ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » După trei ani de aşteptare, salina va primi, în sfârşit, bani pentru refacerea unui canal de gardă al oraşului Ocna Mureş

După trei ani de aşteptare, salina va primi, în sfârşit, bani pentru refacerea unui canal de gardă al oraşului Ocna Mureş

Publicat în 16.12.2015 la ora 12:00

inundatii-2010-ocna-muresPartea bună a agitației de săptămâna trecută din Ocna Mureș, legată de posibile probleme vizând stabilitatea solului, este că până la urmă Salina Ocna Mureș va primi bani de la Guvern pentru refacerea canalului de gardă  – o porțiune de 2,7 kilometri, lucrare la care s-a angajat încă de acum trei ani.

Canalul de gardă, care ar trebui refăcut prin fonduri ale Ministerului Economiei derulate prin ConversMin, este cel care porneşte de sub Hăgău, de lângă vechiul depozit de mobilă şi ajunge până lângă vechea autoservire, pe lângă fostele linii ferate de manevră ale UPSOM, şi apoi în Mureş. Pentru amenajarea acestui canal ar trebui investite circa 4 milioane de lei.
O parte din canalul de gardă ce va proteja oraşul Ocna Mureş de repetarea unui dezastru similar celui din 2010, care a condus la prăbuşirea unui întreg supermarket în adâncul unei gropi de sare, este gata. Canalul de gardă, pe un traseu de 1,5 kilometri, a fost amenajat pe cheltuiala administraţiei locale, respectiv pe banii ocnamureşenilor. Proiectarea şi construcţia canalului de gardă s-a cifrat la aproape 5 milioane de lei.
Încă de acum 100 de ani a fost gândit şi construit în jurul masivului de sare, care se află în centrul oraşului Ocna Mureş, un sistem de canale de gardă care să preia şi să deverseze în râul Mureş mare parte din apa dulce provenită de pe dealul Banţa. Practic, aceste canale protejau masivul de sare să nu fie ”dizolvat” de apa dulce. Colmatarea acestor canale de gardă a fost probabil cauza indirectă a prăbuşirii fostului magazin Plus în decembrie 2010 şi una din principalele cauze ale inundaţiilor din iunie 2010, când zeci de locuinţe de pe străzile Horea, Cloşca şi Mihai Viteazul au fost afectate.
Pentru a evita astfel de dezastre pe viitor, cele trei canale de drenare (gardă) ale oraşului au fost reconstruite şi completate, iar canalele pluviale principale ale oraşului au fost şi ele refăcute sau sunt încă în renovare. Unul din canalele de gardă începe de pe dealul Banţa (de la baraj), se continuă pe lângă cimitirul oraşului apoi pe strada Ştefan cel Mare şi ajunge în cartierul de romi, de unde se varsă în râul Mureş. Alt canal de gardă, mai scurt, porneşte de sub dealul Banţa, de pe strada Ştefan Augustin şi se uneşte lângă cimitir cu canalul de gardă care vine de la baraj. Acesta este refăcut de administraţia locală din Ocna Mureş, lucrările fiind aproape de final. Canalele pluviale principale la care s-a lucrat sunt cele de pe strada Axente Sever (zona Prego), strada 9 Mai, strada Avram Iancu, strada Horea şi strada Mihai Viteazul, până la staţia de epurare.

FOTO: facebook.com

Acest articol a fost citit de 159 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.