ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Autorităţile sunt alarmate din cauza refulării neprogramate a unei sonde de la Salina Ocna Mureş

Autorităţile sunt alarmate din cauza refulării neprogramate a unei sonde de la Salina Ocna Mureş

Publicat în 14.12.2015 la ora 11:00

sonda-refulare-distrugere-magazin-plus-ocna-muresRefularea neprogramată a apei dintr-o sondă de extragere a sării, aflată în conservare, din câmpul de sonde al Salinei din Ocna Mureș, coroborată cu scăderea cu aproximativ un centimetru a apei din lacul salin format în urma scufundării magazinului Plus, în decembrie 2010, a determinat conducerea întreprinderii să sesizeze rapid toți factorii implicați în activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Informarea a ajuns în cursul zilei de marți, 8 decembrie, și pe biroul prim-ministrului Dacian Cioloș. Se pare că regretatul profesor universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, care s-a ocupat de fenomenul scufundării din 22 decembrie 2010, a prognozat că nivelul lacului salin de la ”Plus” va scădea după ce barierele subterane de sare vor fi erodate, iar nivelul lacurilor din câmpul de sonde se va egaliza, pe principiul vaselor comunicante. În 2013, regretatul profesor sublinia că “nu există argumente de niciun fel care să conducă la ideea că se va repeta vreodată dezastrul atâta vreme cât nu se va relua exploatarea sării cu injectarea de apă dulce, prin sonde”.
În consecință, marți, 8 decembrie, au fost puse în stare de alertă toate formațiunile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență: ISU, SRI, ambulanța, jandarmii, poliția, furnizorii de utilități publice, Apele Române, alte instituții deconcentrate etc.

Primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, este de părere că asemenea alerte pe care le consideră false sunt menite doar să creeze panică și să alunge și puținii investitori care au optat pentru această localitate ajunsă la marginea… prăpastiei economice după falimentarea Sodei și declinul Salinei. Primarul Vințeler a declarat pentru ziarul Unirea că, potrivit datelor pe care le deține, nu ar exista niciun un pericol real pentru locuințe și populația civilă din zonă, incidentul petrecându-se în câmpul de sonde al Salinei. Pe de altă parte, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ne-a spus că cele de mai sus reprezintă doar părerea primarului Vințeler, alertarea de marți, 8 decembrie, chiar fiind necesară. ISU Alba urmează să întocmească un raport pe care îl va face public cu privire la această situație, însă, ieri, 9 decembrie, acesta nu a fost încheiat deoarece informațiile încă veneau dinspre Ocna Mureș.

Nicoleta IDITA -TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 316 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.