ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Din Județ » Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” a primit spaţiu, statut şi aprobare pentru actul constitutiv

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” a primit spaţiu, statut şi aprobare pentru actul constitutiv

Publicat în 06.01.2013 la ora 0:44

Unul dintre cele mai importante proiecte ale primarului municipiului Aiud, lansat încă de la începutul anului 2012, este crearea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Alba de Jos”, al cărei obiectiv general este cooperarea dintre unităţile administrativ-teritoriale care o comun, în scopul dezvoltării economice, al modernizării infrastructurii publice şi protecţiei mediului, al îmbunătăţirii serviciilor publice, al dezvoltării integrate a învăţământului, sănătăţii, culturii şi a potenţialului agricol.

Încă de la primele demersuri ale unui proiect ambiţios, dar care se încadrează perfect în contextul zonei Aiud – Ocna Mureş, cu nevoile şi potenţialul său, dar care ţine cont şi de politicile de viitor ale Uniunii Europene în privinţa finanţării proiectelor, am fost conştient că e nevoie de timp pentru crearea asociaţiei, dar şi pentru concretizarea primelor rezultate ale unei cooperări care, în viitorul destul de apropiat, îşi va demonstra eficienţa”, a precizat Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud.

După adoptarea în primele luni ale anului 2012 a hotărârilor de participare la constituirea ADI „Alba de Jos”, emise de către 16 consilii locale, Municipiul Aiud, în calitatea sa de iniţiator al proiectului, a solicitat şi a primit din partea Ministerului Justiţiei dovada disponibilităţii numelui asociaţiei, valabilă până în luna decembrie a anului în curs. În acest context, următoarele demersuri făcute au urmărit finalizarea procedurilor de înregistrare a ADI „Alba de Jos” ca persoană juridică.

În ultima şedinţă a Consiliului Local Aiud, care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, ADI „Alba de Jos” a primit spaţiu, statut şi aprobare din partea aleşilor locali pentru actul constitutiv, pentru că toate cele trei proiecte, incluse pe ordinea de zi la iniţiativa primarului municipiului Aiud, s-au concentrat pe asociaţie şi au primit votul favorabil al consilierilor locali.

Potrivit reprezentantului administrației locale, sediul se află în municipiul Aiud, într-una dintre încăperile primăriei, unde se vor desfăşura toate adunările membrilor asociației. Prin statut, au fost enunţate obiectivele şi activităţile principale ale acesteia. Printre cele mai importante obiective, din care decurg şi activităţile asociaţiei, se regăsesc sprijinirea dezvoltării economico–sociale a zonei delimitate de unităţile administrativ teritoriale asociate, identificarea căilor şi mijloacelor de îmbunătăţire a infrastructurii administraţiei publice locale, valorificarea potenţialului economic local şi identificarea unor surse de finanţare interne şi externe, sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, stimularea şi atragerea capitalului străin, precum şi promovarea imaginii şi potenţialului de dezvoltare ale microregiunii.

Prin acelaşi statut, a fost aprobat şi patrimoniul iniţial al ADI „Alba de Jos”, constituit din contribuţia în valoare de 200 lei a fiecăruia dintre cei 16 membri, care au şi calitatea de fondatori ai asociaţiei. Cât priveşte veniturile acesteia, ele se compun din contribuţiile asociaţilor la formarea patrimoniului iniţial, cotizaţiile şi alte contribuţii de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre, dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, donaţii, sponsorizări sau legate, subvenţii obţinute de la bugetul de stat, de la bugetele locale sau alte surse legale de pe teritoriul ţării, finanţări de la instituţii, organizaţii şi organisme naţionale şi internaţionale şi alte venituri obţinute în scopul desfăşurării activităţilor prevăzute prin statut.

Nu în ultimul rând, consilierii locali aiudeni au aprobat şi actul constitutiv al ADI „Alba de Jos”, primarul Mihai Horaţiu Josan fiind desemnat ca reprezentant al municipiului Aiud în Adunarea Generală a asociaţiei.

Consiliul Local Aiud, la fel ca celelalte 15 consilii locale ce fac parte în acest moment din asociaţie, a înţeles foarte bine oportunitatea acestui proiect care va asigura în viitorul apropiat o dezvoltare integrată a zonei, prin efortul comun al tuturor membrilor. În perioada imediat următoare, actul constitutiv şi statutul vor fi autentificate şi vom formula cererea de dobândire a personalităţii juridice. Aceste demersuri iniţiale, pe care le-am făcut în acest an, cer o perioadă de timp pentru a fi finalizate, dar sunt convins că într-o perioadă scurtă de acum înainte, ADI „Alba de Jos” va începe să funcţioneze, iar rezultatele bunei cooperări dintre membri vor fi resimţite de comunităţile noastre”, a mai precizat primarul municipiului Aiud.

Acest articol a fost citit de 292 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.