Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Copiii de la Aşezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş și-au expus lucrările în cadrul unei expoziții

Publicat

în

expozitie-Sfantul-Mucenic-Ciprian-apr-2014Copiii din cadrul Centrului Educaţional şi a Casei de tip Familial din cadrul Aşezământului social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş au participat săptămâna aceasta la expoziţia-concurs intitulată „Învierea Domnului Iisus Hristos – bucuria primăverilor noastre”.

Evenimentul a fost inclus într-un proiect iniţiat de Filiala Filantropia Ortodoxă Ocna Mureş, în parteneriat cu Palatul Copiilor Alba Iulia. În concurs au fost înscrise 90 de lucrări la secţiunile desene, colaje şi felicitări.

„Proiectul educativ a fost gândit cu scopul de a le oferi copiilor ocnamureşeni – elevi ai  şcolilor gimnaziale din localitate şi a celor care beneficiază de programele derulate în cadrul serviciilor Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureş – Aşezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian”: Casa de Tip Familial, Centrul Educaţional şi Centrul de Zi – posibilitatea de a exprima plastic, prin culoare şi talent, sentimentele trăite în pragul Sărbătorilor Pascale”, a spus Ciprian Ogra, coordonatorul Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureş.

Dintre lucrările înscrise în concurs, juriul a  desemnat 21 de câştigători. Micii artişti au fost premiaţi cu diplome, materiale de lucru pentru activităţi plastice şi dulciuri. Lucrările câştigătoare vor fi expuse la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureş.

Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de momentele artistice pregătite de copiii beneficiari ai Aşezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian”, îndrumaţi de Adriana Ramona Ţiplea şi Ileana Crişan, de Ansamblul „Tradiţii Uiorene”, condus de Liana Stoica şi copiii Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureş pregătiţi de cadre didactice.

Aşezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian” funcţionează în cadrul reţelei sociale a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia având în prezent trei module: centru educaţional pentru copii unde 25 de copii sunt sprijiniţi pentru prevenirea abandonului şcolar şi familial, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, formarea unor principii şi conduite morale de viaţă, precum şi responsabilizarea comunităţii locale faţă de problemele acestor copii, centru care funcţionează în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale” derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, primul serviciu de acest gen inaugurat în cadrul reţelei judeţene, cu scopul de a ajuta 35 de persoane vârstnice aflate în dificultate şi o casă de tip familial în care sunt ocrotiţi aproximativ 20 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani.

 Biroul de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Echipajul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș, locul I la etapa județeană a concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”

Publicat

în

Etapa județeană a concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Miercuri, 14 iunie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba, a organizat, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, etapa județeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”.

 La concurs au luat parte 5 echipe de elevi din unități de învățământ gimnazial din județul Alba.

La fel ca în anii precedenți, competitorii au avut de parcurs o probă teoretică, una de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat și una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Polițiștii Serviciului Rutier i-au sprijinit pe concurenți în a înțelege regulamentul concursului și și-au adus aportul la buna desfășurare a concursului prin jurizarea probelor și supravegherea elevilor la proba chestionar.

Scopul acestui concurs este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au fost consistente și au constat în biciclete, trotinete și loangboard-uri, mingi, diplome, cupe și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Ion Breazu” din Mihalț.

Câștigătorii concursului vor participa la faza națională, care se va desfășura, în perioada 2-5 iulie 2023, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevii Școlii Gimnaziale Fărău au efectuat o excursie în județul Mureș, cu prilejul săptămânii „Școala Altfel”

Publicat

în

În perioada 24-25 aprilie 2023, în cadrul programului „Școala Altfel”, un grup de elevi din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Fărău, a efectuat o excursie în municipiul Sighișoara, însoțiți de prof. Radu Sărar, cadru didactic pentru disciplina Religie Ortodoxă în cadrul instituției de învățământ.

Cu acest prilej, tinerii au vizitat mai multe obiective turistice din municipiu, dar au poposit și la unele așezăminte monahale și atracții turistice din județele Alba și Mureș.

Astfel, prima oprire a elevilor a fost la Mănăstirea Recea, unde au fost primiți cu căldură de monahiile care viețuiesc în această vatră monahală. Maicile le-au relatat vizitatorilor câteva date legate de istoricul acestui așezământ, le-au prezentat biserica din incinta Mănăstirii și le-au deslușit tainele legate de arta mozaicului, lămurind astfel curiozitățile învățăceilor în legătură cu pictura locașului de închinare. Apoi, grupul de excursioniști a făcut un mic popas la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, după care a vizitat obiectivele turistice din Sighișoara: Piața Cetății, Turnul cu Ceas, Scara Școlarilor, Turnul Măcelarilor și diferite străzi din municipiu.

Cea de-a doua zi a debutat cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie, oficiată la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, după care elevii au vizitat așezământul monahal, poposind câteva clipe lângă mormântul primului stareț al acestei Mănăstiri, Arhimandritul Ghelasie Țepeș. La întoarcere, tinerii au făcut o oprire în municipiul Blaj, unde au vizitat Câmpia Libertății, un loc încărcat cu o profundă semnificație istorică. Totodată, elevii au efectuat o vizită în cadrul unei companii din Blaj, unde au aflat informații despre Școala Duală și au făcut un tur al atelierelor didactice și al laboratoarelor moderne puse la dispoziție pentru elevii care urmează acest program.

Pe această cale, aducem mulțumiri celor care au făcut posibilă această excursie și tuturor gazdelor noastre, care ne-au primit cu bucurie și ne-au prezentat atent obiectivele vizitate. Tinerii s-au arătat extrem de încântați de fiecare moment al itinerariului și așteaptă cu nerăbdare să vizităm și alte zone ale țării noastre.

Prof. Radu Sărar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

TESTE de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2023 din anii trecuți | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

TESTE de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2023 și anii trecuți, la română și matematica pentru elevii de clasa a 8-a | ocnamuresinfo.ro

Pentru a fi pregătiți pentru Evaluarea Națională 2023, elevii ar trebui să știe că examenul va fi format din două probe scrise și o probă orală, la care vor fi evaluate abilitățile lor la Limba și literatura română, Matematică și Limba și literatura maternă.

De asemenea, este important să rețină că notele obținute la Evaluarea Națională vor fi folosite pentru admiterea în liceu. În funcție de notele obținute, elevii pot fi admisi în liceul dorit sau nu. Prin urmare, este important să se pregătească în mod corespunzător pentru examen.

Vezi aici: Subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ

Pentru a se pregăti, elevii ar trebui să ia în considerare următoarele sfaturi:

– Studiați materiile și utilizați resurse suplimentare, precum manualele școlare și ghidurile de studiu.

– Învațăți să gestionați timpul eficient, astfel încât să puteți răspunde la toate întrebările din timpul alocat.

Citește și: Modele de SUBIECTE la Evaluarea Națională din anii trecuți

– Faceți exerciții practice și teste de antrenament pentru a vă familiariza cu formatul examenului și pentru a vă consolida cunoștințele.

– Aveți grijă de sănătatea voastră fizică și mentală, astfel încât să puteți fi în cea mai bună formă în timpul examenului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures