ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » Fărău – penalităţi de aproape 100.000 de lei pentru întârzierea unui proiect

Fărău – penalităţi de aproape 100.000 de lei pentru întârzierea unui proiect

Publicat în 28.03.2014 la ora 13:02

farau-scoalaDacă actualul Guvern al României nu va catadicsi să elaboreze o nouă hotărâre prin care să dea voie primăriei să facă angajarea a două persoane, administraţia locală va trebui să plătească penalităţi lunare care echivalează cu fondul de salarii ce ar trebui cheltuit pentru acestea.

Administraţia locală derulează, în baza unui contract semnat în data de 30.06.2010, un proiect de dezvoltare finanţat cu 2.744.000 de euro prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Obiectivele proiectului sunt „modernizare infrastructură rutieră în comuna Fărău, înfiinţare reţea de alimentare cu apă în localitatea Fărău, înfiinţare sistem de colectare şi tratare ape uzate în localitatea Fărău, înfiinţarea şi dotarea unui centru de îngrijire bătrâni în localitatea Fărău, reabilitarea şi dotarea căminului cultural Fărău”. Până acum, pentru unele întârzieri care nu-i pot fi imputate, administraţia locală a plătit penalităţi de 96.000 de lei.
Proiectul de interes major local a fost primit cu entuziasm de către populaţie, locuitorii zonei afirmând că este cel mai mare şi mai important proiect de dezvoltare care s-a derulat în comună. „Este cel mai mare proiect de dezvotare care s-a desfăşurat în comuna noastră. Să dezvolţi reţele de apă şi canal, să asfaltezi drumurile, să modernizezi căminul cultural la standarde de ultimă oră şi să înfiinţezi un centru de îngrijire pentru bătrâni nu este lucru uşor. Problema este că din cauza unor birocraţi şi a unor hotărâri de guvern proaste, administraţia locală nu poate să facă recepţia şi să încheie proiectul, fiind obligată să plătească penalităţi. Cred că oamenii aceştia nu gândesc. Cum adică să plăteşti penalităţi când cu banii ăia ai putea să dai două salarii oamenilor din comună?”, ne-a declarat consilierul local Iosif Chirilă. Potrivit primarului Gligor Barabaş, proiectul este finalizat în proporţie de 99% şi au fost executate toate lucrările cuprinse în el, mai puţin angajarea personalului necesar funcţionării centrului de zi pentru îngrijirea bătrânilor. „Am finalizat lucrările în proporţie de peste 99%. Există doar impedimentul că nu putem să acredităm investiţia pentru a încheia contractul de finanţare, iar prelungirea lui înseamnă alte penalităţi. Anul trecut am plătit 96.000 de lei penalităţi din cauza încetinelii birocratice pentru obţinerea unor avize şi autorizaţii care nu ţineau de noi. Cu banii aceia puteam face alte lucruri de trebuinţă în comună”, ne-a declarat primarul Barabaş.
Piatra de moară legată la picioarele proiectului este refuzul Ministerului Finanţelor de a accepta angajarea şi plata salariilor pentru cei ce ar trebui să asigure funcţionarea centrului de zi, minister care spune într-o adresă răspândită în toate administraţiile locale interesate că „nu există cadru legal pentru ca Guvernul să aprobe ocuparea posturilor vacante” deoarece Curtea Constituţională a anulat OUG 77/2013 conform căreia se puteau face angajări. Până la rezolvarea problemei, administraţia locală din Fărău va fi nevoită să plătească penalităţi de 0,1% din cuantumul total al proiectului.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 558 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.