ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » Fermierii din Stâna de Mureş – Noşlac, exemple de bune practici pentru micile afaceri de familie în agricultură

Fermierii din Stâna de Mureş – Noşlac, exemple de bune practici pentru micile afaceri de familie în agricultură

Publicat în 27.11.2014 la ora 14:30

primar-noslacSpecialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba s-au întâlnit recent cu fermierii din localitatea Stâna de Mureş, comuna Noşlac. La acţiunea organizată cu sprijinul administraţiei publice locale, alături de specialişti şi fermieri au fost prezenţi primarul comunei Noşlac, Dumitru Pop şi viceprimarul Arpad Szilagyi.

Directorul Camerei Agricole Alba,  ing. Mirela Nemeş, a prezentat cursurile de formare profesională organizate de CAJ Alba, măsurile din cadrul noului PNDR:  Măsura 6.1. – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri; Măsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor de familie; Măsura 121 – modernizarea exploataţiilor agricole, ferma de familie; atestarea produselor tradiţionale şi paşii ce trebuie urmaţi de către un producător pentru atestarea produsului tradiţional.
“Un exemplu pentru comunitatea din Noşlac, în calitatea sa de viceprimar şi fermier, este Arpad Szilagyi, care are o fermă de 40 de vaci de lapte şi tineret, cu bază furajeră asigurată de pe cele 70 ha de teren pe care îl exploatează. Laptele este livrat la o firmă de colectare din judeţ, deviza familiei sale fiind calitatea producţiei. Familia Szilagyi consideră că pentru o familie care deţine 40 capete de vaci pentru lapte afacerea este una rentabilă”, explică ing. Mirela Nemeş.
În ce priveşte susţinerea financiară acordată de stat crescătorilor de animale, fermierii din zonă consideră că prin acordarea subvenţiilor trebuie încurajaţi cei care cresc constant efectivele de animale. Totodată, micii fermieri ar dori să nu mai existe an de referinţă pentru bovine; anual să fie luat în considerare efectivul real al exploataţiei şi în funcţie de acesta să se acorde subvenţia.
O altă fermă de familie vizitată de cei prezenţi la Noşlac a fost a fermierului Mircea Adrian Ilea, care deţine o exploataţie de porci, aproximativ 60 capete din rase mixte: Pietrain şi Landrace, Duroc şi Marele Alb. Tânărul fermier, reîntors în urmă cu un an dintr-o ţară a Uniunii Europene, s-a profilat pe creşterea porcilor, pentru care are o mare pasiune. Este optimist şi încrezător în afacerea sa, convins fiind că în câţiva ani va reuşi să ofere locuri de muncă şi altor tineri şi a transmis o mare încredere fermierilor prezenţi în dezvoltarea fermelor de familie. “Pe viitor va creşte în fermă doar porci de carne pentru că dânsul consideră că aceştia se cer pe piaţă; tot profitul îl reinvesteşte în cumpărarea de pământ şi animale.”  explică ing. Mirela Nemeş.
Primarul Dumitru Pop a dezvăluit în cadrul întâlnirii că mulţi tineri au început să se întoarcă în sat şi doresc să investească în agricultură, de aceea are în vedere găsirea unei posibilităţi legate de concesionarea unor suprafeţe de teren de  până la un hectar tinerilor care dovedesc că pot să înfiinţeze şi să susţină o fermă viabilă  din punct de vedere economic, determinând în acest fel atragerea fondurilor europene în agricultură şi revitalizarea zonei rurale.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 306 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.