetățenilor pentru neplăcerile ce le vor fi create, dar suntem obligați prin lege să operăm această modificare”, a declarat primarul Silviu Vințeler.

Pentru a reglementa această situație, primarul Vințeler a inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea noilor valori impozabile, taxele şi impozitele locale şi alte taxe asimilate acestora ce se vor  aplica începând cu data de 1 februarie 2013 la nivelul oraşului Ocna Mureş ce va fi supus spre aprobare în ședința de consiliu local din 31 ianuarie.

În aceeași ședință este propusă și aprobarea încetării Contractului de concesiune nr. 12466/12.12.2002 încheiat între Consiliul local Ocna Mureş, în calitate de concedent şi S.C. PREGO S.A. în calitate de concesionar.

Acest articol a fost citit de 318 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.