ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » Exploatarea „Dealului de Nisip” din localitatea Măhăceni, speranţa de mai bine a comunei Unirea

Exploatarea „Dealului de Nisip” din localitatea Măhăceni, speranţa de mai bine a comunei Unirea

Publicat în 07.05.2014 la ora 10:30

primaria-comunei-unireaAdministraţia locală a comunei Unirea se gândeşte la modul cel mai serios la dezvoltarea economică a zonei prin exploatarea la maximum posibil a resurselor naturale pe care le are la dispoziţie.

Potrivit primarului Gheorghe Alba, pe lângă potenţialul uman şi agricol pe care îl are comuna, aceasta poate oferi o oportunitate de creare a unei afaceri prospere prin exploatarea nisipului existent în cantităţi impresionante în imediata apropiere a localităţii Măhăceni. „Există o oportunitate excelentă pentru demararea unei afaceri prospere exploatând nisipul într-o carieră de suprafaţă la Măhăceni”, ne-a declarat primarul Gheorghe Alba. Acesta ne-a mai spus că şi-ar dori să găsească un investitor cu care să facă un parteneriat public privat în vederea punerii în valoare a potenţialului economic pe care-l reprezintă „Dealul cu nisip” de la Măhăceni. Aflată la mare distanţă de râul Mureş şi străbătută de un mic pârâiaş care-i poartă numele, localitatea Măhăceni stă pe şi lângă un munte de nisip aşezat acolo pe vremea în care zona noastră era acoperită de apele Mării Sarmatice. „Sunt milioane de tone de nisip acolo. Acestea ar putea să ofere unui investitor posibilitatea deschiderii unei unităţi de producţie care să ofere la rândul ei dezvoltarea unei afaceri rentabile. Ne gândim la modul serios să facem un parteneriat public privat. În momentul în care se va dezvolta o afacere în Măhăceni putem discuta şi despre impact pozitiv major în viaţa socio-economică a localităţii unde la această oră trăiesc câteva sute de locuitori”, ne-a mai declarat primarul Gheorghe Alba. Este şi normal ca atât primarul cât şi locuitorii din Măhăceni să viseze la o exploatare şi o capacitate de producţie în zonă. După unii specialişti, zăcământul de nisip de la Măhăceni are dimensiuni impresionante, de acolo putând fi exploatate sute de milioane de tone. Mai mult de atât, pe lângă prosperitatea imediată a celor care se vor putea angaja şi câştiga un salariu, exploatarea mai are încă un mare avantaj. Odată pornită, nu există impact secundar asupra mediului, exploatarea nisipului necontribuind în niciun fel la deteriorarea rezervei de apă freatică din zonă. La rândul lor, locuitorii spun că ar fi interesaţi de o astfel de investiţie în zonă. „Pe vremea aialaltă, a comuniştilor, de aici s-a dus una-ntruna nisip. Toată Turda a fost construită cu nisip de aici. Dacă dă drumul la exploatare atunci şi copiii noştri vor putea reveni acasă. Acuma, îi drept că nisipul acesta nu are cea mai bună calitate, dar se poate folosi liniştit. Adică ce, comuniştii l-au putut folosi, iar noi nu?”, ne-a spus unul dintre locuitorii comunei Unirea.
Despre o viitoare posibilă punere în valoare a acestui potenţial prin amenajarea unei cariere de nisip s-a mai vorbit în urmă cu mai bine de zece ani, însă totul a rămas la nivelul intenţiilor bune. Poate că acum, la mai bine de 40 de ani de când dealul de nisip a fost lăsat în pace de către comunişti şi de când nimeni nu s-a mai interesat de „Dealul cu nisip”, lucrurile nu vor mai rămâne doar la nivelul unui proiect. Rămâne de văzut dacă dorinţa primarului şi a locuitorilor din comună va „prinde” şi la celelalte organisme ale statului şi vor face un front comun pentru a da posibilitatea acestei localităţi să se dezvolte.

Acest articol a fost citit de 532 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.