ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Știri din zonă » Consiliul Local Lunca Mureşului scumpeşte apa pe care o vinde către sucursala Ocna Mureş a SC Apa CTTA

Consiliul Local Lunca Mureşului scumpeşte apa pe care o vinde către sucursala Ocna Mureş a SC Apa CTTA

Publicat în 12.01.2014 la ora 16:00

lunca-muresului-apa-potabilaConsiliul Local al comunei Lunca Mureşului a hotărât cu unanimitate de voturi creşterea preţului apei potabile pe care o livrează către SC Apa CTTA Alba SA – Sucursala Ocna Mureş.

Printr-o hotărâre de consiliu aprobată la sfârşitul anului trecut, administraţia publică locală a comunei a fost abilitată să livreze apa cu un preţ cu 300% mai mare către operatorul judeţean Apa CTTA SA – Sucursala Ocna Mureş. Până în prezent, apa era livrată la preţul de 0,51 lei metrul cub fără TVA, aceasta fiind revândută către populaţia localităţii Războieni-Cetate, localitate aparţinătoare oraşului Ocna Mureş, la un preţ cu aproape 500% mai mare, la 2,93 lei metrul cub fără TVA. Hotărârea adoptată de către legislativul local a avut la bază un calcul de rentabilitate a Compartimentului financiar contabil din cadrul Primăriei comunei Lunca Mureşului, calcul prin care se demonstra necesitatea creşterii preţului de livrare în vederea rentabilizării Serviciului public de apă al comunei Lunca Mureşului şi avizul dat de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
Potrivit declaraţiilor primarului Ioan Rusu, „creşterea taxei a fost impusă de creşterea cheltuielilor de întreţinere, igienizare, tratare şi transport al apei pe care o colectăm în sursele noastre. Nu este o creştere mare în raport cu cheltuielile noastre dar a fost strict necesară pentru a rentabiliza serviciul public ce se ocupă de captare şi distribuţie”. Un gest deosebit de caritabil a fost făcut de către primărie şi consiliul local pentru populaţia din comună, pentru care preţul a rămas neschimbat. Cu alte cuvinte, locuitorii din Lunca Mureşului vor plăti în continuare doar 0,51 lei pentru un metru cub de apă şi nu 1,55 lei, cât vor trebui să plătească firmele care redistribuie apa captată pe teritoriul comunei.
Într-o discuţie pe care am avut-o cu Nicolae M., un locuitor din Războieni-Cetate, localitate care beneficiază de apa livrată din captarea de la Lunca Mureşului, acesta ne-a declarat: „Cu siguranţă că această scumpire ne va afecta şi pe noi. Va veni o scumpire. În ţara cu cele mai multe izvoare şi râuri, apa a ajuns aproape un lux la un preţ ce va ajunge în curând la un euro metrul cub. Cum altfel se pot susţine investiţiile de extindere şi salariile atâtor oameni care învârt hârtii, pe bani buni, prin birourile lor?” .
Cu toate acestea, şeful sectorului Apa CTTA Ocna Mureş infirmă faptul că scumpirea apei livrate de Lunca Mureşului ar însemna şi o scumpire a apei în zona Războieni-Cetate: „Noi nu putem să scumpim apa pe motiv că ni se livrează la un preţ mai mare. Preţul va rămâne tot 2,93 lei fără TVA pentru un metru cub. Oricum, în momentul în care se va da în funcţiune sistemul de distribuţie în comuna Unirea, ne vom despărţi de sursa Lunca Mureşului şi vom racorda şi localitatea Războieni-Cetate la sistemul centralizat.

Acest articol a fost citit de 425 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.