ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Administrație » Canalul de gardă al oraşului Ocna Mureş va fi întregit anul acesta

Canalul de gardă al oraşului Ocna Mureş va fi întregit anul acesta

Publicat în 20.04.2016 la ora 12:00

canal-de-garda-ocna-mures-apr-2016Potrivit unor surse, anul acesta, Salinei Ocna Mureș i-au fost alocați bani de la Guvern pentru refacerea canalului de gardă  – o porțiune de 2,7 kilometri.

Canalul de gardă, care ar trebui refăcut prin fonduri ale Ministerului Economiei, derulate prin ConversMin, este cel care porneşte de sub Hagău, de lângă vechiul depozit de mobilă şi ajunge până lângă vechea autoservire, pe lângă fostele linii ferate de manevră ale UPSOM, şi apoi în Mureş. Pentru amenajarea acestui canal ar trebui investite circa 4 milioane de lei.
O parte din canalul de gardă ce va proteja oraşul Ocna Mureş de repetarea unui dezastru similar celui din 2010, care a condus la prăbuşirea unui întreg supermarket în adâncul unei gropi de sare, este gata. Canalul de gardă, pe un traseu de 1,5 kilometri, a fost amenajat pe cheltuiala administraţiei locale, respectiv pe banii ocnamureşenilor. Proiectarea şi construcţia canalului de gardă s-a cifrat la aproape 5 milioane de lei. Pentru a evita repetarea dezastrului din decembrie 2010, când s-a scufundat magazinul Plus, cele trei canale de drenare (gardă) ale oraşului au fost reconstruite şi completate, iar canalele pluviale principale ale oraşului au fost şi ele refăcute sau sunt încă în renovare. Unul din canalele de gardă începe de pe Dealul Banţa (de la baraj), se continuă pe lângă cimitirul oraşului apoi pe strada Ştefan cel Mare şi ajunge în cartierul de romi, de unde se varsă în râul Mureş. Alt canal de gardă, mai scurt, porneşte de sub dealul Banţa, de pe strada Ştefan Augustin şi se uneşte lângă cimitir cu canalul de gardă care coboară de la baraj. ”Canalele de gardă ale orașului au fost proiectate mult înainte de 1989, niște canale care preiau toată apa pluvială de pe dealul Banța și din canalizarea orașului drenând-o spre Mureș pentru a nu dizolva masivul de sare din subteranul orașului. A fost reabilitat cam 1,5 km din canalul de gardă cu bani de la bugetul local, deși mulți primari au evitat asta înaintea mea deoarece nu renta din punct de vedere… electoral. Bagi o mulțime de bani… în pământ, nu se vede nimic la suprafață. Însă eu am considerat că este foarte necesară această lucrare deoarece, prin dizolvarea acestui masiv de sare, riscurile sunt tot mai mari pentru oraș. Am eliminat pe partea de nord  riscurile, canalul este funcțional, verificat, deoarece am avut mai multe ploi torențiale. Investiția acolo a fost de 15 miliarde de lei vechi. Pe partea de sud, canalul de gardă va fi efectuat de Conversmin, care au alocat întreaga sumă pentru acele canale, inclusiv drenul laurilor din centrul orașului. Lucrarea a fost scoasă la licitație, iar în 30 de zile, dacă nu vor fi contestații, se dă drumul la lucrare”, explică primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Acest articol a fost citit de 150 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.