ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Economie » Culturile de lavandă i-au adus unui agricultor din Ocna Mureș câștiguri la care nici nu visa

Culturile de lavandă i-au adus unui agricultor din Ocna Mureș câștiguri la care nici nu visa

Publicat în 21.01.2015 la ora 19:27

lavandaOcnamureșanul Ioan Iakob a optat, în urmă cu 6 ani, pentru cultura de lavandă în detrimentul unor culturi tradiționale precum porumbul si orzoaica. A fost un pariu câștigat in condițiile in care un hectar de lavanda poate aduce un profit anual de pana la 8.000 de euro.

Investiția inițiala a presupus “câteva sute de euro pentru materialul săditor si câteva mii de euro pentru terenul achiziționat”, explica agricultorul de 53 de ani.

La inceput Ioan Iakob a cultivat un hectar (împreuna cu pepiniera), iar acum deține doua hectare de teren cultivate cu lavanda situate la marginea orașului Ocna Mureș la intrare in comuna Noșlac.

Investiția inițiala poate fi amortizata in 2-3 ani in funcție de cum este valorificata producția.

Printre clienții săi se numără producători de ceaiuri si medicamente, magazine de produse naturiste, dar si persoane fizice care doresc sa cultive lavanda.

Cultivarea lavandei este întâlnita cu precădere in Europa, in special in Franța si Bulgaria, unde uleiul de lavanda este utilizat in industria cosmetica.

In perioada 2005-2010 Franța a pierdut peste jumătate din plantațiile de lavanda pe fondul temperaturilor in creștere. Planta, care este simbolul regiunii Provence (unde sunt cultivate peste 20.000 de hectare), generează afaceri de peste 50 mil. euro si 10.000 de locuri de muncă in Franța. In ultimii ani si Bulgaria a devenit un producător important de lavanda.

La nivel mondial, producția anuala de ulei de lavanda este cuprinsa intre 150 si 200 de tone.

Sursa Wall-street.ro

Acest articol a fost citit de 718 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.