ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Economie » Deşi vieţuiesc pe un munte de sare, locuitorii din Ocna Mureş consumă sare exploatată din mina Cacica-Suceava

Deşi vieţuiesc pe un munte de sare, locuitorii din Ocna Mureş consumă sare exploatată din mina Cacica-Suceava

Publicat în 28.07.2013 la ora 16:49

Singura întreprindere de care se leagă speranţele ocnamureşenilor bate pasul pe loc

Ocna MuresDintotdeauna oraşul Ocna Mureş a depins din punct de vedere economic de sare. De mii de ani sarea a fost aici singurul motor al activităţii economice. În jurul sării a apărut şi s-a dezvoltat economic şi social o aşezare, o comunitate. Întâi a fost sarea brută, apoi au fost Băile Sărate, apoi au fost Uzinele Solvay. Ultimele două au depins întotdeauna de sarea pe care „şovagăii” au tăiat-o şi au adus-o la suprafaţă timp de peste 2000 de ani.
Astăzi, Băile Sărate şi Uzinele Solvay, sau UPSOM cum a fost cunoscută până de curând, nu mai există. Complexul Băile Sărate Ocna Mureş a fost ras de pe suprafaţa pământului, singurul indiciu al trecerii lui pe acest pământ rămânând doar gresia de pe fostele bazine, de la nivelul solului. Restul relicvelor… istorice sunt în curs de demolare sau de prăbuşire. Toate s-au evaporat în ambiguitatea legislativă a democraţiei originale pe care o aplicăm cu nenumărate „succesuri” de mai bine de 20 de ani şi pe meleagurile ocnamureşene. Dintre toate doar „Salina” a supravieţuit. Încă.
Dacă cercetăm atenţia guvernamentală de care s-a “bucurat” de-a lungul anilor, vedem că activitatea în câmpul de sonde din mijlocul oraşului Ocna Mureş a fost sistată în 2006. Şi cum îi stă bine conducerii executive a patriei, s-au luat măsuri pentru ca acest câmp de sonde să fie închis, conservat, monitorizat etc, etc. Cel puţin aşa se laudă HG 644 din 20.06.2007 unde se spune negru pe alb că Societatea Naţională a Sării SALROM S.A. trebuie să închidă Câmpul de sonde din Ocna Mureş. Fonduri alocate: 41.340.564 lei.
Ce a făcut SALROM în cei 5 ani care au trecut de la această hotărâre de guvern? Nenumărate studii, analize, cercetări, măsurători, toate cu o singură finalitate şi cu un răspuns şocant de previzibil: apa este cea vinovată de dezastre pentru că ea curge doar din deal în vale. Asta ca să nu mai spunem şi faptul că deşi SALROM are obligaţia ca toate măsurătorile să fie comunicate periodic administraţiei publice locale, aceste informaţii sunt comunicate… deloc, cel mult parţial, la intervale de timp total aleatorii.
SALROM va da vina probabil pe cei de la Salina Ocna Mureş pentru că nu există comunicare cu cei foarte interesaţi de aplicarea HG 644/2007, respectiv cetăţenii de rând din Ocna Mureş. Ca să comunice ce? Aceleaşi studii, aceleaşi activităţi lipsite de finalitate?
Ce a făcut SALROM, practic, pentru a conserva câmpul de sonde, pentru a înlătura efectele dezastrelor din 1978 şi 2010? A eliminat scurgerile de păcură din sonde? A eliminat sau stabilizat vreunul din lacurile din centrul oraşului? Da, a făcut ceva. A făcut multe garduri, ca omul să nu mai vadă lacurile ce seamănă cu rănile supurânde ale unui muribund. A uitat însă să acopere ceva: sondele. Acestea se văd ca nişte ţepe amintind de Vlad Dracul şi te duc cu gândul la ce ar merita cei de la SALROM pentru interesul pe care şi-l dau pentru ca o comunitate de 15.000 de oameni să se poată dezvolta normal. Fără dezastre de genul celor din 1978 şi 2010.
Avem la Ocna Mureş cea mai curată sare brută din România, ajunge la 97%-99% puritate la extracţie. Dar dacă veţi citi ambalajul sării alimentare ce se comercializează în Ocna Mureş veţi avea o surpriză: sarea e produsă la Cacica – Suceava şi ambalată la Ocna Mureş. Oare ce interese de care noi nu ştim fac ca o sare de o puritate inferioară să fie promovată? De ce Ocna Mureş este ţinta indiferenţei unei societăţi ce se vrea „naţională”: SALROM? Există o serie de proiecte de revigorare economică a oraşului Ocna Mureş folosind sarea de aici. Toate se opresc la SALROM, blocând pur şi simplu economic o zonă cu mai bine de 30.000 de locuitori. Sau investiţiile trebuie direcţionate numai spre alte zone? Se pare că e mai uşor de scos 25%-30% de steril din sarea brută decât maxim 3%, ca în Ocna Mureş. Poate e mai rentabil economic… în viziunea SALROM.
O vorbă veche spune că nu mor caii când vor câinii. Şi nici oraşul Ocna Mureş nu e mort şi îngropat, pardon, scufundat, aşa cum s-ar putea vedea în urma unei evaluări artificiale, sau, mai morbid, aşa cum şi l-ar dori unii. Şi tot sarea va fi motorul dezvoltării acestui oraş şi al oamenilor locului. Sarea de Ocna Mureş, nu cea de la Cacica.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 1239 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.