ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Societate » Ocnamureșeni » După 90 de ani, stejarii Încoronării din Ocna Mureş şi Războieni sunt încă verzi

După 90 de ani, stejarii Încoronării din Ocna Mureş şi Războieni sunt încă verzi

Publicat în 09.07.2013 la ora 19:29

Stejarii Incoronarii din Ocna MuresÎn ziua de 15 octombrie 1922 au fost încoronaţi la Alba Iulia regele Ferdinand şi regina Maria. Este un moment istoric de o deosebită importanţă pentru români. Se consacră, în primul rând pe plan intern, desăvârşirea unităţii naţionale şi statale a Regatului României Mari. Pe plan extern se consfinţeşte recunoaşterea internaţională a Unirii din anul 1918. Prezenţa la Alba Iulia a unor invitaţi de seamă din rândul familiilor regale ale Europei, a membrilor misiunilor diplomatice între care cele americană, engleză, franceză şi japoneză, precum şi a unui număr important de ziarişti străini de la marile cotidiene ale vremii dau o dimesiune internaţională  acestui eveniment.
Documentele timpului cuprind aspecte interesante nu numai din ceea ce se întâmpla la nivel naţional prin prezenţa familiei regale la Alba Iulia şi a unor înalţi oaspeţi străini veniţi să asiste la “minunea-minunilor” cum numeşte un contemporan momentul Încoronării, ci şi modul în care acesta a fost sărbătorit în comunităţile locale. Un fapt mai puţin cunoscut este acela al plantării “arborilor Încoronării”, cu scopul de a se perpetua peste timp în memoria colectivă acest eveniment unic în istoria României moderne. În acest sens, Ministerul Instrucţiunii decide prin Ordinul Nr. 6737 din aprilie 1923 ca în fiecare localitate să se organizeze o activitate de o deosebită însemnătate pedagogică şi naţională pentru a eterniza Încoronarea primului rege al tuturor românilor. Activitatea s-a desfăşurat în luna mai a anului 1923 cu prilejul „zilei sădirii pomilor”, tradiţională în şcolile româneşti în perioada interbelică. Se recomanda ca acest arbore să fie plantat în locul cel mai potrivit din localitate. Întrucât poziţia geografică şi climatică a Transilvaniei este potrivită pentru aceasta, arborele să fie un stejar. La sădirea “stejarilor Încoronării” au participat oficialităţile locale, directorul şcolii şi toţi elevii, activitatea având un caracter festiv. Apărarea şi îngrijirea viitoare a acestor stejari au fost sarcina învaţătorilor şi elevilor.
Atât la Ocna Mureş cât şi la Războieni, aceşti stejari ai Încoronării există şi azi. Au traversat nouă decenii, crescând falnic în curtea şcolilor, foarte aproape de edificiul şcolar. Au fost plantaţi în primăvara anului 1923 datorită iniţiativei directorilor Ioan Moldovan la Ocna Mureş şi Simion Bogdan la Războieni. După 90 de ani, aceşti stejari poartă încă amintirea unui timp căruia i se atribuie cel mai înălţător fapt istoric al românilor: Unirea cea Mare şi corolarul ei, Încoronarea din Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. (prof. Pantilimon  Popovici)

Acest articol a fost citit de 1387 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.