ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Defrişarea dealului Banţa pune în pericol oraşul Ocna Mureş

Defrişarea dealului Banţa pune în pericol oraşul Ocna Mureş

Publicat în 24.02.2014 la ora 13:00

copaci-taiati“Romsilva îşi bate joc de Ocna Mureş. Nu pot să fiu asociat cu tăierile abuzive din pădurile din România.

Pădurea Banţa a fost luată cu “japca” oraşului şi noi încercăm să o recuperăm şi probabil vor să să taie acum cât mai mult”, s-a revoltat ieri primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, după ce mai mulţi cetăţeni din vecinătatea dealului Banţa au sesizat că aici se defrişează pădurea.
De săptămâna trecută, în zona “Ciortea” pe dealul Banţa, o firmă şi-a instalat câteva barăci şi a început să taie copacii din pădure “cu acte în regulă” de la Romsilva. Lucrătorii au declarat că efectuează doar lucrări de toaletare a pădurii. În schimb, martorii au declarat că sunt tăiaţi şi duşi copaci tineri şi sănătoşi, cu camioanele.
Teoretic, tăierea copacilor din pădurea Banţa ar putea pune în pericol oraşul Ocna Mureş. Specialiştii de la MINESA au declarat că infiltrarea apei pluviale de pe dealul Banţa în gropile din centrul oraşului reprezintă “cancerul” care macină subsolul oraşului. Copacii susţin solul pentru a preveni eventuale alunecări de teren şi reţin apa din sol prin rădăcinile lor. Se pare că cei de la Romsilva, când au autorizat tăierile de arbori, nu au ţinut cont de acest aspect. Tăierile au loc în zona canalului de drenare a dealului Banţa, canal care comunică cu cel din parcul central al oraşului, aflat la mică distanţă de groapa fostului magazin “PLUS”. În zonă se fac încă studii efectuate cu bani de la guvern, tocmai pentru a căuta o soluţie împotriva infiltrării apei de pe deal în subsolul oraşului. Autorităţile locale au declarat că vor lua măsuri şi vor merge până la Prefectul judeţului Alba cu plângeri ca aceste tăieri să se oprească.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 1761 ori

2 Comentarii la Defrişarea dealului Banţa pune în pericol oraşul Ocna Mureş

  1. Vigi Răspunde

    24.02.2014 la 22:48

    Derbedeii astia de la Romsilva ar trebui stopati din actiunule lor criminale prin obligativitatea ca autorizatiile de taiere a arborilor, chiar si pentru “cosmetizare” sa fie contra-semnate si de institutul geologic specializat; mai ales ca zona respectiva e dominata de o structura bentonitica, extrem de dispusa la alunecari de teren; erorile crase vis-a-vis de exploatarea masivului de sare din subsolul orasului, prin dizolvare, a generat potentiale pericole catastrofice pentru orasul de pe Mures, pericole de care populatia nu este constientizata; activarea unui alt potential pericol de catre niste golani “capitalisti” este inca o cruce pregatita la capataiul urbei cu o istorie industriala si sociala de invidiat; mai ales azi, cand se previzioneaza alegerea prafului si de viitorul acestui teritoriu, locuit, inca, eroic…

  2. dan Răspunde

    26.02.2014 la 15:57

    Ce este de făcut?Păi simplu noi cetățenii ar trebui să urcăm pe deal și să-i alungăm pe jefuitorii pădurii.E clar.Dacă stăm la o cafea și povestim cu povestea rămânem.Dacă erau ucrainienii ca noi Ianukovici era președinte pe viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.