ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Guvernanţii au prelungit cu doi ani viaţa căminelor de bătrâni din Baia de Arieş şi Ocna Mureş

Guvernanţii au prelungit cu doi ani viaţa căminelor de bătrâni din Baia de Arieş şi Ocna Mureş

Publicat în 21.12.2013 la ora 10:22

batraniÎn şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a fost votată hotărârea pentru modificarea şi completarea HG 212/2011 pentru aprobarea Programului de interes naţional “Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”.

Prin program se vor finanţa cheltuielile curente de funcţionare ale căminelor pentru persoane vârstnice înfiinţate acum 2 ani şi al căror buget era prognozat doar până la finele anului 2013. Potrivit noii hotărâri de Guvern, în limita fondurilor disponibile, pe o perioadă de 22 de luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014, Programul poate fi accesat şi de autorităţile administraţiei publice locale care administrează cămine pentru persoane vârstnice, în scopul finanţării următoarelor tipuri de cheltuieli: lcheltuieli curente de funcţionare, numai pentru căminele pentru persoane vârstnice care au beneficiat de cofinanţare de la bugetul de stat destinată lucrărilor de construcţii/reabilitare clădiri şi dotări şi care, până la data depunerii solicitării de finanţare din program, nu au fost date în funcţiune; b) cheltuieli care privesc doar achiziţia de consumabile necesare îngrijirii personale curente (…) pentru oricare din căminele pentru persoane vârstnice din sistemul public, în scopul creşterii calităţii vieţii beneficiarilor. Mai exact, se prelungeşte pentru încă doi ani existenţa căminelor pentru persoane vârstnice din Baia de Arieş şi Ocna Mureş (apărute după aprilie 2011, când pe spitalele din aceste oraşe s-a pus lacăt). Acestea mai aveau contract de finanţare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice doar până la finalul acestui an. Din ianuarie, 2014, cele aproximativ 60 de persoane vârstnice ar fi trebuit să-şi vadă de drum dacă nu s-ar fi prelungit perioada contractuală cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
În cadrul centrului social de la Baia de Arieş au fost finanţate 30 de paturi. Practic, se alocă lunar 1.500 de lei de la Ministerul Muncii pentru fiecare vârstnic cazat aici. Beneficiarii primesc trei mese pe zi şi sunt monitorizaţi din punct de vedere social şi medical. În centru lucrează 15 angajaţi, care au fost până acum plătiţi tot prin Ministerul Muncii.
“În nenumăratele memorii depuse la Ministerul Muncii am explicat exact care este situaţia căminului de bătrâni. În perioada derulării programului, unitatea a îndeplinit toate condiţiile contractuale, proiectul în sine îndeplinindu-şi scopul şi obiectivele, precum şi indicatorii cantitativi, de eficienţă şi de rezultate. Am apreciat acest program ca fiind unul de succes şi am solicitat continuarea finanţării”, a explicat primarul din Baia de Arieş, Traian Pandor, bucuros că cel puţin pentru încă doi ani de acum încolo povara financiară a fost ridicată de pe capul administraţiei locale.
La Ocna Mureş, situaţia este cam aceeaşi. La ultimul etaj al fostei policlinici din localitate, circa 30 de vârstnici sunt ocrotiţi prin acelaşi proiect al Ministerului Muncii, care urma să expire la finele anului 2013 şi căruia i s-a prelungit existenţa încă 22 de luni de acum încolo.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 348 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.