ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » Fose septice revărsate în şanţuri şi tensiuni la Lunca Mureşului

Fose septice revărsate în şanţuri şi tensiuni la Lunca Mureşului

Publicat în 17.05.2014 la ora 11:00

fose-septiceO mare parte dintre locuitorii comunei Lunca Mureşului, în special cei care locuiesc pe strada Românească, sunt aduşi în pragul disperării din cauza unor deficienţe şi interpretări eronate ale unor responsabilităţi edilitar-gospodăreşti.

Odată cu venirea primăverii şi a temperaturilor mai ridicate, mirosul pestilenţial şi mizeria de nedescris, revărsată din abundenţă din fosele septice ale blocurilor din centrul de comună, în rigolele destinate scurgerii apelor pluviale, au adus la disperare locuitorii. Ca atare, un grup de localnici, în numele cărora a semnat domnul Mircea Moldovan, ne-a sesizat asupra unor aspecte negative, pentru care vina se împarte în mod egal între administraţia publică locală şi locuitorii riverani, în special cei care locuiesc la blocurile de pe strada Românească.
Astfel, potrivit celor relatate de cetăţenii din zonă, canalizarea este finalizată de mai mult timp, o mare parte dintre locuitori fiind branşaţi la sistem, însă blocurile de pe strada respectivă sunt neracordate, apele uzate din fosele septice deversându-se în rigolele din vecinătatea trotuarelor străzii respective. Într-adevăr, apele uzate rezultate din activităţile casnice ale acestor blocuri sunt colectate în nişte bazine vechi, legate între ele, făcute înainte de 1989 şi care trebuiesc legate la reţeaua de canalizare ce se află la doar 20 de metri de acestea. În momentul de faţă, mizeria din fosele respective se deversează în curtea blocurilor de unde este dirijată, printr-un şanţ, în rigola de pe marginea drumului, trecând apoi prin faţa caselor de pe strada Românească spre centru. Ca atare, începând din primăvară şi până în toamnă, mizeria care curge pe şanţ răspândeşte un miros insuportabil, fiind în acelaşi timp un permanent focar de infecţie. De aceea, întrebarea locuitorilor din zonă: „Când se va termina cu focarul de infecţie de pe strada Românească?” este pertinentă şi merită un răspuns cât mai urgent.
În speranţa de a găsi un răspuns avizat şi pertinent în acelaşi timp, ne-am adresat inginerului Ioan Rusu, primarul comunei Lunca Mureşului, care, printre altele, ne-a declarat: „Da! Aşa este! Locuitorii au perfectă dreptate! Am primit sesizări din zonă. Oricum ştiam despre această situaţie de mai bine de doi ani. Tocmai pentru a înlătura acel focar de infecţie am şi făcut adrese către cele câteva zeci de familii de proprietari ai apartamentelor din blocurile respective să vidanjeze fosele septice. Este obligaţia lor în calitate de proprietari. Dacă până acum nu au avut cu ce, maşină vidanjă existând doar la Ocna Mureş, acum avem noi, la consiliul local, aşa ceva. Ca atare, până la racordarea blocurilor respective la sistemul de canalizare a apelor uzate, locuitorii se pot folosi, contra unei taxe, de vidanja noastră”. În legătură cu racordarea la sistemul de canalizare, primarul Ioan Rusu ne-a mai informat: „La această oră avem anunţată pe Sistemul Elecronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru contractarea lucrărilor respective cu o firmă specializată. Cu siguranţă pot să spun că în maximum două sau trei luni aceste lucrări vor fi finalizate. Repet însă că până atunci, locuitorii acelor blocuri, în calitatea lor de proprietari, au obligaţia legală de a rezolva situaţia, de a-şi vidanja fosele”.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 377 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.