Rămâi conectat

Din Județ

Gunoierii de la RER VEST & RETIM Alba, tupeu și nerușinare: Au cerut să pună gunoiul direct pe celulă! | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Gunoierii de la RER VEST Alba & RETIM Alba, tupeu și nerușinare: Au cerut să pună gunoiul direct pe celulă! | ocnamuresinfo.ro

Asocierea RER Vest – RETIM, cunoscute ca firme de casă ale PNL,  dorește să sfideze legea și solicită cu nerușinare nerespectarea acesteia în județul Alba, încearcă să forțeze „mâna legii” cu tupeu în urma unei adrese transmisă mai multor instituții. Gunoierii cred că județul Alba este precum Vaticanul, stat în stat, iar legislația în vigoare a României se aplică după bunul lor plac, într-o tentativă mizerabilă prin care încearcă să își mascheze incompetența managerială în gestionarea colectării și ridicării gunoiului de pe raza județului și totodată a Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda – cea mai scumpă investiție într-un depozit ecologic din Transilvania.

Unde-i lege și contract ar fi loc și de tocmeală, obligația măcar morală vis-a-vis de mediul înconjurător și județ e pistol cu apă, asta reiese din cererea gunoierilor care solicită o „derogare” de la responsabilitate asumată ca urmare a unei defecțiuni pe una dintre liniile de prelucrare a deșeurilor la CMID Galda, unde unul dintre tocătoare s-a defectat.

Astfel, pentru că cetățenii din județ au aruncat un conținut mare de sticlă, nisip, pietre și pământ ori „moloz” ce ulterior au fost prelucrate pe linie, tocătoarele au cedat, ceea ce este foarte probabil, dar asta nu îl scuză pe operator de lipsa unor consumabile care să asigure constanța procesului asumat, unul pe care ar trebui să îl ducă la bun sfârșit indiferent, unul al cărui valențe sunt stipulate cu subiect și predicat în întelegerea asumată. Ce vină am eu cetățeanul că tu nu ai „plăcuțe de frână” la mașină și mi-ai călcat în picioare încrederea pe „trecerea de pietoni”?

Pe cale de „consecință” operatorul solicită printr-o adresă să depoziteze deșeurile colectate direct în celulă, fără să le prelucreze, să își bată joc la propriu de mediu, de scopul CMID-ului, să își ușureze treaba, fiindcă din „întâmplare” a dat dovadă, a nu știu câta oară, de incompetență crasă, deși a avut timp sufiecient la dispoziție de la câștigarea licitației să se pregătească și o altă bună bucată de timp să se acomodeze, să prevadă și să se fie pregătit pentru „imprevizibil”, să nu rămână fără „plăcuțe”.

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, contactat de ZiarulUnirea.ro afirmă faptul că : „Nu are să fie tolerată una ca asta!”, referitor la solicitare în afara legii de modificare a autorizației de mediu, o obrăznicie rară și o sfidare la adresa cetățeanului contribuabil și plătitor de servicii contractate din județul Alba, dovadă că, totuși, nu suntem „a nimănui”.

Agenția pentru Protecția  Mediului Alba :

„Conform prevederilor AIM AB 1 din 20.03.2019 operatorul RER VEST SA, a notificat APM Alba privind problemele tehnice aparute la liniile de tratare mecanica de la Instalatia de Tratare Mecano-Biologica.

Nu se impune actualizarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM), conform prevederilor din Legea 278/2013 privind emisiile industriale, pentru defecțiuni tehnice aparute în perioada de funcționare.

Operatorul are obligația de a soluționa problemele în cel cel mai scurt timp, astfel încât să nu fie afectați factorii de mediu și nici populația.

În această situație de criză în care se lucrează la o capacitate de doar 40% din Instalația de Tratare Mecanică, soluția propusă, a fost de stocare temporară a deșeurile colectate, pe platforma din zona instalatiei de tratare mecano-biologică. Platforma este betonată, prevăzută cu rigole de colectare și retea de canalizare pentru prelarea levigatul care s-ar putea forma și a apelor pluviale.”, transmite cu deosebită considerație, directorul executiv, Mărioara POPESCU.

Criza, un cuvânt ce tinde să devină sinonim cu Alba Iulia când vine vorba de gunoaie și gestionarea lor, nu e în fapt o criză ci o delăsare, o incompetență dacă este să punem degetul în rana cetățenilor, fiindcă nimic, absolut nimic, nu îl oprește pe noul operator să își facă treaba ca la „carte”, fie ea și cu sarcini stipulate și asumate, dar totuși nu se întâmplă și se aruncă iarăși pisica dintr-o curte în alta, că e greu să îți asumi o decizie „puturoasă”, și de ce să îi împiedici pe ăia să încaseze chiar și fără rezultate, ori parțiale.

RER Vest – RETIM nu zice nimic oficial, chiar dacă i-am solicitat

Așa cum se cuvine prin deontologia jurnalistică am solicitat o opinie firmelor de casă PNL,  RER Vest – RETIM, le-am spus de articolul pe care tu îl citești, dar răspunsuri nu am primit, nu a fost o urgență pentru ei, deși până la ora publicării articolului le-am conferit ore bune, am primit decât o tentativă să ne adresăm oficial, la care am fi primit un răspuns în termen legal la vreo minim zece zile de la actualitatea în care suntem iarăși într-o criză a gunoaielor, e greu să fi operativ!

Garda de Mediu Alba e prinsă între ciocan și nicovală: ar putea închide groapa de gunoi, dar te-ar lăsa cu gunoiul „în brațe”

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, ar acționa și parcă nu, fiindcă legea îi spune să închidă CMID-ul de la Galda, ce în condiții actuale e doar o comună groapă de gunoi fiindcă nu are să protejeze mediul și nu respectă nimic, nu oferă nici o garanție. E normal ca el să ezite din moment ce o decizie ar conduce la închiderea „portalului” de bani și ridicare și depozitare a gunoaielor, iar asta ne-ar lăsa cu o problemă majoră în fata imobilelor în care locuim, fie ele dispersate pe orizontală ori verticală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Din Județ

Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025 | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe | ocnamuresinfo.ro

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

 Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

 La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Gheorghe

Legenda Sfantului Gheorghe

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.

Sfântul Gheorghe nume derivate

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Din Județ

Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Calendar creștin: Când cade Pastele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026.  • Paștele 2026 | ocnamuresinfo.ro

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”

Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii ani: 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

CÂND SE VA SĂRBĂTORII PASTELE 2026 și în următorii ani:

Când pică Paştele Ortodox în anii  2020-2030

Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Citește și: Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor

Când cade Paştele Catolic între anii 2020-2030

Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie

Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”

POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.

Citește și: Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni. La Ierusalim, în secolul IV, se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme, postul dura doar 40 de zile.

De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru. Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Din Județ

Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Floriile 2026: Floriile Ortodoxe 2026 sunt în 5 aprile, iar Floriile Catolice 2026 în 29 martie. Duminica Floriilor 2026 – obiceiuri | ocnamuresinfo.ro

În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească.

Astfel, din această zi începe Săptămâna Patimilor. Mai exact, sărbătoarea Floriilor este ultima zi de fericire, întrucât, imediat după aceasta, intrăm în Săptămâna Patimilor.

Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE ORTODOXE în următorii ani:

2024 – 28 aprilie
2025 – 13 aprilie
2026 – 5 aprilie
2027 – 25 aprilie
2028 – 9 aprilie
2029 – 1 aprilie
2030 – 21 aprilie

CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE CATOLICE în următorii ani:

2024 – 24 martie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie

CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE PROTESTANTE în următorii ani:

2024 – 24 martie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie

CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE REFORMATE în următorii ani:

2024 – 24 martie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie

Ce semnificație are duminica Floriilor

Duminica Floriilor sau a Stâlpilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Sărbătoarea este primită cu mare fast, întrucât simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată. Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, a explicat pentru Mediafax, părintele Constantin Stoica.

Cu o zi înainte de această sărbătoare este sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hristos îndeplinește o altă minune și îl învie pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Tradiții de duminica Floriilor

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este a ramurilor de salcie. Credincioșii duc ramurile la biserică, în dimineața de duminică, unde vor fi sfinție de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.

Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin, ramuri cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea in Ierusalim.

Citește și: Ce nume sunt sărbătorite de Flori, în Duminica Floriilor

În ziua de Florii, multe gospodine coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. Pâinile se împletesc din aluat de grâu și sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Altă tradiție a acestei sărbători este aceea că fetele să fiarbă apă cu busuioc. Fetele merg la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi, pentru a avea un păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

Superstiţii de Florii legate de vreme

Duminica de Florii se spune că aduce veşti despre cum va fi vremea de Paşte sau cum va fi timpul în vara care va urma. Aşa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul.

Obiceiuri de Florii

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

În jur de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Viorica, Florentina, Florica. Sunt și românce cu nume mai rare, precum Garofiţa, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema.

Citește și: Obiceiuri de Florii •  Superstiţii de Florii • Tradiţii de Florii

La bărbați sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Florin, Viorel, Florian, cel mai des întâlnite, precum și cei botezați Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin.

Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures