ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures

Acasă » Actualitate » Asociația Corală „Doruleț” din Ocna Mureș a reprezentat cu cinste tradiția populară românească în Italia

Asociația Corală „Doruleț” din Ocna Mureș a reprezentat cu cinste tradiția populară românească în Italia

Publicat în 05.10.2016 la ora 11:32

asociatia-corala-dorulet-ocna-mures-festival-italia-2016La invitația organizatorilor Festivalului Internațional Coral “Isola del Sole”, din Italia, Asociația Corală „Doruleț” din Ocna Mureș a răspuns prezent, trimițând CV-ul, fotografii, dar şi înregistrări ale diferitelor piese corale. Am fost acceptaţi, conform condiţiilor impuse, așa încât România a fost reprezentată de corul nostru, ceea ce a fost o onoare, dar şi o obligație. Festivalul s-a desfășurat în perioada 28.09- 2.10.2016.

Am sosit în Grado joi dimineaţa şi după cazare la Hotel Helvetia şi puţină odihnă, am fost la Palatul Congreselor, pentru a ne obişnui cu sala de concert. Ora 21.00 a fost ora stabilită de organizatori pentru un concert, în afara concursurilor. Concertul de seară al corurilor participante s-a desfășurat în mai multe locații. Corul „Doruleț” a fost repartizat în Sala Palatului Congreselor, alături de  alte coruri, pentru „Concertul prieteniei”. Am deschis recitalul cu piesele: Doruleț, dorulețule, Bourree, Silenzio (solist, Borca Florin), Can’t help falling in love with you (acompaniament, Levente Szoch). Am cunoscut membri ai altor coruri, bucurându-ne extrem de mult de tricolorul ce flutura lângă drapelele celor 14 de țări participante(Austria, Croația, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Indonezia, Norvegia, Cehia, China, Serbia, Slovenia, Suedia).

Vineri am avut o zi de repaus, de care am profitat pentru a vizita romantica Veneție, astfel ca „Doruleț” a plutit pe canale, arborând iarăși tricolorul. La întoarcere, am repetat cu seriozitate repertoriul de concurs în sala pusă la dispoziție de conducerea hotelului.
Sâmbătă dimineața, tot în Palatul Congreselor, am participat la concursul folcloric, alături de coruri din Estonia, Suedia, Danemarca, Croația (2), Indonezia (2).

Juriul a fost format din muzicieni renumiți și tot „Doruleț” a cântat în deschidere, impresionând juriul cu piesele: Cucul mi se legana, Doina, Morarul, Dorulet, Iac-asa. Intrarea corului nostru pe scenă s-a realizat cu mișcare pe cântec, ca și ultima piesă din concurs (coregrafia, prof. Maria Decean). Ceea ce a pus în valoare prestația noastră a fost îmbracămintea, iile românești purtate cu mândrie atât de femei, cât și de bărbați. Eram atât de frumoși!

La ora 17.00, a avut loc festivitatea de premiere; sala a fost arhiplină de membrii corurilor, dar și de susținătorii lor, așa cum a avut și Doruleț, în cele 17 persoane venite să ne încurajeze. Emoțiile ne-au copleșit: oficilitățile din Grado, prezente, au luat parte la întreaga manifestare. Festivitatea a debutat cu prezentarea unor piese corale susținute de cele mai renumite coruri, de la fiecare secțiune de concurs.. Am fost absolut impresionați de spectacolul de sunet, culoare, mișcare, costumațiile fiecărui cor fiind în special costume populare.

S-au acordat diplome pentru fiecare categorie de concurs, după ce s-a stabilit un clasament corect de către juriu. Bucuria i-a cuprins pe toți; pe scenă au fost chemați toți dirijorii în aplauzele sălii și au fost anunțate premiile. Corul „Doruleț” a ocupat un onorant loc III la secțiunea folclor și a fost premiat cu Diploma di bronzo. Trebuie să vă închipuiți cum am sărit la anunțarea premiului, cum am aplaudat și am strigat Hai, Doruleț! Hai, România! Intreaga seară a pătruns sufletele noastre cu bucuria imensă a cântecului, dincolo de cuvinte!

Târziu, întorși la hotel, am avut parte de o seară româno-italiană alături de noi prieteni din hotel. Am sărbătorit victoria noastră, dar și prietenia cu gazdele atât de primitoare!

Reușita noastră la acest grandios festival s-a datorat și stării noastre de spirit susținută de vremea însorită, de pământului din preajma Adriaticii, dar și oamenilor frumoși pe care i-am întâlnit.

Cu cele mai alese sentimente în suflet, am pornit spre casă. „Doruleț” a onorat prezența la festival cu un premiu III.Datorăm realizarea noastră dirijorului, prof. Eva Forika, preofesionist desavârșit, sponsorilor și celor care au avut încredere în noi. Hai, Doruleț, hai România!

Elena Cărunta, președinte al Asociației Corale Doruleț, Ocna Mureș

 

 

Acest articol a fost citit de 107 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.